2321 vizualizări 22 apr 2014

PASĂREA COLIBRI - ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. PASĂREA COLIBRI  sau „Pasărea muscă” face parte din familia Trochilidae, o famile numeroasă cu peste 400 de specii răspândite numai în cele două Americi din Alaska până în Ţara de Foc, de pe ţărmul mărilor până în munţii înalţi acoperiţi cu zăpadă. Insă cele mai multe specii trăiesc în regiunile tropicale din America de Sud.

Hrana PĂSĂRII COLIBRI constă din polen, nectar precum şi din insecte, arahnide, ceea ce face ca reproducţia PĂSĂRILOR COLIBRI să fie legată în bună parte de perioada de înflorire a plantelor melifere. PĂSĂRILE COLIBRI asigurând şi polenizarea asemenea insectelor a plantelor melifere. In lipsa hranei la temperaturi scăzute cad într-o stare de amorţire, revenindu-şi la reîncălzirea timpului. Speciile nordice de PASĂREA COLIBRI migrează distanţe mari.

PĂSĂRILE COLIBRI, Cele mai mici păsări

Din familia PĂSĂRILOR COLIBRI face parte şi cea mai mică zburătoare din lume. Cea mai mare pasăre din familia colibri ajunge la o lungime de 22 de centimetri şi are o greutate de 20 de grame, scrie lumea-copiilor ro.

CUM SUNT COLORATE PĂSĂRILE COLIBRI

Cele mai multe PĂSĂRI COLIBRI au penele, în mare parte, în nuanţe de verde metalizat. Există şi specia „COLIBRI de umbraa€œ, cu pene maro. 

CE MĂNÂNCĂ PĂSĂRILE COLIBRI

PĂSĂRILE COLIBRI se hrănesc preponderent cu nectar, pe care îl „beau” din flori. Limbă unei PĂSĂRI COLIBRI iese din plisc de 200 de ori într-un minut. O PASĂRE COLIBRI mănâncă, pe zi, hrană care cântăreşte de două ori cât propria greutate. 

CUM ZBOARĂ PĂSĂRILE COLIBRI

Zborul micuţelor PĂSĂRI COLIBRI este foarte interesant, deoarece aripile se mişcă cu o viteză de care nu sunt capabile alte păsări. În timpul zborului, PASĂREA COLIBRI dă din aripi de 70 de ori pe secundă. 

PUIŞORII DE PASĂREA COLIBRI

Puii de PASĂREA COLIBRI sunt crescuţi de femelă. Masculii sunt foarte puţin implicaţi, vizitând extrem de rar propriul cuib. Cei mai aprigi duşmani ai PĂSĂRILOR COLIBRI de care trebuie feriţi puişorii, sunt şerpii şi pisicile sălbatice. 
 
Poate zbura în toate direcţiile: orizontal, vertical, lateral, pe spate, înainte, înapoi, în zig-zag. Este capabilă, de asemenea, să zboare fără să se deplaseze din punctul în care se află, părând să fie suspendată în nemişcare. 

PASĂREA COLIBRI, PASĂRE MAGICĂ 

Vechii amerindieni credeau că Marele Spirit a înzestrat micuţă pasăre cu calităţi magice. Penele sale erau adunate cu grijă şi preţuite că având vibraţia iubirii. Indienii erau convinşi că prin cântecul ei poate deştepta medicamentul din flori şi că nu rămâne niciodată în locuri în care apare urâţenia sau răutatea. De altfel, pasărea colibri moare repede dacă este prinsă în plasă, închisă în colivie sau agresată. 

PASĂREA COLIBRI, GREU DE POZAT 

Pentru a face un instantaneu reuşit cu o PASĂRE COLIBRI trebuie să fii un fotograf iscusit şi să ai un apărat foarte bun. Cele mai interesante imagini sunt cele în care corpul păsării se vede clar, iar aripile rămân parcă „intepenite” în aer 
 
PASĂREA COLIBRI, ZÂNA ALBINELOR 

Cea mai mică pasăre din lume face parte din familia PĂSĂRILOR COLIBRI. Micuţă zburătoare trăieşte doar în Cuba. Este denumită „Zana albinelora€œ, iar în spaniolă i se spune „Zunzuncito”. Are o greutate de doar 2 grame şi o înălţime de cel mult 6 centimetri. 
 
DE CE AU FOST BOTEZATE COLIBRI 

Popularitatea micuţei păsări a devenit atât de mare încât o mulţime de lucruri, de la aparatură electronică, la hoteluri, îi poartă numele. Colibri EC 120B este un elicopter cu un singur motor, care poate transporta 4 pasageri, în afară de pilot. Chiar dacă face parte din grupă elicopterelor uşoare, cântăreşte 1,4 tone. Şi cel mai mic pistol vândut vreodată se numeşte Kolibri.

PASĂREA COLIBRI zboară mai repede decât un avion de vânătoare

Poate că nu măsoară mai mult decât câţiva centimetri în lungime, dar micuţa pasăre colibri este mai iute decât un avion de vânătoare şi zboară mai repede decât o navă spaţială, sugerează un studiu al cercetătorilor Universităţii din California, scrie Descoperă.
 
Conform oamenilor de ştiinţă de aici, pasărea colibri Anne este capabilă de cele mai rapide manevre aeriene din lumea naturală, raportat la dimensiunile sale. Cercetătorii universităţii au descoperit recent că acest animal poate plonja prin aer cu viteză de 92,8 kilometri pe oră, fiind cea mai rapidă creatură de pe Pământ.
 
Se deplasează în fiecare secundă pe o distanţă echivalentă cu 383 lungimi de corp, mai repede decât un avion cu reacţie, care parcurge în zbor 150 lungimi de corp pe secundă şi decât o navă cosmică, care reîntra în atmosferă terestră cu viteză de 207 lungimi de corp pe secundă.
 
Forţă G pe care pasărea colibri o exercită atunci când se întoarce din plonjare este de aproape nouă ori (9 G) mai mare decât forţă gravitaţională, echivalentul maximului experimentat de piloţii avionelor de luptă. Dar Christofor Clark de la Universitatea din California estimează că forţele G create în momentul în care pasărea colibri revine din picaj ar face mulţi piloţi antrenaţi să leşine, că rezultat al golirii rapide a sângelui din creier.
 
În timpul picajelor lor, masculii de pasăre colibri Anne au atins viteze şi accelerări care au depăşit perferomantele înregistrate în trecut ale vertebratelor angajate în manevre aeriene voluntare. După ce au iniţiat primul stadiu al picajului prin mişcarea aripilor, aceştia şi le-au lipit de trup, punct în care au atins o viteză maximă egală cu 383 lungimi de corp pe secundă. Această este cea mai mare viteză în lungimi de corp atinsă vreodată de o vertebrata”, susţine doctorul Clark. 

PASĂREA COLIBRI. ŞTIAŢI CĂ?...

Păsării colibri i se mai spune „pasare muscaa€œ
Colibri este singură pasăre care zboară cu spatele
Oul unui colibri cu gât rubiniu este mai mic decât o boabă de mazăre
O pasăre colibri cântăreşte doar 3,2 grame
Inimă unei păsări colibri bate de 1.200 de ori pe minut
Pasărea colibri are opt perechi de coaste 

Citește și: