Colecţiile zoologice de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală GRIGORE ANTIPA permit documentarea biodiversităţii din ţară şi din străinătate. 

Exponatele din colecţiile geologice şi paleontologice ilustrează modificările scoarţei terestre, ale climei, ale biodiversităţii pe actualul teritoriu al României, în timp ce colecţiile etnografice surprind diversitatea socio-culturală.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală GRIGORE ANTIPA poartă numele unui fost director. Naturalistul, biologul şi profesorul universitar român Grigore Antipa a fost pasionat de geonomie, ştiinţa relaţiilor dintre mediul înconjurător natural şi societăţile umane. El a condus muzeul pentru mai bine de cinci decenii. În această perioadă el a înfiinţat mai multe secţii şi a reorganizat colecţiile după viziunea sa.

Mai mult, el l-a convins pe premierul de la acea dată, Dimitrie Sturza de necesitatea ridicării unei clădiri special construită pentru a găzdui un "Muzeu de Istorie Naturală demn de capitala ţării". Realizată de inginerul Mihail Rocco, după indicaţiile lui Grigore Antipa, cu o frumoasă faţadă proiectată de arhitectul Grigore Cerchez, clădirea de pe Şoseaua Kiseleff nr. 1 a fost terminată în 1906, iar muzeul a fost inaugurat în prezenţa regelui Carol I şi a familiei regale.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală GRIGORE ANTIPA a fost renovat în urmă cu trei ani. El a fost deschis pe 17 septembrie 2011 într-o nouă prezentare.

Vitrinele au fost regândite, iar monitoarele, butoanele interactive şi ecranele tactile oferă astăzi un plus de informaţii şi de imagini. Costurile de renovare s-au ridicat la circa 13 milioane de euro. 

Colecţia muzeului a fost îmbogăţită de 37 de obiecte donate de un miliardar român. Unul dintre obiectele donate este un cap de elefant naturalizat, expus chiar la intrarea în muzeu, lucru contestat de apărătorii biodiversităţii, care nu se împotrivesc vânătorii unor specii care riscă să ajungă pe cale de dispariţie.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală GRIGORE ANTIPA este organizat în trei zone ce pot fi vizitate:

La demisol este zona "Biodiversitatea României", la parter sunt prezentate ecosisteme de pe toată suprafaţa pământului, iar etajul este rezervat preistoriei şi istoriei umane, etnologiei, mineralogiei, entomologiei şi biologiei marine.

Biletele pentru adulţi costă 20 de lei.

Copii, studenţii şi pensionarii au de plătit 5 lei pentru a vizita Muzeul Naţional de Istorie Naturală GRIGORE ANTIPA.

Vizitatorilor le este interzisă imortalizarea exponatelor din muzeu cu aparate foto profesionale, însă aceştia pot folosi camere de amatori sau semiprofesionale.

Programul de vizitare Muzeul Naţional de Istorie Naturală GRIGORE ANTIPA:

Vara (perioada 1 aprilie – 31 octombrie)

‣ Marţi – Duminică: 10-20 (ultimul vizitator intră la ora 19)

‣ Luni: închis

Iarna (perioada 1 noiembrie – 31 martie)

‣ Marţi – Vineri: 10-18 (ultimul vizitator intră la ora 17)

‣ Sâmbătă – Duminică: 10-19 (ultimul vizitator intră la ora 18)

‣ Luni: închis

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE NATURALĂ GRIGORE ANTIPA, site oficial: www.antipa.ro

Adresă: Sos. Kiseleff nr. 1, Bucuresti, sector 1, Cod postal 011341

Telefon: 021.312.88.26 / Fax: 021.312.88.63

Citește și: