15 vizualizări 13 aug 2010

"Polgármester úr, kérem, keressen nekem egy házias, tisztességtudó feleséget. Nem szükséges iskolázottnak lennie, mert nekem van pénzem diplomát venni neki. Az sem gond, ha van gyerek, elfogadom". Így szól az egyik nem mindennapi kérvény, amelyet a 6. kerület polgármesteréhez, Cristian Poteraşhoz nyújtottak be.

Magától értetődő, hogy a kérést nem lehetett teljesíteni, miként azokat sem vették számba, amelyek az apokalipszis eljövetelét hirdették, vagy amiben a polgármesteri hivatal közbelépését kérték a házastársak közötti torzsalkodások megoldására.

A 6. kerületi polgármesteri hivatal közkapcsolati igazgatója, Corneliu Cristache szerint "naponta 50-80 panasz érkezik. Legtöbben a tulajdonosi vagy lakószövetségek vezetősége ellen emelnek panaszt. Általában ezek azzal kezdődnek, hogy «hova lett a pénzünk»? A lakószövetségeken belüli viták másik kiváltó oka a tömbházak tetőszerkezete. A panaszosok azt állítják, hogy beesik az eső a lakásukba, és a tömbházban senki nem támogatja a javításokat.

Amikor nem a lakószövetségi elnöknek vagy a tömbház gondnokának állítólagos visszaéléseit panaszolják, akkor az ingatlanok földszintjén működő kereskedelmi társaságok ellen tesznek panaszt".

Az utolsó bejegyzett panaszlevél D.P. asszonyé volt, aki a hűtőberendezés által keltett zajra, a szeméttárolók szagára vagy a neki nem tetsző szellőzőcsövek felszerelésére panaszkodott. "Egyesek tényleg ostobaságokat tesznek. Ilyen esetekben ellenőriznünk kell.

Az emberek még panaszkodnak a kutyákra, vagy arra, hogy nincs tisztaság, nem nyesik meg a fákat és az élő sövényt", tette hozzá Corneliu Cristache.

A gondnok áll őrt, hogy ne lopják a fűtést

De vannak olyan lakástulajdonosok is, akik arra panaszkodnak, hogy nincs "feng-shui"-kilátás az ablakukból, vagy a szomszédok tisztálkodási szokásait nehezményezik. "Amikor kinyitom az ablakot, csupa piszkos ablakot látok. Elviselhetetlen a feng shui ilyen mértékű hiánya". Az ablakok ebben az esetben a szemközti szomszédok pinceablakai, és a látványukra neheztelő panaszos azt szeretné kérni a polgármesteri hivataltól, hogy kötelezze őket időszakonkénti ablakmosásra, vagy legalább arra, hogy "kis függönyökkel" takarják el a szennyes ablakokat.

Más panaszosok szomszédaik tisztálkodási szokásait nehezményezik.

"A hölgy fél órát mosdik. Aztán következik a férje. Mindez 23 és 24 óra között történik. Sokáig folyik a víz, és nem tudok miatta aludni", áll a panaszlevélben.

Citește și: