Cătălin Lupăşteanu
Andrei Luca POPESCU
28100 vizualizări 30 ian 2012

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare CU EXECUTARE, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Adrian Năstase a fost condamnat pentru "folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată", conform instanţei supreme.

Potrivit minutei, pedeapsa aplicată este cu executare. Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecători din complet, a considerat că Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există.

Lui Năstase i-a fost interzisă pentru o perioadă de doi ani exercitarea mai multor drepturi.

În 2004, sub coordonarea Irinei Jianu, şefa Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost organizat un simpozion numit “Trofeul Calităţii în Construcţii”. “Simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase”, au arătat procurorii DNA.

Irina Jianu fusese numită în această funcţie prin dispoziţia lui Năstase şi avea relaţii apropiate cu mai mulţi membri marcanţi ai PSD, conform DNA.

Banii pentru campania lui Năstase au fost cotizaţi, sub forma acestei taxe de participare, de către firme private, dar şi de către persoane numite de PSD în funcţii de conducere în instituţii publice. Taxa era de 5 milioane de lei vechi pentru persoane fizice şi de 15 milioane de lei vechi pentru firme. În total, s-au strâns peste 67 miliarde de lei vechi, adică aproximativ 1,6 milioane de euro.

Banii au fost direcţionaţi către patru firme care aparţineau lui Bogdan şi Marina Ioana Popovici - Mediaglobe Invest, Urban Consult, Axa Management şi Contur Media. Soţii Popovici erau apropiaţi de familia Năstase, iar Bogdan Popovici deţinuse o funcţie de conducere în fostul CFSN.

Aceste societăţi au decontat cheltuieli fictive către o societate aparţinând aceloraşi doi soţi Popovici – Around. Prin intermediul unor acţiuni de spălare de bani (cesiune de acţiuni, majorare de capital, contracte false de vânzări de terenuri şi prestări servicii), desfăşurate prin intermediul societăţilor Media On, Forum Invest, Fundaţia Invest, toate controlate de soţii Popovici, o parte din sumă a fost transferată către o altă firmă apropiată PSD – Eurografica, unde patron era inculpatul Vasile Mihail Cristian.

Celelalte condamnări

În acelaşi dosar, Irina Jianu, inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel că aceasta va executa, dacă sentinţa va rămâne definitivă, şapte ani de detenţie.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marina Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel că pedeapsa finală care ar urma să fie executată este de şapte ani. Ei au fost condamnaţi pentru complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Toţi cei condamnaţi trebuie să plătească în total aproximativ 3,3 miliarde de lei vechi (aproximativ 70.000 de euro) despăgubiri către Inspectoratul de Stat în Construcţii. Ceilalţi inculpaţi, cu excepţia lui Adrian Năstase, sunt obligaţi să plătească încă aproximativ trei miliarde de lei vechi către aceeaşi instituţie, drept despăgubiri civile.

Adrian Năstase este obligat să plătească 38.217 lei (aproape 9.000 de euro), sumă pe care se consideră că a obţinut-o în urma activităţii infracţionale.

Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat în 9 ianuarie cercetarea judecătorească în dosarul "Trofeul calităţii", instanţa anunţând atunci că se va pronunţa în 23 ianuarie în această cauză, când a amânat pentru luni, 30 ianuarie.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, la ultimul termen de judecată, că este nevinovat şi că procesul este unul politic. "Este o legitate ca cei care câştigă alegerile să facă dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legătură cu «Trofeul calităţii»", a spus Adrian Năstase.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", potrivit DNA.

Într-un proces separat, în 15 decembrie 2011, un complet al instanţei supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul "Mătuşa Tamara", în care a fost judecat pentru fapte de corupţie, alături de consilierul acestuia Ristea Priboi şi de fostul şef al al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu. Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Năstase, a lui Ristea Priboi şi a lui Ioan Melinescu, dosarul urmând să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justiţiei de către DNA în care este acuzat Adrian Năstase, fost prim-ministru şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Avocatul lui Năstase: "Este vorba de o condamare cu executare. Aşa apare din înregistrare"

"Este vorba de o condamare cu executare. Aşa apare din înregistrare", a spus, la Antena3, Ion Cazacu, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase.

Adrian Năstase: "Sunt un adversat incomod pentru Traian Băsescu"

"Este vorba de o încercare de a mă ţine în afara vieţii politice, vă rog să observaţi şi acea interdicţie de doi ani de exercitare a unor drepturi. Acesta a fost obiectivul lui Traian Băsescu din 2005", a declarat fostul premier Adrian Năstase, la puţin timp după aflarea sentinţei.

"Nu mi s-a cerut retragerea din partid, sunt foarte multe apeluri de susţinere, sunt colegi care au participat la campania electorală şi vor să se autodenunţe", a spus Năstase.

"Mi se pare că este o decizie strict politică, voi face recurs şi dacă va fi cazul voi merge mai departe cu acest dosar politic în instanţe europene şi la CEDO. Asta e, am intrat în politică, nu mi-a plăcut cartea, merită să plătesc. În timp ce eu m-am bătut ca România să intre în NATO, Traian Băsescu este cel care merge la Bruxelles să se întâlnească cu secretarul general al NATO. Îmi pare rău că cei învinuiţi alături de mine în acest dosar plătesc într-un dosar politic", a mai spus Adrian Năstase.

Năstase a acuzat din nou faptul că i-a fost refuzată cererea de revocare a completului de judecată, în condiţiile în care, până în 2010, judecătoarea Ioana Bogdan a fost consiliera şefului DNA, Daniel Morar.

"Dacă Ioana Bogdan nu ar fi acţionat în numele DNA şi ar fi acţionat conform propriei conştiinţe, chiar în condiţiile în care judecătorului Ionuţ Matei - s-au speculat anumite întâlniri ale sale cu membri ai DNA, lucrurile ar fi fost foarte clare. Acela nu era un complet de judecată, ci un pluton de execuţie", a mai spus Năstase.

În acest proces au fost audiaţi 970 de martori, însă Năstase susţine că "60 dintre ei au fost iniţial învinuiţi în proces şi au fost scoşi de sub acuzare doar la momentul trimiterii dosarului în proces. Deci au fost ţinuţi sub şantaj de DNA".

Năstase: "Dacă se pronunţa achitarea mea şi în acest al doilea dosar, concluzia pentru unii ar fi trebuit să fie desfiinţarea DNA

"Am fost acuzat că am organizat Trofeul Calităţii, competiţia aceasta la care au participat mii de constructori, ca un vector pentru finanţarea campaniei electorale. E o minciună. Aminitiţi-vă că, din cauza unor disensiuni, decizia mea de a candida la preşedinţie a fost luată în vara lui 2004. Cum puteam să gândesc în toamna lui 2003 un astfel de vehicul?", a declarat Adrian Năstase într-o conferinţă de presă.

"Achitarea mea în acest al doilea dosar ar fi fost devastatoare, în condiţiile în care mandatul lui Daniel Morar se apropie de final. Este vorba despre o decizie murdară, e o decizie care trebuia dată acum şi vă este foarte clar că azi de dimineaţă au fost negocieri şi de aceea s-a dat verdictul aşa de târziu, într-un moment în care Traian Băsescu este plecat din ţară, de aceea a fost amânată decizia până astăzi", a mai adăugat Năstase.

"Este vorba de o chestiune de credibilizare a DNA, care, dacă se pronunţa achitarea mea şi în acest al doilea dosar, concluzia pentru unii ar fi trebuit să fie desfiinţarea (DNA) sau demiterea întregii conduceri", a susţinut fostul premier PSD.

 

Citește și: