Andi Manciu - Mediafax
2445 vizualizări 1 aug 2013

Judecătorul Curţii Constituţionale, Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei, consideră că Memorandumul încheiat de Guvern cu The Rompetrol Group nu trebuia promovat printr-o lege în Parlament, deoarece un astfel de demers încalcă prevederile constituţionale în materie de legiferare.

Pivniceru a invocat o serie de argumente similare cu cele pe care ulterior preşedintele Traian Băsescu le-a susţinut în cererea de reexaminare adresată Parlamentului în privinţa problemelor procedurale privind adoptarea prin lege a Memorandumului Rompetrol.

Judecătorul susţine, în opinia separată la decizia Curţii Constituţionale, că documentul reprezintă în fapt o înţelegere de natură comercială între statul român şi o persoană juridică străină, motiv pentru care acesta ar fi trebuit promovat printr-un "contract de stat". Pivniceru argumentează că Memorandumul nu intră sub incidenţa dreptului internaţional public, astfel încât acesta să fie adoptat în mod identic tratatelor sau acordurilor internaţionale încheiate de statul român, ci face obiectul dreptului internaţional privat.

"Legea, ca act juridic al Parlamentului, trebuie să reglementeze relaţiile sociale ori să ratifice acorduri, tratate ori înţelegeri internaţionale, iar nu să valideze înţelegeri între unele organe executive şi persoane juridice de drept privat", menţionează judecătorul CC.

De asemenea, Pivniceru consideră că Parlamentul a intrat în sfera de competenţă a Executivului adoptând printr-o lege Memorandumul, nesocotind astfel prevederile constituţionale.

În mod similar cu cele reclamate ulterior de şeful statului, în momentul cererii de reexaminare a actului normativ, judecătorul CC a invocat o decizie a Curţii Constituţionale din 2005. În documentul menţionat, Curtea declara neconstituţională legea prin care i se restituiau Regelui Mihai o serie de bunuri pentru considerentul reglementării individuale a unei înţeleri între Guvern şi fostul suveran.

"Aşadar fiind, apreciem că Legea supusă controlului contravine principiului constituţional al egalităţii, astfel cum îşi găseşte expresie în art 16 alin 1 din Legea fundamentală, având caracter discriminatoriu şi, ca atare, este, sub acest aspect, în totalitate neconstituţională", precizează Pivniceru.

Curtea Constituţională a decis în 26 iunie că legea prin care a fost adoptat în Parlament Memorandumul Rompetrol este constituţională, după ce 80 de deputaţi ai PDL, UDMR şi PPDD au reclamat neconstituţionalitatea documentului. CC a respins ca neîntemeiată sesizarea parlamentarilor opoziţiei.

În 2 iulie, preşedintele Traian Băsescu a solicitat reexaminarea legii, argumentând că documentul ar fi trebuit adoptat printr-o hotărâre de Guvern, şi nu printr-un proiect de lege în Parlament, pentru că reglementează "într-un singur caz prestabilit expres", şi nu pentru un număr nedeterminat de cazuri concrete. Şeful statului invoca de asemenea neconstituţionalitatea actului normativ pornind tot de la decizia Curţii Constituţionale din 2005.

Citește și: