43 vizualizări 16 feb 2011

Traian Băsescu azt mondta a PDL megyei vezetőinek a kedd esti találkozón, hogy feladatuk, meggyőzni parlamenti képviseletüket, hogy szakértő miniszterelnökre van szükség, nyilatkozták hivatalos források, akik szerint Emil Bocot leváltják a PDL Országos Egyeztető Tanácsának (CNC) ülése előtt.

Az idézett források szerint Traian Băsescu kitart elképzelése mellett, hogy szakértői miniszterelnökre van szükség és Emil Bocot lecserélik a PDL Országos Egyeztető Tanácsának (CNC) ülése előtt, ahol majd bejelenti, hogy pályázik egy újabb pártelnöki mandátumra.

Az idézett források szerint az elnök elmondta a megyei vezetőknek, hogy a kormány belföldi és külföldi hitelessége miatt szükséges egy szakértői miniszterelnök, aki gazdasági szakember és ezt a megyei elnököknek el kell magyarázniuk a párt képviselőinek, majd egyeztetnek erről a koalíciós partnerekkel is, akik biztosítékot várnak, hogy a változás nem érinti jelenlegi pozícióikat.

A gazdasági szakértői miniszterelnök kinevezéséről tárgyaltak az Európai Néppárttal is, illetve lehet, hogy pont néppárti javaslatra született a döntés.

A források szerint Boc akkor mond le, ha mindezt sikerül tisztázniuk, majd megszervezik a párt Országos Egyeztető Tanácsát, amelyet két héttel az RMDSZ kongresszusa utánra halasztottak és amelyet március 15-ig, 60 nappal a kongresszus előttig meg kell tartani.

Ugyanakkor arra számítanak, hogy Emil Bocnak sikerül egyensúlyt teremtenie a PDL-n belüli táborok között és Vasile Blaga nem indul az elnökválasztáson, hogy legyen verseny Frunzăverde jelentkezik, akinek azonban nincs kellő támogatottsága.

A PDL-ben múlt héten azt tárgyalták, hogy elhalasztják a Országos Egyeztető Tanács ülését, ám a miniszterelnökcseréről szóló vasárnapi trágyalások után a párt vezetőtanácsának hétfői ülésén már nem hoztak erre vonatkozó döntést

Citește și: