Departamentul Social - Mediafax
3321 vizualizări 14 feb 2019

Procurorul Adina Florea susţine că stadiul cercetărilor nu are legătură cu activitatea personală a fostei şefe DNA şi confirmă că dosarul a fost deschis în urma unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă, dar pe care a făcut-o în decembrie 2018.

”Este o anchetă în derulare în care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de una dintre persoanele din dosar. Nu este vorba despre nicio legătură între activitatea personală a unora dintre persoanele cercetate şi stadiul anchetei. Stadiul urmăririi penale de la acest moment a impus începerea urmăririi penale.(...) Aceste întrebări ale dumneavoastră par să fie presiuni care se fac cu privire la o anchetă în curs de desfăşurare. Este un dosar ca urmare a unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă din decembrie 2018. Este o anchetă în curs, unde se vor respecta toate drepturile şi libertăţile tuturor persoanelor, demnitatea persoanelor şi se va respecta legea”, a declarat Adina Florea.

Ghiţă le-a transmis anchetatorilor poza cu Kovesi la el acasă

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a transmis Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie fotografia pe care spunea că o are cu fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi acasă la el, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Ghiţă a vrut să dovedească astfel că a avut şi alte relaţii cu Laura Codruţa Kovesi decât cele instituţionale, precum pretinde aceasta. Fotografia este argumentul principal pentru susţinerea acuzaţiei de mărturie mincinoasă, pe care i-a adus-o fostului procuror şef al DNA în plângerea sa din decembrie 2018.

Fostul parlamentar se află în continuare la Belgrad şi a fost audiat prin videoconferinţă în dosarul deschis ca urmare a plângerii pe care acesta i-a făcut-o Laurei Codruţa Kovesi. Ghiţă o acuză pe fosta şefă DNA că i-ar fi cerut bani pentru a-l aduce în ţară, din Indonezia, pe fostul director FNI Nicolae Popa.

”Confirm audierea. Este foarte important să nu facem ca dânsa şi ca domnul Negulescu. (...) Confirm audierea, dar fac tot efortul să nu interferez în ancheta doamnei procuror. (...) Am spus tot ce ştiam de Laura Codruţa Kovesi şi tot ce m-a întrebat doamna procuror”, a declarat Sebastian Ghiţă joi seara, la RomâniaTv.

Alături de fotografia cu fosta şefă a DNA la el acasă, el susţine că ar mai fi transmis procurorilor şi alte probe ”grave”.

PSD: Kovesi va avea parte de un proces corect

PSD răspunde cu aceeaşi monedă cu care fuseseră trataţi membrii săi când erau anchetaţi penal şi atrage atenţia partidelor politice să nu politizeze ancheta împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

”Justiţia trebuie lăsată să îşi facă datoria! Încetaţi să politizaţi punerea sub acuzare a doamnei Kovesi! Astăzi, legile justiţiei adoptate de majoritatea PSD-ALDE îi oferă doamnei Kovesi suficiente garanţii că în cursul anchetei i se vor respecta drepturile fundamentale şi că nu vor fi imixtiuni ale serviciilor secrete, iar dacă va fi trimisă în judecată, va avea parte de un proces corect, în faţa unor complete legal constituite. Spre deosebire de retorica viciată a celor care acuzau ”penalii” înainte de o condamnare, PSD va respecta prezumţia de nevinovăţie a doamnei Kovesi şi nu va susţine nici că este ”o penală”, nici că a luat mită, că a comis abuz în serviciu sau că a făcut mărturii mincinoase. Toate acestea vor trebui demonstrate în faţa instanţei de judecată. Până atunci aveţi încredere în Justiţie şi lăsaţi probele să vorbească, nu politicienii”, se arată într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook a partidului.

Rădulescu (PSD): Kovesi ar trebui să-şi retragă candidatura

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu este mai tranşant şi prevede că Laura Codruţa Kovesi va avea o viaţă grea de acum încolo, deoarece mulţi dintre cei care se consideră nedreptăţiţi de anchetele DNA vor depune plângeri la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie.

”Doamna fostă procuror general sau procuror şef DNA, de-a lungul timpului, nu a crezut în nicio coincidenţă, nici ce s-a întamplat în Prahova, nici ce s-a întâmplat în Satu Mare, Oradea, Argeş. Sigur că dânsa nu a crezut în coincidenţe, dar, iată, că i-a venit rândul ca dna procuror şef să spună despre toate mizeriile pe care le-a acoperit timp de mai mulţi ani. O să aibă mai multe surprize, pentru că eu cred că vor fi foarte mulţi denunţători, în această perioadă, care au colaborat cu dânsa, într-un fel sau altul, şantajaţi sau puşi să spună o mulţime de mizerii şi cred că data asta aceşti denunţători, din ce ştiu eu, vor spune. Cred că doamna va avea o viaţa foarte grea începând de mâine. Eu sper că procurorii care sunt oneşti şi care trebuie să îşi facă treaba în această secţie de procurori - secţie la care dânsa s-a opus în permanenţă, nu şi-a dorit să existe această secţie care să investigheze şi procuroii care au făcut abuzuri - dar eu cred că această secţie îşi va face treaba şi toţi procuorii care au abuzat (...) vor răspunde”, a declarat Rădulescu, care consideră că Laura Codruţa Kovesi ar trebui să-şi retragă candidatura pentru funcţia de la Bruxelles.

”În primul rând, dezonorează ţara şi Guvernul României, pentru că aşa cum i-a plăcut întotdeauna că oamenii care sunt acuzaţi să se retragă, să facă un pas în spate, dânsa nu mai are ce să facă în momentul de faţă. Ar fi dezonorant pentru dânsa în continuare să meargă spre şefia acestei instituţii din Europa. (...) ”, atenţionează social-democratul.

”Eu am auzit că s-a votat ca PNL să o propună în locul domnului Iohannis. Deci, aici, este deja un meci între dl Iohannis şi dna Kovesi. Sau cu Cioloş. E un meci interesant între aceste personaje,” aprecia Rădulescu, întrebat de o eventuală candidatură a lui Kovesi la prezidenţiale, dacă nu va fi numită procuror şef european.

Comisia Europeană urmăreşte evoluţia evenimentelor

Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape ce se întâmplă în România şi consideră crucial ca toţi candidaţii pentru funcţia de procuror şef european să fie trataţi corect pe parcursul procedurii de selecţie.

”Comisia urmăreşte îndeaproape cele mai noi evenimente, în contextul procedurii de selecţie. Este crucial ca toţi candidaţii propuşi de o comisie de selecţie independentă să fie trataţi corect pe parcursul procesului. În ceea ce priveşte sistemul de justiţie din România, am reiterat foarte clar de multe ori că un sistem judiciar independent, profesionist este de o importanţă foarte mare. Comisia cunoaşte că toţi candidaţii pentru funcţia de procuror-şef europeană au fost evaluaţi de comisia de selecţie independentă, iar lista scurtă a fost transmisă Parlamentului European şi Consiliului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Schinas Margaritis.

Iohannis: Atenţionez PSD-ALDE să înceteze să mai facă şi alţi paşi înapoi

Preşedintele Klaus Iohannis cere Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie să clarifice de urgenţă dosarul deschis pe numele fostului procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

”Prioritatea zero a tuturor celor care au responsabilităţi în statul român, indiferent de funcţiile pe care le ocupă, trebuie să fie protejarea şi consolidarea statului de drept. Solicit Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie corectitudine maximă, respectarea cu stricteţe a legii şi clarificarea rapidă a situaţiei în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruţa Kövesi, conducerea acestei secţii având o imensă răspundere în acest sens.

Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor nu trebuie sub nicio formă să fie un instrument politic de anchetă şi intimidare a magistraţilor şi procurorilor. Am contestat încă de la început înfiinţarea unui astfel de organism, sever criticată şi de către Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană şi GRECO, pentru că nu prezintă suficiente garanţii de independenţă în raport cu factorul politic şi poate afecta încrederea cetăţenilor în justiţie”, afirmă Klaus Iohannis, printr-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

”Majoritatea PSD-ALDE a ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, astfel că această secţie specială, în acest moment, funcţionează. Tot această majoritate, printr-o serie de modificări nocive ale legilor justiţiei, este direct responsabilă pentru generarea conflictului care există acum în rândul magistraţilor. PSD-ALDE a construit de la bun început un discurs anti-justiţie şi a făcut demersuri concrete pentru revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA şi a procurorului general al României, mai nou, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie reclamând, de asemenea, presiuni şi interferenţe.

Atenţionez majoritatea PSD-ALDE să înceteze să mai facă şi alţi paşi înapoi care să îndepărteze România de parcursul său european, ca stat democratic consolidat. Este imperativ ca PSD-ALDE să pună în aplicare cu celeritate opiniile Raportului Comisiei de la Veneţia şi recomandările cuprinse în Raportul Comisiei Europene privind MCV, astfel încât independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie să nu fie afectate, iar fundaţia democratică a statului român să nu fie periclitată”, adaugă şeful statului.

”Lupta anticorupţie va continua în România, în ciuda oricăror eforturi agresive ale celor care îşi doresc să controleze justiţia şi să îngenuncheze statul de drept. Ca preşedinte, voi acţiona şi mai departe pentru menţinerea statutului pe care România şi l-a câştigat cu mari sacrificii, de ţară în care instituţiile sunt puternice, dar sunt puternice prin aplicarea corectă a legii, nu prin abuzuri”, încheie Klaus Iohannis.

Vosganian (ALDE): Tot astfel s-a întâmplat în trecut

Şi vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian remarcă asemănarea izbitoare a argumentelor celor două tabere, pro şi contra Kovesi, cu cele folosite în trecut, dar de pe poziţii contrare.

”Laura Codruţa Kovesi a devenit suspect într-un dosar instrumentat de Parchet în plină campanie pentru ocuparea unei funcţii publice. Tot astfel s-a întâmplat în trecut cu Călin Popescu Tăriceanu, Lia Olguţa Vasilescu, Cătălin Cherecheş etc etc. De fiecare dată, au existat argumente pro şi contra pentru asemenea coincidenţe bizare.

Este foarte interesant că argumentele de azi ale celor din tabăra pro-Kovesi seamănă izbitor cu cele din trecut ale taberei anti-Kovesi (victimă a unui abuz, o adevărată execuţie politică, tentativă de bloca o candidatură de succes, utilizarea unei părţi a justiţiei pentru manevre politice, tendinţe dictatoriale, trebuie respectată prezumţia de nevinovăţie etc. etc.), în timp ce argumentele de azi ale celor din tabăra anti-Kovesi seamănă izbitor cu cele din trecut ale taberei pro-Kovesi (dacă n-a făcut nimic, n-are de ce să se teamă, să facă un pas înapoi, are prilejul să-şi dovedească nevinovăţia, trebuie să avem încredere în justiţie etc.etc.)”, a scris Vosganian pe Facebook.

 

Citește și: