Andreea Traicu
32590 vizualizări 18 iul 2016

Victor Ponta a contestat, vineri, 15 iunie, decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) de retragerea a titlului de doctor, iar consiliul are la dispoziţie zece zile pentru a analiza şi a decide dacă admite sau respinge contestaţia, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Ponta a depus contestaţia la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetarii, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), aşa cum prevede regulamentul CNATDCU în aceste cazuri. Mai departe, Consiliul General CNATDCU numeşte o comisie de analiză a contestaţiei, formată din trei membri CNATDCU care nu au fost implicaţi în analiza sesizării şi nu se află în situaţie de conflict de interese cu vreuna dintre părţile implicate. Raportul comun al membrilor acestei comisii este transmis spre consultare membrilor Consiliului General al CNATDCU în termen de maximum 7 zile de la înregistrarea contestaţiei.

În această situaţie, Mircea Dumitru, noul ministru al Educaţiei, a declarat luni că „va lua o decizie care este impusă de lege", în urma verdictului dat de comisia de contestaţii a CNATDCU.

Ministrul Educaţiei a arătat că, deocamdată, este prematur să se pronunţe cu privire la această situaţie, înainte de expirarea perioadei de zece zile, timp în care contestaţia lui Ponta va fi evaluată.

„Deocamdată nu pot să iau nicio decizie, domnul Victor Ponta a făcut o contestaţie la sfârşitul săptămânii trecute, pe care a depus-o la cabinetul ministrului. Este o perioadă de 10 zile în care această contestaţie va fi evaluată de către comisia de contestaţii din CNATDCU, care va da un verdict, şi abia după acesta, în calitate de ministru, voi lua o decizie care este impusă de către lege", a explicat Mircea Dumitru.

În 2014 cerea să-i fie retras titlul, acum vrea să rămână doctor

În decembrie 2014, după ce a pierdut alegerile prezidenţiale, Victor Ponta anunţa că vrea să renunţe singur la titlul de doctor în drept. El a trimis o scrisoare către rectoratul Universităţii Bucureşti în care notifica asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti. El spunea că acesta este un gest pe care trebuia să îl facă mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar că nu a făcut acest lucru deoarece s-a considerat de bună credinţă în argumentele sale la momentul apariţiei contestării şi nu a vrut să amestece planul pur profesional cu cel politic.

În ultima şedinţă de Guvern din decembrie 2014, el semna o ordonanţă de urgenţă prin care introducea acest drept, de a renunţa voluntar la titlul de doctor, printr-o solicitare la Ministerul Educaţiei. El nu a făcut însă acest lucru niciodată, iar preşedintele Klaus Iohannis a respins de la promulgare legea de aprobare a acestei ordonanţe de urgenţă.

„Dacă pe parcursul analizei contestaţiei, persoana vizată recunoaşte prin adresa autentica încălcarea standardelor de etica profesionala şi îşi exprimă acordul privind retragerea titlului de doctor, preşedintele CNATDCU poate propune Consiliului General, fără a mai include analizele şi documentele prevăzute la art. 6-17, retragerea titlului de doctor”, se arată în regulamentul de funcţionare CNATDCU.

Pe baza raportului comisiei de analiză a contestaţiei, în termen de maximum 10 zile de la depunerea contestaţiei, Consiliul general al CNATDCU confirmă sau infirmă decizia iniţială de a retrage titlul de doctor sau decide reluarea procedurii de analiză.

În cazul în care decizia finală a Consiliului general al CNATDCU confirmă nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, Consiliul general al CNATDCU va propune ministrului Educaţiei, retragerea titlului de doctor.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis în data de 30 iunie să recomande Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

Comisia Tehnică din cadrul instituţiei, alcătuită din trei profesori universitari au analizat lucrarea de doctorat "Curtea Penală Internaţională" a lui Victor Ponta şi a stabilit că "nu respectă standardele de etică şi propune retragerea titlului de doctor", invocând articolul 170 din Legea Educaţiei Naţionale.

„Analiza Comisiei Juridice a arătat că teza de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus retragerea titlului de doctor în drept, în baza articolului 170 din Legea 1/2011. Consiliul general CNATDCU a luat în discuţie această propunere, am avut cvorum (din 47 de membri, 35 au fost prezenţi), 34 au votat pentru şi a fost o abţinere. În conformitatea cu regulamentul de funcţionare al Consiliului, propunerea a fost acceptată şi acum se va întocmi un raport, urmând ca ministrul să retragă titlul de doctor”, a declarat atunci preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu.

Fostul premier Victor Ponta a ironizat decizia CNATDCU spunând că ''tehnocraţii au rezolvat principala problemă a ţării''.

''Ok - tehnocraţii au rezolvat principala problemă a ţării - mi-au luat şi ei doctoratul ( ca Băsescu în 2012)!😀😀 Înţeleg că acum ( după această mare victorie) totul va fi bine - de azi încep să crească încasările la buget să ieşim din deficit/ de azi începem să primim banii europeni pe care nu i-am luat până acum/ de azi plătim subvenţiile în agricultură, mărim salariile şi pensiile / de azi nu mai mor bebeluşii în spitale şi nici nu se mai dau subiecte grele la examenul da capacitate / şi de azi nu mai suntem "marfa" pe care o vând tehnocraţii ca să primească o promovare când se întorc la Bruxelles!'', a scris Ponta pe Facebook.

El se declară ''onorat'' de a fi fost în atenţia Executivului.

''Sunt onorat de efortul pe care ditamai Guvernul de tehnocraţi l-a făcut doar pentru persoana mea - o ordonanţă de urgenţă doar pt mine, o Comisie doar pt mine ( când am primit verdictul de neplagiat în 2012 de la acelaşi CNACTDU a mai fost o teză de doctorat examinată în acelaşi timp - fac pariu că nu aveţi "Curaj" să o revedeţi şi pe aceea😀😀😀) / o hotărâre definitivă dată în favoarea mea de ICCJ în 2014 ignorată! Vă mulţumesc din inimă dragi politruci! Şi de azi mă ocup să îmi fac o nouă teză de doctorat cu tema " Fabulosa Guvernare Tehnocrată şi măreţele sale realizări pentru poporul română" - that will be fun!!!'', a conchis Ponta.

Multiple cazuri de plagiat au aparut în atenţia publică dupa intrarea în vigoare a Legii Educaţiei în 2011, cand ministrul de atunci, Daniel Funeriu, a atras atenţia asupra declanşării unei curăţenii antiplagiat din universităţi.

Pe 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte”.

CNATDCU, care este singurul organism abilitat prin lege să judece plagiatele din tezele de doctorat din 1995 încoace, a mai dat un verdict pe 29 iunie 2012 dar comisia a fost dizolvată de către Liviu Pop, cel care era atunci ministrul interimar al Educaţiei. Membrii comisiei susţineau atunci că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.

De altfel pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult potrivit comisiei, acesta a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297 . Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care e decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.

Citește și: