Anca SIMINA
3100 vizualizări 24 iun 2013

Ziua de miercuri ar urma să fie declarată zi de doliu naţional, după accidentul din Muntenegru în care 18 români şi-au pierdut viaţa, dacă vor fi întrunite toate condiţiile legale. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, iar decizia se va oficializa mâine, în şedinţa de Guvern în care se vor aloca şi sumele de bani necesare pentru transportul în România al victimelor accidentului din canionul Moraca.

"Mâine vom avea o şedinţă formală a Cabinetului şi vom propune ca miercuri să fie declarată zi de doliu naţional în semn de respect pentru familii şi pentru a arăta că o mare tragedie poate să consolideze un sentiment de solidaritate în societatea românească, un sentiment de care avem nevoie. Cred că este o tragedie naţională şi cred că e un moment în care, prin solidaritate şi compasiune, putem să trecem împreună peste o asemenea situaţie", şi-a justificat Ponta intenţia.

Potrivit lui Ponta, accidentul a făcut 47 de victime: "18 persoane sunt decedate, 22 sunt rănite şi 7 se află la Terapie Intensivă".

Guvernul apelează la Fondul de rezervă

Până la şedinţa oficială de mâine, prim-ministrul a convocat în această după-amiată mai mulţi miniştri la Palatul Victoria pentru a pregăti hotărârile de Guvern. La discuţiile informale au participat, între alţii, miniştrii Mariana Câmpeanu, Radu Stroe, Mircea Duşa, dar şi Liviu Voinea.

"Am asigurat toate costurile necesare şi vom sprijini familiile afectate", a spus Ponta la Ministerul Afacerilor Externe, la finanlul şedinţei celulei de criză care a urmat reuniunii informale de la Palatul Victoria.

Mai exact, Guvernul ar urma să suporte, din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia premierului pentru astfel de situaţii de urgenţă, costurile pentru aeronavele care îi vor aduce în ţară atât pe cei care şi-au pierdut viaţa, cât şi pe cei răniţi, transportul până la familii, cât şi un ajutor financiar.

Tragedia s-a petrecut aseară, în canionul Morace, după ce un autocar al unei firme de transport româneşti, contractat de o agenţie de turism, s-a răsturnat într-o râpă. Până la această oră, niciuna dintre framiliile victimelor nu a primit confirmarea oficială din partea autorităţilor.

O echipă consulară de la Bucureşti a început procedurile de identificare pentru ca victimele să poată fi repatriate. Totodată, o delegaţie de medici condusă de Raed Arafat stabileşte în Muntenegru care dintre răniţi pot fi transportaţi pentru a fi readuşi în ţară.

Precedentul doliului naţional

Doliul naţional se instituie prin Hotărâre de Guvern, la propunerea unui membru al Executivului.

În astfelo de zile, drapelele vor fi colorâte în bernă în instituţiile admninistraţiei centrale şi locale, la sediile partidelor, în instituţiile de învăţământ, de cultură şi misiunile diplomatice ale României, în aeroporturi, porturi şi gări, pe ambarcaţiuni sau la reşedinţele persoanelor fizice care aleg să arboreze un steag naţional.

Ultima zi de doliu ţinută în România a fost pe 18 aprilie 2010, în urma acidentului aviatic de la Smolensk, în care au murit preşedintele polonez Lech Kaczynski şi mai multe personalităţi politice şi militare de la Varşovia. Decitii similare au fost luate atunci în mai multe ţări ale Uniunii Europene, cele mai multe din Est.

Doliu naţional a fost declarat însă şi pe 3 august 2007, în memoria Patriarhului Teoctist, dar şi pe 8 aprilie 2005, la funeraliile Sanctităţii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea. Tot atunci, Guvernul le-a cerut posturilor tv şi radio să îşi adapteze programele.

Vom reveni cu amănunte.

 

Citește și: