24 vizualizări 7 feb 2011

Az áremeléseknek nem oka a "belső kínálat", mivel magas szintenáll a termelés és a tartalékok is és a kereslet továbbra iscsökkenőben van, nyilatkozta Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank(BNR) kormányzója, aki szerint ilyen irányú nyomás csak anemzetközi piacokról érkezhet.

"Úgy gondolom, a hatás korlátozott lesz (az élelmiszerárakra-szerk.megj). Az árak gyors emelkedésének légkörét nemhitelesítjük semmilyen formában és az adatok nem támasztják alá azilyen jellegű fejlődést", mondotta Isărescu, hétfőn, az inflációrólszóló negyedéves jelentés bemutatásán.

Kiemelte, nincs oka az árak emelkedésének, belülről ezt semminem indokolja, nyomás esetleg a nemzetközi piacokról érkezhet, aholszó van az élelmiszer alapanyagok drágulásáról, a román gazdaságpedig nyitott.

"Továbbra is visszaesés van az élelmiszer keresletben és ezmegköti a gyártók inflációs elvárásait', folytatta Isărescu.

A jegybank kormányzója idézte a mezőgazdasági termelők körébenkészült felmérést, amely "inkább csökkenést" mutat a gyártásiáraknál.

Isărescu elmagyarázta, ha a nemzetközi piacokon 2007-2008-hozhasonlóan, jelentősen emelkednek az árak, akkor az akkorihozhasonló hatásra lehet számítani, ami nem mutatkozott megösszefüggéseiben, annak ellenére, hogy akkor a kereslet növekedőbenvolt.

Ugyanakkor a kormányzó elismeri, lehet nyomás azüzemanyagáraknál, a BNR becslései szerint a kőolaj áraemelkedik.
A munkaerőpiaccal kapcsolatosan a kormányzó arra számít, nemlesznek inflációs nyomások, a fizetések emelkedése kisebb lesz,mint a termelékenység növekedése.

Bár a központi bank a fogyasztók bizalmának "visszatérésére "számít, ez kisebb lesz, mint az európai áltag és a kereslet deficitnem változik jelentősen. (Mediafax)

Citește și: