3929 vizualizări 26 mai 2018

"Drum lin intru lumina Hildegard Puwak", a scris Maria Manuela Catrina pe Facebook.

Hildegard Puwak (n. 16 septembrie 1949) a fost un deputat în două legislaturi (1996-2000 şi 2000-2004) ales în judeţul Timiş, pe listele partidului PDSR (n.r. - actual PSD). În perioada 2000-2003, Hildegard Puwak a fost ministrul Integrării Europene în guvernul Adrian Năstase.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a apreciat-o întotdeauna pe Hildegard Puwak drept un om deosebit. "Cu tristeţe am primit vestea morţii celei care a fost Hildegard Puwak, ministru al Integrării Europene în guvernul Adrian Năstase şi economist cu o profundă înţelegere a fenomenului economic, om de stânga şi un om de echipă. Am apreciat, în toţi anii în care am colaborat, seriozitatea demersului ei politic şi intelectual, responsabilitatea sa şi angajamentul neabătut în slujirea interesului public", a scris Ion Iliescu pe blogul personal.

Fostul preşedinte al României evidenţiază contribuţia adusă de Hildegard Pueak la succesul negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană şi spune că acesta a fost prea puţin scos în evidenţă. "A fost întotdeauna un om modest, nu i-a plăcut să fie în lumina reflectoarelor. În acei ani, în care acţionam, practic, contra-cronometru pentru a încheia capitolele de negociere, expertiza sa a fost un avantaj pentru România", consideră Iliescu.

De asemeena, fostul premier Adrian Năstase a scris pe blogul său, că Hildegard Puwak a suferit nemeritat calvarul „anti-corupţiei", fiind atacată murdar. 

"A murit Hildegard Puwak. Rolul ei în ceea ce priveşte integrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va putea fi niciodata îndeajuns subliniat. Nu cred ca am mai intalnit pe cineva atat de ordonat, de disciplinat, de corect in relatia cu colegii. Am lucrat impreuna si in opozitie si la guvern. Documentele pregatite, solutiile avansate erau impecabile. Tocmai valoarea ei a transformat-o in tinta politica. A fost atacata murdar, familia ei a patimit. Din pacate. Dupa 2004, a suferit, nemeritat, calvarul „anti-coruptiei”. Un destin frant, un om competent mai putin in angrenajul economiei romanesti", a scris fostul premier Adrian Năstase.

Acesta face referire la condamnările, în 2009, ale soţului şi fiului fostului ministru din cabinetul său. La 9 iunie 2009, Iosif Mihai Puwak, soţul lui Hildegard Puwak, a fost condamnat, definitiv, la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri europene.

Câteva luni mai târziu, tot în 2009, pe 9 noiebrie, Judecătoria Sectorului 4 a decis condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a fiului lui Hildegard Puwak pentru pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, deturnare de fonduri, precum şi de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, care au creat un prejudiciu de 32.160 euro în dauna bugetului general al Comunităţilor Europene.

Citește și: