Cristian ANDREI
16183 vizualizări 21 iun 2012

După ce s-a împuşcat Adrian Năstase, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a explicat de ce a putut fostul premier să aibă arme în casă.

"În momentul în care a început investigaţia privindu-l pe Adrian Năstase, s-a comunicat organelor de Poliţie faptul că s-a început urmărirea penală. Legea armelor şi muniţiilor la acea dată prevedea ridicarea armelor şi muniţiilor când e începută o investigaţie penală. Dar se pare, nu am apucat încă să verific, că între timp, legea armelor şi muniţiilor a fost modificată-repet, se pare-şi că infracţiunile de corupţie nu ar mai fi printre cele pentru care organele de Poliţie au obligaţia să ridice armele. Dar e un lucru de verificat", a precizat Daniel Morar pentru RFI.

El a adăugat că vor urma şi alte condamnări, deoarece "sunt dosare trimise în instanţă de DNA". Potrivit acestuia prin cazul Năstase s-a spart gheaţa. Despre dosarul "Trofeul Calităţii" în care a fost condamnat la doi ani de închisoare Adrian Năstase, Morar a spus că "soluţia este importantă pentru sistemul judiciar din România".

"Arată în primul rând că atunci când judecătorii au probe că s-au comis fapte de corupţie, nu mai au reticenţe în a aplica pedepse aspre, să spunem aşa, indiferent de poziţia pe care a ocupat-o sau o ocupă persoana dovedită ca fiind coruptă. În al doilea rând, e un precedent judiciar, oarecum e important pentru cazuistica judiciară din ţara noastră, pentru că această soluţie sancţionează o activitate de finanţare ilegală, ocultă, a unei campanii electorale", a subliniat şeful DNA.

Procurorul general Codruţa Kovesi a declarat, joi, că Adrian Năstase avea dreptul legal să deţină arma, precizând însă că vor fi făcute verificări legate de modul în care au fost respectate procedurile privind deţinerea armelor, depozitarea lor şi modul de restituire a acestora de către Poliţie.

Kovesi a spus că în momentul în care DNA a început urmărirea penală împotriva lui Năstase a fost formulată o adresă către Poliţia Română în care se solicita ridicarea armelor deţinute de Năstase, în condiţiile în care, potrivit legislaţiei de atunci, persoanele cercetate pentru anumite infracţiuni nu aveau dreptul de a deţine arme.

Potrivit procurorului general, în condiţiile în care legislaţia în acest sens s-a modificat, între timp, Poliţia a decis să îi restituie lui Năstase armele.

"Se va verifica dacăm s-au respectat procedurile legate de modul de restituire a armelor, legate de depozitarea acestora", a adăugat Kovesi.

Citește și: