25 vizualizări 7 feb 2011

Az áremeléseknek nem oka a "belső kínálat", mivel magas szinten áll a termelés és a tartalékok is és a kereslet továbbra is csökkenőben van, nyilatkozta Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója, aki szerint ilyen irányú nyomás csak a nemzetközi piacokról érkezhet.

"Úgy gondolom, a hatás korlátozott lesz (az élelmiszer árakra-szerk.megj). Az árak gyors emelkedésének légkörét nem hitelesítjük semmilyen formában és az adatok nem támasztják alá az ilyen jellegű fejlődést", mondotta Isărescu, hétfőn, az inflációról szóló negyedéves jelentés bemutatásán.

Kiemelte, nincs oka az árak emelkedésének, belülről ezt semmi nem indokolja, nyomás esetleg a nemzetközi piacokról érkezhet, ahol szó van az élelmiszer alapanyagok drágulásáról, a román gazdaság pedig nyitott.

"Továbbra is visszaesés van az élelmiszer keresletben és ez megköti a gyártók inflációs elvárásait', folytatta Isărescu.

A jegybank kormányzója idézte a mezőgazdasági termelők körében készült felmérést, amely "inkább csökkenést" mutat a gyártási áraknál.

Isărescu elmagyarázta, ha a nemzetközi piacokon 2007-2008-hoz hasonlóan, jelentősen emelkednek az árak, akkor az akkorihoz hasonló hatásra lehet számítani, ami nem mutatkozott meg összefüggéseiben, annak ellenére, hogy akkor a kereslet növekedőben volt.

Ugyanakkor a kormányzó elismeri, lehet nyomás az üzemanyagáraknál, a BNR becslései szerint a kőolaj ára emelkedik.
A munkaerőpiaccal kapcsolatosan a kormányzó arra számít, nem lesznek inflációs nyomások, a fizetések emelkedése kisebb lesz, mint a termelékenység növekedése.

Bár a központi bank a fogyasztók bizalmának "visszatérésére " számít, ez kisebb lesz, mint az európai áltag és a kereslet deficit nem változik jelentősen. (Mediafax)

Citește și: