Alexandru Costea
591 vizualizări 2 aug 2019

"Restructurarea financiară «cu posibile ştergeri de datorii» adoptată ieri, 01 august 2019, printr-o ordonanţă de urgenţă este justificată de ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, ca fiind necesară în scopul recuperării unor datorii restante la bugetul de stat, lucru cu care nu pot fi de acord. Am convingerea şi îmi asum ceea ce spun, că adoptarea măsurii amnistiei fiscale va încuraja zona de evaziune fiscală prin neplata debitelor bugetare de către cei care până acum au fost buni platnici", arată un comunicat al preşedintelui ALDE Ionel Petre, remis vineri MEDIAFAX.

El spune că nu se poate lăuda cu această măsură fiscală cu efecte negative, aşa cum face ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

"Consider că avem obligaţia faţă de toţi românii, nediferenţiat, să fim corecţi şi transparenţi. Avem obligaţia să venim în sprijinul persoanelor fizice şi a mediului de afaceri cu măsuri care să încurajeze contribuabilii să fie oneşti în relaţia cu statul. Dacă noi suntem cinstiţi cu ei şi ei vor fi la rândul lor cinstiţi cu noi. Pentru că noi, fiind într-un parteneriat la guvernare, reprezentăm în acest moment, alături de PSD, Statul. Şi nu mă pot lăuda, aşa cum face ministrul Teodorovici, cu această măsură fiscală cu efecte negative evidente, cu dezavantaje şi inechităţi faţă de contribuabili oneşti", conform sursei citate.

Petre se întreabă cum unele companii au putut acumula datorii foarte mari la bugetul de stat în timp ce altele statul le-a blocat conturile la primele datorii.

"Este imperios să avem în vedere adoptarea de măsuri prin care să se recunoască efortul depus de cei care nu au acumulat datorii. Când, cum şi de ce s-a putut ajunge ca unele companii să acumuleze datorii foarte mari la bugetul de stat, în timp ce altora la primele datorii către stat li s-au blocat conturile sau au intrat în proces de executare silită? Este timpul să venim în sprijinul contribuabililor cu măsuri de stimulare a conformării benevole şi de bonificare a tuturor celor care şi-au plătit la timp taxele şi impozitele", susţine liderul ALDE.

Ionel Petre încheie comunicatul prin întrebându-se retoric: "Dacă tot e amnistie, de ce să fim cinstiţi?".

"Trebuie eliminată ideea că există companii de stat care au acumulat datorii, dar sunt considerate strategice sau că există societăţi comerciale cu importanţă strategică în economie şi nu pot fi lăsate să nu funcţioneze, fiindcă ar avea un impact semnificativ negativ din punct de vedere economic şi social. Nu! Nu aşa! Dacă există un nivel ridicat de datorii la buget, care sunt practic de nerecuperat, este aproape imposibil ca prin această restructurare financiară, fie ea şi calendaristică, să poată fi recuperat ceva parţial. Dacă au acumulat datorii de zeci de milioane de lei la buget, aceste societăţi au probleme mari de profitabilitate şi le putem considera în afara economiei şi nicidecum strategice. Astfel de decizii îi descurajează şi dezavantajează pe cei corecţi care plătesc întotdeuna la timp. Sumele trebuie executate, aşa cum şi băncile îi execută pe cei cu restanţe. Altfel: Dacă tot e amnistie, de ce să fim cinstiţi?", potrivit comunicării ALDE.

Reacţia vine în urma măsurilor fiscale adoptate miercuri de Guvern, pentru ajutorarea datornicilor la stat.

Astfel, noi măsuri fiscale pentru a ajuta datornicii să îşi plătească restanţele de peste un milion de lei au fost adoptate în şedinţa de Guvern. Printre măsuri se află şi plata eşalonată a obligaţiilor bugetare, conversia în acţiuni a obligaţiilor, stingerea restanţelor prin darea în plată a unor imobile.

Conform ordonanţei, măsurile vizează persoanele fizice sau juridice cu datorii de peste un milion de lei şi posibilitatea ca, în 6 luni, debitorul să opteze pentru restructarea financiară şi să pregătească un plan de restructurare elaborat de către un expert independent. Pentru datoriile mai mari de un milion de lei, este instituit un regim de supraveghere a debitorului cu privire la implementarea măsurilor incluse în planul de restructurare, inclusiv a măsurilor de restructurare a obligaţiilor bugetare. De asemenea, este suspendată executarea silită pe perioada derulării planului de restructurare.

Proiectul face referire şi la datoriile de sub un milion de lei. Pentru aceasta documentul prevede anularea tuturor accesoriilor, aferente obligaţiilor bugetare principale cu termene de plată anterioare datei de 31 decembrie 2018 şi stinse până la această dată, administrate de ANAF, cu următoarele condiţii:

-obligaţiile bugetare principale au fost stinse până la 31 decembrie 2018;
-accesoriile aferente obligaţiilor menţionate anterior sunt datorate şi nestinse la 31 decembrie 2018;
-stingerea până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor a obligaţiilor bugetare principale administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 ianuarie 2019 şi 15 decembrie 2019
-depunerea până la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, a tuturor declaraţiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal;
-depunerea, până la data de 15 decembrie 2019, a cererii de anulare a accesoriilor.

 

Citește și: