15613 vizualizări 16 nov 2014

În vreme ce aproape toată presa română şi reţelele de socializare prezentau imagini din toată Europa cu românii stând la coadă în faţa secţiilor de votare, campania PSD a venit cu un clip menit să demonstreze că există şi secţii goale.

Gabriela Firea, purtătoarea de cuvânt a campaniei candidatului social-democrat la preşedinţie, le-a arătat jurnaliştilor un clip în care apărea o secţie goală din străinătate, pe care a prezentat-o ca fiind aproape de Londra: „După cum aţi putut observa, sunt secţii goale în diaspora”, a spus Firea.

Rugată să aducă mai multe informaţii despre oraşul în care se află secţia şi ora la care a fost realizat clipul, Gabriela Firea nu a răspuns şi  a acuzat presa că, prezentând cozile din străinătate, „creează sentimentul că nu e organizat corect votul, dar după cum aţi putut observa sunt secţii la la care nu vin românii”.

Reporterul gândul a observat, însă, că titlul fişierului video prezentat de firea indica şi oraşul în care era secţia, respectiv Liverpool, care nu se află nicidecum lângă Londra, ci la aproximativ 350 de kilometri depărtare de capitala engleză.

În acelaşi timp, Antena 3 relata, la rândul său, despre secţiile fără cozi, având următoarea burtieră: „Secţii de vot goale în străinătate”, informează Hotnews.

„Unghi de abordare” similar şi la RTV, post care avea următoarea burtieră: „Băsiştii, înghesuiţi la o secţie. Restul sunt goale”.

Aproximativ 12.000 de români stau la coadă, la cele trei secţii de votare din Londra, la ora transmiterii acestei ştiri, conform estimărilor Mediafax.

De asemenea, românii au stat la coadă chiar şi cinci ore în Bonn, Germania, pentru a ajunge să voteze. În Munchen, coada a ajuns să măsoare, la orele după-amiezii, 3 kilometri. Timpul lung de aşteptare i-a determinat pe unii români să meargă către secţiile de votare din ţările vecine, cum ar fi cea din Luxemburg, unde au venit cetăţeni români din Franţa, Olanda sau Belgia, conform Hotnews.

Mai mulţi români din diverse ţări europene au intrat în direct la Gândul Live, pe tot parcursul zilei, pentru a povesti problemele uriaşe de organizare ale votului din străinătate şi a ne prezenta imagini cu cozile din faţa secţiilor de votare.

(AUTOR: Maria Zărnescu)

Citește și: