Iuliana Barbu
1712 vizualizări 19 aug 2019

„De unde sunt banii de elicopter ai doamnei prim-ministru? Zilele trecute, ni s-a mai arătat o dată diferenţa între conducătorii politici şi plătitorii de taxe şi impozite. În timp ce noi facem ore în trafic, doamna prim-ministru a luat elicopterul pentru turneul ei. Ne-au luat banii ca să facă drumuri şi autostrăzi şi nu ne-au făcut nimic. În 2014 au introdus chiar taxe noi (supra-acciza) pentru a construi autostrăzi. Nu au făcut nimic. Noi am rămas cu taxele, ei au rămas cu banii pe care i-au spart pe pensii speciale şi salarii. Dar cel mai îngrijorător este felul cum a ales prim-ministrul să explice faptul că a mers cu elicopterul. A răspuns foarte calm că banii pentru elicopter sunt privaţi pentru că au venit de la partid, nu de la bugetul de stat. Dacă sunt bani privaţi ce ne interesează cum sunt cheltuiţi? Aş fi tins să fiu de acord cu doamna prim-ministru dacă într-adevăr erau bani privaţi. Problema tocmai acolo este, că nu sunt deloc”, a scris, luni, pe Facebook, deputatul USR Claudiu Năsui.

Deputatul USR a adăugat că partidele au bani de la românii care plătesc taxe şi impozite către stat.

„De unde au bani partidele? Nu cumva tot din banii noştri? Un român mediu plăteşte o groază de taxe şi impozite: 45% din salariu la stat, din ce rămâne mai plăteşte TVA şi accize la ce mai cumpără. Din banii aceştia tot mai mulţi au luat calea partidelor. Dacă în 2016 subvenţia pentru partide ne costa 16 milioane de lei, acum a ajuns să ne coste 269 de milioane de lei. Politicienii se fac că nu ştiu, însă banii de partid tot din banii noştri provin. Mai grav, PSD a explodat subvenţia de stat a partidelor. Parlamentul României a votat o lege prin care suma alocată de la bugetul de stat pentru partidele politice a sărit de la maximum 0.04% din veniturile bugetului de stat, la minimum 0.01% din PIB. Adică finanţarea care înainte era maximă a devenit minimă şi s-a mai şi înmulţit de câteva ori”, a adăugat Năsui.

Năsui a afirmat că subvenţiile pentru partide s-au dublat în 2017, faţă de 2016.

„Astfel, dacă în 2016 partidele primeau undeva la 16 milioane de lei de la bugetul de stat, în 2017 suma s-a aproape dublat, ajungând la 30 de milioane de lei. În 2018, în urma modificării legislative, peste 170 de milioane de lei au ajuns la partide, ca în 2019 să fie programate 269 de milioane de lei în subvenţii pentru partide. Chiar luna aceasta, August 2019, când doamna premier s-a plimbat cu elicopterul în Moldova, PSD a primit peste 11 milioane de lei din bani publici, însumând peste 50% din subvenţiile acordate în luna curentă. Astfel, banii aceia de la partid nu sunt altceva decât banii noştri din taxe şi impozite care merg în luxul politicienilor”, a conchis deputatul USR.

Reacţia vine în contextul în care Viorica Dăncilă a declarat că a venit cu elicopterul la Iaşi şi că pentru a putea ajunge în fiecare judeţ trebuie să apeleze şi la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este plătit din fondurile partidului.

Citește și: