Diana Marcu
Mihai SCHIAU
Departamentul Social
Departament Corespondenţi
6257 vizualizări 21 ian 2012

UPDATE 00:03 A noua zi de proteste în Piaţa Universităţii s-a încheiat fără incidente

Ca şi zilele trecute, manifestaţia a început încă de după-amiază şi a numărat la apogeu maximum o mie de participanţi.

A devenit deja o regulă ca protestul să aibă două zone de desfăşurare, una pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional şi alta la fântâna de la Facultatea de Arhitectură.

Lozincile scandate de participanţi nu au fost cu mult diferite faţă de cele folosite în ultimele zile de protest, la fel ca şi pancartele. Totuşi, mai mulţi protestatari decât de obicei au afişat sâmbătă pancarte cu mesaje monarhiste.

Dispozitivul de jandarmi care a avut de gestionat protestul spontan a acţionat ca în mai toate serile trecute. Grupele de jandarmi au fost postate în toate punctele de acces către zonele de manifestaţie, pentru controale corporale.

Protestul s-a încheiat puţin după ora 23.30, când ultimii manifestanţi de la fântână au păsit Piaţa Universităţii. Cei din faţa Teatrului Naţional plecaseră deja cu mai mult de jumătate de oră înainte.

Procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări faţă de jandarmi pentru violenţele din centru Capitalei, în timp ce mai mulţi civili sunt cercetaţi în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Piteşti, iar restul la Bucureşti, a anunţat Ministerul Public.

UPDATE 22:37 MAI: 400 de persoane protestează în Piaţa Universităţii, manifestaţiile din ţară s-au încheiat

Aproximativ 400 de persoane protestează în continuare în Piaţa Universităţii din Capitală, în celelalte oraşe din ţară manifestaţiile s-au încheiat, cu excepţia municipiului Huşi, unde sunt 40 de participanţi, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.

Potrivit situaţiei înregistrate la ora 22.00, la protestul din Piaţa Universităţii participă în continuare 400 de persoane. Protestul continuă şi la Huşi, unde sunt 40 de manifestanţi, a spus Marius Militaru.

Toate celelalte manifestaţii care au avut loc sâmbătă în mai multe oraşe din ţară s-au încheiat, nefiind înregistrate incidente, a precizat Marius Militaru.

UPDATE 21:52 Aproximativ 100 de persoane au protestat sâmbătă la Constanţa

Aproximativ 100 de persoane au protestat, sâmbătă, din nou, în faţa Prefecturii Constanţa, plecând însă acasă mai devreme decât de obicei din cauza ninsorii puternice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii au început să se strângă în faţa Prefecturii Constanţa în jurul orei 14.00, aşa cum fac, zilnic, de peste o săptămână, purtând pancarte pe care se putea citi "Vrem un trai decent", "Avem multă ură pentru dictatură", "Băsescu, duşman al poporului", "Băsescu nu uita, Constanţa nu te vrea".

UPDATE 21.24 Acţiunea de protest de la Sibiu, la care s-au strâns circa opt sute de manifestanţi, s-a încheiat

Protestul care s-a desfăşurat, sâmbătă seară, în municipiul Sibiu şi la care s-au strâns circa opt sute de participanţi s-a încheiat după ce manifestanţii au cerut, printre altele, demisia ministrului sibian Ion Ariton, în faţa sediului PDL, transmite corespondentul MEDIAFAX.

CLICK AICI PENTRU WEBCAM PIAŢA UNIVERSITĂŢII

Numărul celor care s-au strâns, sâmbătă seară, la acţiunea de protest din municipiul Sibiu a ajuns la circa opt sute de persoane.

UPDATE 21.06 Marşul de protest de la Târgu Mureş s-a încheiat după două ore, fără incidente

Cei aproximativ 200 de protestatari care au mărşăluit, sâmbătă seară, prin centrul municipiului Târgu Mureş, oprindu-se la Monumentul Eroilor Revoluţiei, la sediile PDL, UNPR, la Prefectură şi Primărie, au încheiat manifestaţia după două ore, fără să fie semnalate incidente.

Manifestaţia de sâmbătă de la Târgu Mureş, neautorizată, dar care a decurs fără incidente, s-a încheiat după două ore în care aproximativ 200 de protestatari, între care lideri sindicali şi revoluţionari, au strigat "Jos Băsescu", "Demisia", "Trădătorii", "Vrem locuri de muncă" şi "Strigaţi cu toţii, cu mic cu mare, că România nu e de vânzare", transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 20.41 Protestul de la Cluj-Napoca, la care au participat peste 200 de persoane, s-a încheiat

Protestul de la Cluj-Napoca, la care au participat peste 200 de persoane, s-a încheiat, sâmbătă, în jurul orei 20.30, după ce manifestanţii au participat la un marş prin centrul oraşului, pe la Prefectură, Primărie şi Casa de Cultură a Studenţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanţii au scandat, timp de peste două ore, în Piaţa Unirii, "Haideţi pentru viitor, nu staţi la televizor", "Vrem guvern de tehnocraţi, nu guvern de hoţi rataţi", "UDMR, nu fura pădurile", "Vrem cianură pentru dictatură", după care au pornit în marş pe Bulevardul Eroilor, trecând pe la Prefectură, Primărie, Casa de Cultură a Stundenţilor.

Ei s-au întors apoi în Piaţa Unirii, blocând traficul pe strada Napoca.

UPDATE 20.36 Protestul de la Craiova s-a încheiat după aproape cinci ore, reprezentanţii cadrelor militare disponibilizate, organizatorii acţiunii, afirmând că cer convocarea unei unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru formarea unui guvern de uniune naţională care să pregătească alegerile anticipate. Protestul la care au participat aproximativ o mie de persoane s-a încheiat în jurul orei 20.00, fără să fie înregistrate incidente.

UPDATE 20.28 Peste 150 de arădeni au protestat, sâmbătă seară, în Piaţa Revoluţiei din oraş, pentru a şaptea zi consecutiv, majoritatea manifestanţilor fiind aceiaşi care au fost în stradă şi în zilele precedente.

UPDATE 20.27 MAI: 400 de oameni protestează în Piaţa Universităţii, 2.000 de manifestanţi sunt în 16 localităţi

UPDATE 20.27 Aproximativ 300 de persoane au participat, sâmbătă seară, la un miting de protest în Piaţa Unirii din Focşani, în pofida ninsorii şi a temperaturilor scăzute, manifestanţii mergând şi în faţa sediului PDL, unde au scandat lozinci antiprezidenţiale

UPDATE 20.27 Aproximativ o sută de persoane au protestat, sâmbătă seară, pentru a opta zi consecutiv, în faţa Palatului Administrativ din Suceava cerând demisia preşedintelui şi a Guvernului, dar şi alegeri anticipate, printre ei fiind şi un bărbat care solicita demisia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

UPDATE 20.26 Circa patru sute de persoane au pornit, sâmbătă seară, într-un marş pe străzile municipiului Sibiu, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, iar manifestanţii poartă un carton pe care au lipit produsele din "meniul românilor", respectiv cartofi, pâine, slănină şi gheare de pui.

UPDATE 20.26 Aproximativ 60 de persoane participă, sâmbătă seară, la un miting de protest în centrul municipiului Ploieşti, la un moment dat manifestanţii luându-se la ceartă între ei, după ce un grup a afişat pancarte cu mesaje precum: "PDL = USL", "PDL şi USL, aceeaşi mizerie".

UPDATE 20.25 Un bărbat în vârstă de 57 de ani, din Hunedoara, care participa la mitingul care are loc, sâmbătă seară, la Deva, a fost ridicat de jandarmi după ce un alt protestatar a anunţat că l-a văzut agitând un topor în mulţime.

UPDATE 20.23 Manifestanţii din Piaţa Universităţii primesc număr de ordine, pentru a şti exact câţi oameni sunt, sâmbătă, la protest, a declarat Liviu Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

UPDATE 18.49 MAI: 350 de oameni protestează în Piaţa Universităţii, 3.000 la nivel naţional

Peste 350 de persoane protestează în Piaţa Universităţii din Capitală, la nivel naţional fiind 3.000 de manifestanţi, a declarat, vineri seară, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

Potrivit situaţiei înregistrate până la ora 18.00, în Piaţa Universităţii din Capitală protestează aproximativ 350 de persoane, a precizat Marius Militaru. Acţiuni de protest, la care participă peste 3.000 de oameni, au loc atât în Capitală, cât şi în mai multe localităţi din ţară, a mai spus Marius Militaru.

UPDATE 18.06 Numărul protestarilor din Piaţa Universităţii a crescut la câteva sute.

UPDATE 17.59 300 de persoane s-au adunat în Piaţa Sfatului din Braşov

UPDATE 17.31 Proteste la Cluj-Napoca

UPDATE 17.07 Proteste şi la Timişoara

UPDATE 16.54 Profesorii au venit alături de protestatari în Piaţa Universităţii

Profesorii au venit şi sâmbătă în Piaţa Universităţii, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, declarând că sunt aşteptate să se alăture protestului aproximativ 300 de cadre didactice. Liviu Pop a spus că aceştia nu vor veni în Piaţa Universităţii ca sindicalişti, ci ca profesori. El a precizat că în Piaţa Universităţii sunt deja peste o sută de profesori din Sectorul 3, dar că sunt aşteptate să ajungă şi cadre didactice din Sectorul 1.

UPDATE 16.50 Proteste la Craiova

În ciuda ninsorii, oamenii au venit şi sâmbătă în Piaţa Universităţii pentru a cere demisia preşedintelui şi a Guvernului. Ziua a noua a protestelor din Piaţa Universităţii a început cu scandal. Cele 150 de persoane strânse în faţa Teatrului Naţional au luat foc în momentul în care mai mulţi reprezentanţi ai Noii Drepte au vrut să se alăture protestului. Oamenii au fost nemulţumiţi că aceştia au adus o instalaţie de sonorizare şi mai multe bannere. Aceştia au fost împinşi de către protestatari şi forţaţi să părăsească Piaţa. Jandarmii aflaţi la faţa locului au aplanat rapid conflictul.

Reprezentanţii Noii Drepte au mai fost în aceste zile în Piaţa Universităţii, dar astăzi este prima dată când au venit cu însemne ale organizaţiei, cu o staţie de amplificare şi bannere. Scandalul a durat în jur de 5-10 minute. În acest moment, reprezentanţii organizaţiei ultra-naţionaliste Noua Dreptă au părăsit Piaţa, iar cei rămaşi continuă să protesteze paşnic. Ei scandează "Jos Băsescu!".

Noua Dreaptă este o organizaţie ultra-naţionalistă fondată în România şi Republica Moldova în anul 2000.


Majoritatea manifestanţilor s-au strâns în faţa Teatrului Naţional, una dintre zonele de desfăşurare a protestului din Piaţa Universităţii.

Acţiunile de protest din Capitală au început vineri 13 ianuarie, la trei zile după ce Raed Arafat şi-a anunţat demisia, şi au continuat chiar şi după revenirea acestuia, marţi 17 ianuarie, în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Protestele din Piaţa Universităţii au fost marcate, sâmbătă şi duminică, de scene de violenţă. Sâmbătă, manifestanţii au ocupat strada, ceea ce a determinat intervenţia în forţă a jandarmilor, culminând cu evacuarea pieţei, la miezul nopţii. Duminică, violenţele au fost şi mai intense, în principal între Universitate şi Piaţa Unirii, unde manifestanţii au aruncat cu pietre, petarde şi sticle spre jandarmi, au dat foc mai multor obiecte şi au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane şi tunuri cu apă.

După trei zile în care protestul din Piaţa Universităţii s-a desfăşurat fără incidente, joi seară, câţiva manifestanţi violente au atacat cu pietre, bucăţi de gard şi sticle forţele de ordine aflate în zonă. Jandarmii au "măturat" bulevardul Magheru, reuşind ca în mai puţin de o oră să îi ridice pe manifestanţii care au provocat violenţe. Peste 100 de persoane au fost duse la secţiile de poliţie din Capitală, dintre care 14 au fost identificate ca fiind membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid şi Petrolul Ploieşti, a anunţat şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise.

A urmat o nouă zi de protest, a opta, fără incidente. Numărul jandarmilor din Piaţa Universităţii a fost mult mai mic decât în serile precedente, forţele de ordine evitând să provoace prin prezenţa masivă şi echipamentul de luptă.

Procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări faţă de jandarmi pentru violenţele din centru Capitalei, în timp ce mai mulţi civili sunt cercetaţi în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Piteşti, iar restul la Bucureşti, a anunţat Ministerul Public.ZIUA A OPTA DE PROTESTE


ZIUA A ŞAPTEA DE PROTESTE

ZIUA A ŞASEA DE PROTESTE

ZIUA A CINCEA DE PROTESTE

ZIUA A PATRA DE PROTESTE

ZIUA A TREIA DE PROTESTE

ZIUA A DOUA DE PROTESTE

PRIMA ZI DE PROTESTE

Citește și: