MUZEUL NAŢIONAL AL SATULUI DIMITRIE GUSTI a fost înfiinţat din dorinţa de a documenta o parte semnificativă a istoriei românilor: viaţa la sat. Înainte de prima jumătate a secolului trecut (secolul XX), o mare parte din populaţia României trăia la sat. Comunităţile rurale erau organizate în aşa fel încât să satisfacă toate nevoile zilnice. Hainele, spre exemplu, erau făcute manual.

Pentru a construi MUZEUL NAŢIONAL AL SATULUI DIMITRIE GUSTI, casele au fost dezasamblate, bucată cu bucată, transportate cu trenul, căruţa sau cu barca până la Bucureşti, unde au fost asamblate la loc pe suprafaţa muzeului de astăzi aflată pe malul lacului Herăstrău.

Muzeul pe care Dimitrie Gusti obişnuia să îl numească „sunetul trist al clopotelor istoriei României” a fost inaugurat la 10 mai 1936, în prezenţa regelui Carol al II-lea al României.

Pentru publicul larg MUZEUL NAŢIONAL AL SATULUI DIMITRIE GUSTI s-a deschis pe 17 mai 1936, fiind în prezent una dintre cele mai mari atracţii turistice ale Bucureştiului.

Planurile de amplasament au fost executate de scriitorul, dramaturgul, regizorul şi scenograful Victor Ion Popa, iar fondurile financiare necesare au fost puse la dispoziţie de Fundaţia Culturală Regală.

Cea mai veche casă din MUZEUL NAŢIONAL AL SATULUI DIMITRIE GUSTI a fost construită în secolul al XVII-lea, iar cea mai recentă aparţine secolului al XIX-lea.

Casele din regiunile de deal şi din regiunile de munte sunt deosebite de cele din zona de câmpie prin fundaţia înaltă, cele de la şes fiind majoritatea cu fundaţii joase, cele provenite din zonele unde invadau duşmanii des fiind jumătate îngropate în pământ.

Expoziţia în aer liber de la MUZEUL NAŢIONAL AL SATULUI DIMITRIE GUSTI a fost organizată pe baza a trei principii. Primul este cel istoric, mai exact, să reprezinte habitatul tradiţional în dezvoltarea sa spaţială, între secolul al XVII-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Cel de-al doilea principiu a fost cel georgrafic. Traseul pentru vizitarea muzeului permite cunoaşterea comparativă a arhitecturii tradiţionale. În acest scop, monumentele sunt grupate pe provincii istorice.

Totodată, un alt principiu care a stat la baza organizării exponatelor de la MUZEUL NAŢIONAL AL SATULUI DIMITRIE GUSTI a fost cel al autenticităţii. Toate construcţiile sunt originale, desfăcute piesă cu piesă, transportate în condiţii deosebite şi remontate în muzeu. Reconstrucţia interioarelor respectă, în general, o viziune de sinteză, specifică secolului al XIX-lea.

Programul de vizitare MUZEUL NAŢIONAL AL SATULUI DIMITRIE GUSTI:

Luni între orele: 9:00 - 16:00

Marţi - Duminică, între orele:

   9:00 - 16:00 în perioada noiembrie-aprilie
   9:00 - 19:00 în perioada aprilie - noiembrie

Taxa de intrare MUZEUL NAŢIONAL AL SATULUI DIMITRIE GUSTI:

- adulţi: 5 lei;
- elevi, studenţi: 2,5 lei;
- gratuit pentru pensionari, preşcolari, persoane cu deficienţe funcţionale, veterani.

Tarif ghidaj:
- limba română: 20 de lei;
- limbi străine: 30 de lei.

Taxa de fotografiere: 10 lei.
Taxa de filmare: video - 50 de lei.

Fumatul este interzis. Accesul cu animale este interzis.

Biletul de intrare este valabil toata ziua

MUZEUL NAŢIONAL AL SATULUI DIMITRIE GUSTI, site oficial www.muzeulsatului.ro

Adresa: Sos. Kiseleff nr. 28, sector 1, cod 011342

Telefon: + 40.21.317.91.10
Fax: 40.21.317.90.68
Email: contact@muzeulsatului.ro

Citește și: