580 vizualizări 22 sep 2009

Că parlamentarii nu sunt atenţi la ce se întâmplă în jurul lor, la şedinţele de plen, e deja un truism. Deputatul PNL Adriana Săftoiu a vrut totuşi să verifice această teză şi şi-a testat colegii marţi dimineaţa, la sesiunea de declaraţii politice. În prezenţa a zece deputaţi, Săftoiu a citit, de la tribună, o falsă declaraţie politică, în fapt o alăturare de citate din oameni politici şi jurnalişti americani, fără nicio legătură între ele, cu teme mergând de la sclavie, sărăcie, terorism şi folosirea arborilor de tisa de Pacific în tratarea cancerului.

Săftoiu a citit declaraţia ca şi cum ar fi unitară, cursiv şi liniştit, fără să facă vreo pauză şi fără să spună că preia nişte citate. Deputaţii prezenţi în sală au aplaudat-o la final iar preşedinta de şedinţă, Daniela Popa (PC), i-a mulţumit la final. Nici ziariştii n-au remarcat nimic ciudat în declaraţia politică nonsens.

Cum arată o declaraţie politică în Parlamentul României

Iată ce a citit în plen Adriana Săftoiu:

"Domnilor parlamentari,
Cea mai mare creştere a ratei sărăciei în rândul copiilor, în anii din urmă, s-a produs în acele state în care nivelul ajutoarelor sociale este cel mai ridicat. Cele mai mici creşteri - de fapt, descreşteri - ale ratei sărăciei la copii au fost înregistrate în statele care limitează nivelul acestor fonduri. (citat din Cary Bauer, preşedintele Consiliului american pentru Cercetări Familiale - n.red.).

Nu ne îndoim că fiecare american ştie că sclavia este injustă şi am plătit un preţ teribil pentru ea şi trebuie să continuăm să remediem această situaţie. Iar a spune că este injustă şi că o regretăm nu este un lucru rău. (Bill Clinton)

Dezbaterea nu ar trebui să se axeze pe recrudescenţa conflictului ori pe detaliile sale. Această dezbatere nu ar trebui să se refere nici măcar la războiul dus până acum în Irak, la greşelile comise ori la întrebarea dacă putem câştiga în plan militar sau nu. Dacă le permitem democraţilor să ne împingă într-o dezbatere asupra recrudescenţei sau a situaţiei actuale din Irak, vom pierde.(Shadegg si Hoekstra, doi membri ai Camerei Reprezentantilor, într-o petiţie comună)

Fiecare naţiune, indiferent de regiune, are acum de luat o decizie: ori sunteţi cu noi ori sunteti cu teroriştii. (George W. Bush)

Pe de altă parte, faptul că nivelul calitativ al şcolilor nu se corelează cu cel educativ nu are niciun efect asupra insistenţei sindicatelor că banii reprezintă un factor esenţial. Ultima linie de apărare deja prabuşită a celor care militează pentru sistemul public de educaţie este lipsa de educaţie a publicului. (George Will, comentator la Washington Post)

Arborii de tisa de Pacific pot fi tăiaţi sau procesaţi pentru a se obţine o importantă substanţă chimică, taxolul, care poate vindeca anumite forme de cancer pulmonar, ovarian şi de san la pacienţi care, netrataţi astfel, ar muri. Alegerea pare a fi una uşoară - sacrificăm copacul pentru o viaţă de om - dar numai până când aflăm că pentru fiecare pacient tratat trebuie tăiaţi trei copaci. (Al. Gore)

Trei copaci sau o viaţă umană, trei copaci sau posibilitatea de a prelungi viata unui bolnav? Eu aş alege omul, persoana, fiinţa umană, aş spune că merită să tăiem pentru ea trei copaci. Putem sacrifica trei copaci pentru a salva viaţa unui om. Dar pentru vicepreşedinte se pare că acest lucru nu este la fel de clar. (David McIntosh, membru al Camerei Reprezentantilor)

Cine plăteşte preţul? Eu nu voi plăti niciun preţ personal. Copiii mei sunt prea mari, iar nepotul mi-e prea mic. Nici dvs, după câte înţeleg, nu veţi plăti un preţ personal, prin membrii familiei. Şi atunci, cine plăteşte preţul? Militarii americani şi familiile lor. Eu am vrut doar să vă reamintesc acest lucru.(Barbara Boxer, senator)

Vă mulţumesc pentru atenţie"

"Putem spune lucruri alandala sau perfect logice. Oricum nu contează"

Adriana Săftoiu spune că urmăreşte de o jumătate de an felul în care sunt citite declaraţiile politice şi cum arată, de fapt, viaţa parlamentară în România. "Am vrut să le arăt colegilor că putem să spunem orice, lucruri alandala, ilogice sau, dimpotrivă, lucruri perfect logice şi de substanţă, că oricum nu contează. Aceste declaraţii politice nu urmăresc decât să motiveze activitatea parlamentarilor. Le găseşti pe site sau în Monitorul Oficial şi senatorii şi deputaţii pot să spună că au fost activi, fără să îi intereseze dacă ele au vreo finalitatate", ne-a declarat Săftoiu.

Ea afirmă că a făcut acest gest ca "revoltă" faţă de felul în care aleşii îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce ar trebui să fie activitatea parlamentară. "Facem pur şi simplu exerciţii de oratorie", mai spune deputatul PNL.

Citește și: