Elena Crangasu
84 vizualizări 12 sep 2019

„Astăzi a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, de către Guvernul României şi care are în vedere simplificarea şi modalităţile de organizare în mai bune condiţii a alegerilor în străinătate.”, a afirmat preşedintele AEP, joi, în cadrul conferinţei pe tema votului în străinătate.

Anul acesta, Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal a fost îmbunătăţit şi au fost introduse câteva noi prevederi pentru modalitatea de vot.

„Pentru eliminarea eventualelor suspiciuni din spaţiul public, cu privire la corectitudinea sistemelor informatice utilizate în procesul electoral, pentru alegerile prezidenţiale, la nivelul Biroului Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă, cu sprijinul Sistemului de Telecomunicaţii Speciale, va asigura la sediul BEC, funcţionarea unei infrastructuri informatice cu următoarele roluri:

-funcţionarea aplicaţiei de centralizare a datelor procesului verbal privind consemnarea rezultatelor votării

-stocarea în timp real a duplicatelor bazelor de date generate de sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, precum şi a logurilor maşinilor pe care rulează acesta, pentru facilitarea analizei şi transparenţei acestora.

- formaţiunile politice care participă la alegeri, precum şi candidaţii independenţi vor putea desemna experţi în tehnologia informaţiei cu drept de acces la infrastructura informatică menţionată mai sus, în condiţiile stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central, astfel încât să verifice şi expertizeze aceste aplicaţii, a declarat Constantin-Florin Mituleţu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

Potrivit expunerii de motive, Ordonanţa de Urgenţă vine în contextul evitării repetării incidentelor grave produse la secţiile de votare din străinătate la scrutinele din 26 mai 2019.

Un alt scop al actului normativ este acela al constatării că termenul prevăzut în prezent de înscriere la vot al românilor din Diaspora este insuficient.

„Primul lucru pe care ăl are ca scop această Ordonanţă este ca finalitatea înregistrătilor fie pentru secţiile de votare, fie pentru votul prin corespondenţă, să fie în data de 15 septembrie, ora 24, astfel încât să se înregistreze un număr cât mai mare de alegători pentru alegerile prezidenţiale din acest an.”, a precizat Constantin Mituleţu-Buică.

O altă schimbare importantă se referă la supravegherea în timp real a votanţilor pentru siguranţa verificării listelor suplimentare.

„Pentru prima dată, avem în cadrul AEP instalată aplicaţia SIMPV local, va fi instalată şi va funcţiona de pe maşinile, servere virtuale şi fizice, local, în sediu, avem o transparenţă extraordinar de mare în acest moment, avem acces în timp real la diverse funcţionalităţi şi baze de date. Putem să vedem, în timp real, care sunt votanţii care sunt pe liste suplimentare sau fiecare persoană care se duce la vot. Nouă ne apare în timp real, odată ce a fost validată de SIMPV, în ce locaţie a votat, pe ce listă este, totul se întâmplă în timp real, având accest la abolut tot ce înseamnă infrastructură hardware şi software.”, a afirmat Ovidiu Oproaica, directorul Direcţiei generale de coordonare a sistemului informaţional electoral naţional.

De asemenea, persoanele care au votat prin corespondenţă şi ale căror voturi nu au ajuns la timp, vor fi notificate în timp util, astfel încât să poată merge la cea mai apropiată secţie de votare pentru a îşi exercita dreptul.

„Persoanele care se înregistrează pentru votul prin corespondenţă, joia anterioară primei zile de vot este ultima în care se pot primi plicuri. Pe măsură ce ne vin plicurile cu voturile din primul tur, noi scanăm acel vot de bare, fără să ştim identitatea persoanei, ce a votat, şi pe măsură ce scanăm, vedem cine şi-a exercitat dreptul la vot.Cu o zi înainte de ziua votului în străinătate, noi o să trimitem un email tutror celor care s-au înregistrat şi al căror plic nu a ajuns în termen util (...) şi îi vom ruga pe alegători să se deplaseze la cea mai apropiată secţie de vot, deoarece plicul nu a ajuns la noi.”, a adăugat Ovidiu Oproaica.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi AEP vor avea la alegerile prezidenţiale obligaţia de a asigura asistenţa şi suportul tehnic pentru funcţionarea echipamentelor şi aplicaţiilor informatice.

Guvernul a adoptat, luni, o hotărâre prin care Secretariatul General al Guvernului (SGG) va aviza şi se va exprima în legătură cu oportunitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă.

Viorica Dăncilă a afirmat că mutarea la Secretariatul General a oportunităţii emiterii ordonanţelor de urgenţă va debloca situaţia Guvernului creată de preşedintele Klaus Iohannis.

Alegerile prezidenţiale au loc pe 10 noiembrie în ţară şi între 8 şi 10 noiembrie în străinătate.

Pentru votul prin corespondenţă sunt, până la momentul transmiterii acestei ştiri, 36962 de cereri, iar pentru votul în secţii sunt 35004, potrivit site-ului www.votstrainatate.ro.

Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile prezidenţiale din noiembrie, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, până cel mai târziu la data de 15 Septembrie 2019, ora 23:59:59, conform sursei citate. Cetăţenii români din diaspora se pot înscrie pe portalul on-line amintit, completând un formular.

 

Citește și: