Diana Grigore
777 vizualizări 6 mai 2019

„Parlamentarii din ALDE susţin ordonanţa doar dacă trece amendamentul care prevede ca noul indice să se aplice şi creditelor în derulare. Altfel vom vota împotrivă”, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

„Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prevederile art. II şi III se aplică şi contractelor aflate în derulare la data prevăzută la alin (1)”, prevede amendamentul propus de senatorul ALDE Daniel Zamfir, inclus în raportul Comisiei de buget-finanţe al Senatului.

Senatul are pe ordinea de zi a plenului de luni adoptarea tacită a proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

„Proiectul prevede înlocuirea indicelui de referinţă ROBOR din contractele de credit dominante în lei cu rată variabilă de dobândp cu un indicator calculat exlusiv pe baza tranzacţiilor interbancare şi instituie reglementări în domeniul furnizării de energie electrucp pentru clienţii casnici, cu privire la preţurile de vânzare a energiei electrice, rexpectiv calculul tarifelor de transport şi distribuţie”, potrivit raportului Comisiei de buget-finanţe.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este 2,36% pentru trimestrul IV 2018, informează BNR.

Citește și: