Departamentul Politic
4855 vizualizări 11 oct 2018

O nouă înregistrare în care senatorul PSD Adrian Ţuţuianu îi ironizează pe Claudiu Manda şi Lia Olguţa Vasilescu a fost făcută publică de România TV. Cei doi îl acuză pe liderul social democrat din Dâmboviţa că minte, deoarece discuţiile din şedinţa Comitetului Executiv al partidului, descrise de acesta, ar fi decurs altfel.

"Au mai luat cuvântul Olguţa Vasilescu, care începuse şi ea să dea lecţii că nu ştiu şi ce. I-am zis cam asa, că face parte din categoria miniştrilor care au senzaţia că, dacă s-au aşezat pe un scaun, sunt şi ei mai deştepţi. Era pe vremea comuniştilor o vorbă: «Fie prostul cât de prost, mintea vine după post». A ieşit Claudiu Manda că i-am atacat-o pe doamna (Lia Olguţa Vasilescu – n.r.), mi-a spus că e fericit că e contemporan cu mine. I-am spus că îi foloseşte. M-a înjurat mai temeinic decât alţii," povestea Adrian Ţuţuianu, potrivit înregistrării audio din discuţiile cu primarii social-democraţi din judeţul său.

Senatorul PSD o pomeneşte şi pe Ioana Bran, ministrul Tineretului şi Sportului, pe care o caracterizează drept "o fătucă simpatică, dar nu a lucrat toată viaţa ei intr-o funcţie ca asta. Săptămâna viitoare, e un proces cu tac-su şi frate-su pe evaziune fiscală".

Claudiu Manda: Nu a existat o astfel de exprimare

În replică, senatorul PSD Claudiu Manda a dezminţit că ar fi existat astfel de exprimări în ultima şedinţă a Comitetului Executiv al PSD, în care a fost discutată timp de mai bine de opt ore scrisoarea membrilor PSD care ceruseră demisia din funcţia de preşedinte al partidului lui Liviu Dragnea, scrisoare semnată şi de Ţuţuianu.

"Nu a existat o astfel de exprimare în CEx. Nu a avut ce să replice. Nu a exista o replică în ceea ce priveşte reacţia domniei sale. Plus că am avut o abordare destul de clară şi punctuală. Eu am mai spus un lucru, că aproape de fiecare dată în Comisia SRI, unde domnia sa a fost preşedinte înainte, cel de la USR tot timpul face mereu afirmaţia domnului Ţuţuianu că ar văzut protocolul SRI-PÎCCJ, unul pe care noi nu-l avem la Comisie şi că este în regulă, nu e nicio problemă în acel protocol SRI-PÎCCJ", a explicat Claudiu Manda, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Întrebat dacă l-a ascultat pe Adrian Ţuţuianu, prin mijloace specifice, Claudiu Manda a replicat: "Nu cred că are vreo legătură cu mine. Nu a făcut nici în şedinţă vreo referire la mine. Am înţeles că a autorizat la Dâmboviţa, cu sediul de la Dâmboviţa ar fi autorizat. La momentul când se vorbea despre ascultările din sediul din Kiseleff, eu am crezut că se face referire la sediul din Dâmboviţa, nu din sediul central".

Manda a adăugat că toate aceste afirmaţii ale lui Adrian Ţuţuianu ar trebui să fie discutate la următoarea şedinţă a Comitetului Executiv al PSD.

"Eu cred că va trebui să discutăm în CEx cu domnia sa legat de aceste afirmaţii făcute. Are totuşi o problemă, dacă au început colegii să îl înregistreze şi să dea în spaţiul public. Noi vorbim până la urmă un bun coleg de partid, în contextul în care avem o discuţie deschisă şi serioasă în CEx, poate că ar trebui să fie mai atent ca lucrurile să nu apară în spaţiul public. Nu vorbim în termenii aceştia. Înţeleg că dânsul era zmeu, ne dădea lecţii la toţi. Am ridicat mâna imediat după ce a vorbit domunl Ţuţuianu, pentru că m-am simţit atacat şi lezat că a vorbit despre legile securităţii naţionale, iar domnia sa e membru în acea Comisiei", a declarat Manda.

Lia Olguţa Vasilescu: Trebuie să îşi ceară scuze pentru că minte

La rândul ei, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a dezminţit că discuţiile în CEx au decurs în felul relatat de Adrian Ţuţuianu.

"Vă asigur c,ă dacă ar fi spus aşa ceva, nu aveam nevoie de niciun bărbat să mă apere, dar nu a fost o astfel de discuţie. Dumnealui ne-a ţinut aşa... o lecţie tuturor miniştrilor şi parlamentarilor. Printre altele, a spus că a fost o lege promisă de guvernare şi nu a apărut. I-am spus că nu ştie ce a votat în Parlament, pentru că legea respectivă a trecut deja prin Senatul României. Mi-a spus că nu a trecut această lege. Că ar trebui să mai primesc sfaturi din când în când. I-am replicat că Legea chiar a trecut şi să fie mai atent ce votează data viitoare. Asta a fost întreaga discuţie pe care a avut-o cu mine," a declarat Lia Olguţa Vasilescu, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Ea consideră că Ţuţuianu ar trebui să îşi ceară scuze faţă de colegii de partid pentru felul în care vorbeşte despre colegii de partid.

"Sigur că nu îl onorează şi dacă asta e părerea despre colegii de partid... Vom discuta toate lucrurile acestea cu domnul Ţuţuianu. Trebuie să îşi ceară scuze faţă de colegii de partid, în primul rând pentru că minte faţă de ceea ce s-a discutat la acea şedinţă. Nu numai că minte vizavi de această discuţie, dar se poartă în termeni colocviali, care nu-i fac cinste. Eu pot să îl înţeleg omeneşte pe domul Ţuţuianu. Probabil că, după ce a plecat domnia sa din guvern, i se pare că Guvernul are o altă calitate," a adăugat Vasilescu.

Adrian Ţuţuianu: Dănuţ Andruşcă e atât de prost...

Înregistrarea în care Adrian Ţuţuianu îi ironizează pe Claudiu Manda şi Lia Olguţa Vasilescu este a doua apărută în spaţiul public. Marţi seara, acelaşi post de televiziune a prezentat un alt fragment dintr-o înregistrare, în care Ţuţuianu spunea că PSD e "un partid de maimuţe", deoarece a acceptat ca Liviu Dragnea să o propună premier pe Sevil Shhaideh. În replică, senatorul PSD acuză că afirmaţiile i-au fost scoase din context.

În înregistrarea prezentată marţi seara, Ţuţuianu spunea că "nicăieri în lume nu s-a pomenit" ca liderul PSD, Liviu Dragnea, să meargă la Cotroceni cu propunerea pentru funcţia de premier a lui Sevil Shhaideh, "un nume de prim-ministru pe care partidul nu-l ştie" şi susţine că, deşi acest lucru i-a deranjat pe foarte mulţi, PSD s-a comportat ca "un partid de maimuţe".

El a adăugat că schimbarea a trei premieri, precum şi a unor miniştri, a fost "o tragedie" pentru partid, iar calitatea Guvernului este tot "o tragedie". Despre ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă, Ţuţuianu spune că "este atât de prost, încât nu poate asculta mai mult de 5 minute când vorbeşte cineva cu el", iar singura legătura a acestuia cu economia este faptul că "a avut o vulcanizare".

Senatoru PSD mai povesteşte că a prezentat în şedinţa CEx al partidului un sondaj potrivit căruia Klaus Iohannis ar câştiga alegerile prezidenţiale, în turul doi, în faţa unor candidaţi precum Liviu Dragnea, Gabriela Firea sau Călin Popescu Tăriceanu.

Ţuţuianu acuză că declaraţiile i-au fost scoase din context

Adrian Ţuţuianu confirmă afirmaţiile, dar acuză că au fost scoase din context.

”Sunt lucruri pe care eu le-am spus în întâlnirile cu activul de partid din judeţ, am avut mai multe întâlniri după Comitetul Executiv Naţional (CExN) în cadrul cărora, la solicitarea colegilor mei, le-am dat explicaţiile necesare legat de cele 18 puncte din scrisoare. Ce am spus eu în întâlnirile respective este şi ceea ce am spus şi în CExN. Poate cu o anumită tuşă care a subliniat un anumit tip de comportament. Când am spus despre comportamentul nostru legat de desemnarea doamnei Sevill Shaideh, am avut în vedere următoarele aspecte: nimeni nu are nimic cu doamna Shaideh, este un om pe care îl apreciez şi îl apreciată toată lumea. Ceea ce am greşit, în schimb, a fost comportamentul nostru, ca lideri politici. Este fără precedent ca un lider de partid să nu-şi anunţe proprii colaoboratori care este propunerea de prim-ministru, şi am acceptat-o cu toţii. Când am folosit acea expresie, am folosit-o ca o tuşă care să arate ridicolul situaţiei şi mă includ şi eu în cateoria celor care s-au comportat în acel fel”, a declarat vicepreşedintele PSD.

Totuşi, deşi nu se ţine cont de nemulţumirile sale, Adrian Ţuţuianu nu are de gând să părăsească partidul.

"Sunt de 20 de ani în PSD. Recent, am avut un referendum, unde organizaţia judeţeană Dâmboviţa s-a clasat pe locul doi. Aproape că ne-am realizat targetul de 30%, ne-am lipsit ceva sub un procent. Sunt un om de partid, dedicat acestui partid. Am muncit mult ca să construiesc o organizaţie în Dâmboviţa, care a câştigat toate alegerile din 2012 până astăzi şi, când s-au pierdut la nivel naţional, în Dâmboviţa am câştigat. Bătălia aceasta e o bătălie pentru viitorul PSD. Rămân în partid. Am avut un Comitet Executiv Naţional. A fost un vot. Majoritatea a decis altfel. Vom vedea în continuare care sunt deciziile care se iau şi mă voi poziţiona de fiecare dată aşa cum cred eu că este bine pentru partid", a conchis Ţuţuianu.

Dănuţ Andruşcă: Aştept explicaţiile înainte de a-l da în judecată

Preşedintele PSD Liviu Dragnea nu a dorit să comenteze înregistrarea cu declaraţiile lui Adrian Ţuţuianu, mulţumindu-se să declare că votul din Comitetul Executiv Naţional a rezolvat problema.

"Când încep să se înregistreze unii pe alţii, aşa păţesc, se dau în presă. Dacă s-ar fi vorbit tot timpul aşa, apăreau şi alte înregistrări. Nu se vorbeşte aşa. Cum să împărtăşesc un asemenea limbaj? Dacă este să discutăm, discutăm în partid," spune Dragnea ”Dacă după CEx nu s-a înţeles că baza partidului, că majoritatea zdrobitoare cere membrilor din conducerea naţională şi judeţeană să se ocupe de ce a promis, fac o mare greşeală. Când un om vorbeşte despre o stare de nemulţumire generală, se probează prin vot. A fost vot, au fost şedinţe..."

Cel mai supărat este însă Dănuţ Andruşcă, ministrul Economiei, despre care Ţuţuianu a spus primarilor PSD din Dâmboviţa că este un prost.

”Aştept ca dl Ţuţuianu să explice întregul context în care au fost făcute declaraţiile respective, precum şi care sunt pasajele scoase din context şi care sunt spusele sale netrunchiate. Domnia a spus că declaraţiile sale au fost trunchiate şi scoase din context. Aştept să mă lămuresc în legătură cu acest lucru, înainte de a-l da în judecată,” a declarat ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, citat de ziartarguneamt.ro, care nu crede că declaraţiile respective îi fac cinste lui Ţuţuianu.

”Sunt un om decent şi bine-crescut, dar îi rog pe toţi cei tentaţi să nu confunde toleranţa mea. Totul are o limită. Cred că PSD nu duce lipsă de duşmani în afara partidului, ca să existe şi duşmănii interne de o asemenea amploare, exprimate într-un mod care nu face deloc cinste unui social-democrat şi cu atât mai puţin unui fost ministru”, a precizat Andruşcă.

Ţuţuianu, despre Andruşcă: Aceeaşi părere o am şi acum

Ţuţuianu nu se sperie de ameninţările lui Andruşcă, despre care crede că nu este potrivit pentru funcţia pe care o ocupă la Guvern.

”Am aceeaşi părere şi acum. L-am invitat pe domnul ministru să vină în judeţul Dâmboviţa într-o vizită, am stabilit un program cu trei săptămâni înainte, a fost agreat împreună. În dimineaţa zilei în care era programată vizita - cunoscută şi de presa locală - mi-a reconfirmat că este prezent la ora 10:00. La ora 10:00, m-am trezit la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, cu un secretar de stat şi un consilier de la cabinetul ministrului. L-am sunat să-l întreb dacă s-a întâmplat ceva, vreau să vă spun că nu mi-a răspuns nici astăzi. Şi al doilea lucru pe care îl spun foarte ferm: în judeţul Dâmboviţa există trei societăţi comerciale din industria de apărare, pe care le gestionează Ministerul Economiei. La momentul acesta, în această industrie sunt probleme cu totul deosebite. (...). Eu cred că domnul ministru Andruşcă nu este potrivit pentru postul de ministru al Economiei, cred că este datoria noastră să semnalăm această chestiune şi să cerem, ca oameni politici responsabili, îmbunătăţirea actului de guvernare, îmbunătăţire care se poate realiza doar prin oameni cu calităţi profesionale certe,” spune Ţuţuianu.

 

Citește și: