Sorina Ionaşc
1059 vizualizări 1 apr 2015

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi a Senatului a validat noii membri ai conducerii CNCD: Azstalos Csaba - UDMR, Luminiţa Gheorghiu, Petre Manole, Jura Cristian - PSD, Claudia Popa- PNL şi Ilie Dincă-minorităţi, fiind respins Niţă Dragoş Tiberiu, deşi, în primă fază, primise aviz favorabil.

Numirea a şase membri noi ai Colegiului Director al Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a stârnit numeroase nemulţumiri, atât din partea unor parlamentari, cât şi din partea candidaţilor propuşi de organizaţiile nonguvernamentale. În total, 18 candidaţi s-au înscris pentru un loc în CNCD, dintre aceştia fiind avizaţi favorabil doar şase. Plus unul, am putea spune, după ce minorităţile au reclamat faptul că ei nu au un reprezentant în CNCD şi este nevoie de audierea unui candidat din partea lor.

Astfel, deşi candidaţii înscrişi oficial pentru CNCD au fost audiaţi în şedinţa comisiilor de specialitate reunite (comisiile juridice, comisiile pentru drepturile omului şi comisiile pentru egalitate de şanse) din data de 25 martie, pentru candidatul minorităţilor s-a făcut o audiere separată, în data de 31 martie.

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a reclamat faptul că nominalizarea făcută de ei pentru CNCD a fost ”înlăturată brutal”.

Audierea unui candidat, separat de ceilalţi 18, i-a nemulţumit nu doar pe liberali, ci şi pe unii candidaţi ai ONG-urilor, care au reclamat faptul că s-a produs o discriminare.

”Este profund discriminatoriu faţă de ceilalţi candidaţi”, a spus, în plen, liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, precizând că nu a fost respectat regulamentul şedinţelor comune.

”Ce a  fost contestat, am audiat. Ceilalţi candidaţi nu au contestat”, s-a apărat preşedintele comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Păun.

În consecinţă, liberalii au propus ca lista suspusă votului să fie cea cu toţi cei 18 candidaţi,  nu doar cu cei şapte avizaţi de către comisiile de specialitate. Propunerea a fost însă respinsă de parlamentari.

Mai toţi deputaţii şi senatorii au convenit că este necesară modificarea legii, astfel încât să fie obligatorie prezenţa unui reprezentant al minorităţilor naţionale, altele decât cele maghiare. Mai mult, deputatul independent Remus Cernea a adăugat faptul că ar trebui să fie obligatoriu în conducerea CNCD şi un reprezentant propus de societatea civilă.

Precizăm faptul că mandatele membrilor Colegiului Director al CNCD sunt de cinci ani. În total, conducerea COnsiliului are nouă membri.

VEZI AICI RAPORTUL COMISIILOR DE SPECIALITATE

VEZI AICI CV-URILE CANDIDAŢILOR

Citește și: