Ana Petrescu
705 vizualizări 13 sep 2019

21:22 Ion Cupă: Vom găsi soluţii ca proiectul nostru pentru un ALDE liberal să meargă mai departe

Deputatul Ion Cupă, exclus din ALDE, susţine, într-o postare pe Facebook, publicată vineri seara, că deciziile luate împotriva lui şi a altor colegi sunt nestatutare şi anunţă că va găsi soluţii „pentru ca proiectul nostru pentru un ALDE liberal să meargă mai departe”.

Deputatul Ion Cupă susţine, într-o postare pe Facebook, publicată vineri seara, că decizia de excludere a sa şi a altor colegi din ALDE este nestatutară.

„Dragi colegi, bătălia pentru salvarea ALDE continuă. Deciziile luate astăzi împotriva mea şi a altor colegi nu vor rămâne aşa. Ele sunt profund nestatutare şi au creat o puternică dezamagire în toate structurile partidului. În urmatoarele zile, vom găsi soluţiile potrivite pentru ca proiectul nostru pentru un ALDE liberal să meargă mai departe. Inclusiv în Dolj. Aveţi încredere!”, a scris fostul preşedinte al ALDE Dolj.

Biroul Politic Executiv a decis, vineri, excluderea lui Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi Ion Cupă din partid.

„Biroul Politiv Executiv ALDE ia act de pierderea calităţii de membru ALDE, prin încălcarea prevederilor Art 14 (2) lit c din Statutul ALDE <Calitatea de membru ALDE se pierde prin aderarea sau susţinerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice, cu excepţia partidului/partidelor cu care ALDE se află în alianţă politică sau electorală>, a următorilor membri: Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu şi drept consecinţă, se procedează la radierea lor din baza de date”, potrivit ordinii de zi a şedinţei ALDE, obţinută de MEDIAFAX.

20:40 Tăriceanu, despre excluderile din ALDE: Aceşti foşti colegi au ales o variantă care este dezamăgitoare şi imorală / Eram în cvorum. Am luat deciziile care se impuneau

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că şedinţa BPE în care s-a decis excluderea din ALDE a lui Teodor Meleşcanu şi celor trei propuşi miniştri în Guvernul PSD a fost în cvorum.

El a afirmat că cei patru au fost excluşi pentru că au acceptat mita politică din partea Vioricăi Dăncilă.

Citiţi continuarea...

19:00 Deputatul Marian Cucşa: Iau în calcul retragerea din grupul parlamentar ALDE

Marian Cucşa ia în calcul retragerea din grupul parlamentar al ALDE din Camera Deputaţilor, acesta spunând că va lua o decizie în acest sens până luni. Cucşa nu este de acord cu "dinamitarea" grupului de la Senat şi spune că mai mulţi colegi din partid sunt împotriva unor decizii ale ALDE.

"În ce priveşte situaţia de la Camera Deputaţilor, voi analiza până luni ce se întâmplă şi vă voi anunţa luni, dar iau în calcul retragerea din grupul parlamentar ALDE, ţinând cont de ceea ce se întâmplă. Dacă aceasta este reforma şi relansarea ALDE pe care Călin Popescu Tăriceanu împreună cu sfătuitorii domniei sale o propune, mă refer la dinamitarea grupului parlamentar de la Senat, urmând excluderile de la Camera Deputaţilor, nu văd un viitor prea fericit al acestui partid", a declarat, vineri, la Realitatea TV, vicepreşedintele ALDE Marian Cucşa.

"Mai sunt şi alţi deputaţi care au fost aleşi pe listele ALDE şi au susţinut demersurile noastre în acest timp de a ne spune punctul de vedere şi de a încerca să dăm o direcţie partidului şi să fim pe picioarele noastre, nu să ne ducem spre Pro România, să facem o alianţă, plecăm de la PSD să ne aliem cu Ponta, susţinem un candidat independent care nu are nicio treabă cu partidul. Sunt chestiuni pe care mai mulţi colegi parlamentari le-au susţinut şi le susţin în continuare", a mai afirmat acesta.

În cadrul unei şedinţe restrânse ţinută de ALDE, vineri, la Parlament, au fost discuţii despre nemulţumirile din partid, Marian Cucşa fiind unul dintre cei care au luat cuvântul. La rândul său, senatorul ALDE Daniel Zamfir şi-a exprimat nemulţumirea faţă de formarea grupului mixt ALDE - Pro România din Senat, au declarat surse din ALDE, pentru MEDIAFAX.

ALDE a anunţat că, în şedinţa de vineri a Biroului Politic Executiv, s-a luat decizia de a-i exclude pe Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu, adică cei care au acceptat funcţii în Senat, respectiv Guvern, din partea PSD.

În urma deciziei de excludere a lui Teodor Meleşcanu din ALDE, grupul de la Senat al partidului nu va mai avea numărul minim necesar de senatori, adică şapte.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, că va face demersurile pentru formarea unui grup senatorial mixt ALDE-Pro România la Senat.

18:50 Băişanu anunţă: Voi depune plângere penală împotriva lui Tăriceau după decizia de excludere din partid

Alexandru Băişanu a anunţat, vineri, că va merge în instanţă şi le va face plângere penală lui Călin Popescu Tăriceanu şi Chiţoiu după decizia de excludere a sa din partid. El a adăugat că şedinţa convocată vineri, în Parlament, este ilegală din punct de vedere al statutului ALDE.

Citeşte continuarea...

17:45 ALDE anunţă oficial că i-a exclus pe Teodor Meleşcanu şi cei trei propuşi ca miniştri de Dăncilă

ALDE anunţă oficial că, în şedinţa de vineri a Biroului Politic Executiv, s-a luat decizia de a-i exclude pe Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu, adică cei care au acceptat funcţii în Senat, respectiv Guvern, din partea PSD.

„Biroul Politic Executiv al ALDE, întrunit astăzi, 13 septembrie, a luat act de pierderea calităţii de membru ALDE pentru următorii: Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu, în baza prevederilor art. 14, alin 2, lit. c din Statutul ALDE care prevede: «Calitatea de membru ALDE se pierde prin aderarea la sau susţinerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice, cu excepţia partidului sau partidelor cu care ALDE se află în alianţă politică sau electorală»”, se arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Biroul Politic Executiv al ALDE a constatat că Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, precum şi Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu au acceptat să participe la discuţii de negociere cu PSD în vederea ocupării de funcţii la nivelul Senatului României, respectiv Guvernului, discuţii în urma cărora au acceptat funcţiile propuse, mai transmite sursa citată.

„În acest fel au încălcat Hotărârea Delegaţiei Permanente Naţionale ALDE din data de 26 august 2019, votată cu o majoritate covârşitoare de 83 de voturi pentru şi 2 abţineri, şi Hotărârea Biroului Politic Central din data de 3 septembrie 2019. Ca urmare, secretariatul general ALDE va proceda la radierea din baza de date centrală a ALDE a doamnei Graţiela Leocadia Gavrilescu şi a domnilor Teodor Meleşcanu, Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu”, mai anunţă ALDE.

17:15 ALDE a decis vineri să o numească pe Norica Nicolai în funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei de femei OFLDE, în urma excluderii din partid a Graţielei Gavrilescu, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. Anton Anton a fost numit, totodată, preşedinte interimar al filialei ALDE Vâlcea.

Pe ordinea de zi a şedinţei Biroului Executiv de vineri, obţinută de MEDIAFAX, au existat mai multe propuneri de numiri în urma excluderii lui Teodor Meleşcanu şi celor trei propuşi miniştri în Guvernul PSD, respectiv Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi Ion Cupă din partid.

„Propunere pentru numirea dl. Milici Ovidiu în funcţia de preşedinte interimar al filialei ALDE Suceava, conform art 75 lit n din statutul ALDE.

Propunere pentru numirea doamnei Mihaela Ştefan în funcţia de preşedinte interimar al filialei ALDE Dolj, conform art 75 lit n din statutul ALDE.

Propunere pentru numirea lui Anton Anton în funcţia de preşedinte interimar al filialei ALDE Vâlcea, conform art 75 litera n din statutul ALDE.

Propunere pentru numirea dl Toma Petcu în funcţia de preşedinte interimar al filialei ALDE Prahova, conform art 75 lit n din Statutul ALDE.

Mircea Minea preşedinte interimar al filialei ALDE Ilfov

Norica Nicolai în funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei de femei OFLDE”, se arată documentul obţinut de MEDIAFAX.

ALDE a transformat şedinţa informală de vineri în Biroul Politic Executiv, care a decis excluderea lui Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi Ion Cupă din partid, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

„Biroul Politiv Executiv ALDE ia act de pierderea calităţii de membru ALDE, prin încălcarea prevederilor Art 14 (2) lit c din Statutul ALDE „Calitatea de membru ALDE se pierde prin aderarea sau susţinerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice, cu excepţia partidului/partidelor cu care ALDE se află în alianţă politică sau electorală”, a următorilor membri: Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu şi drept consecinţă, se procedează la radierea lor din baza de date”, potrivit ordinii de zi a şedinţei ALDE, obţinută de MEDIAFAX.

De asemenea, pe ordinea de zi s-a aflat şi dizolvarea filialelor ALDE Dolj, condusă de Ion Cupă, şi ALDE Prahova, condusă de Graţiela Gavrilescu, cât şi revocarea lui Alexandru Băişanu din funcţia de preedinte interimar al filialei ALDE Suceava.

Ştirea iniţială. ALDE a transformat şedinţa informală de vineri în Biroul Politic Executiv, care a decis excluderea lui Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi Ion Cupă din partid, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

„Biroul Politiv Executiv ALDE ia act de pierderea calităţii de membru ALDE, prin încălcarea prevederilor Art 14 (2) lit c din Statutul ALDE „Calitatea de membru ALDE se pierde prin aderarea sau susţinerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice, cu excepţia partidului/partidelor cu care ALDE se află în alianţă politică sau electorală”, a următorilor membri: Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Ion Cupă şi Alexandru Ştefan Băişanu şi drept consecinţă, se procedează la radierea lor din baza de date”, potrivit ordinii de zi a şedinţei ALDE, obţinută de Mediafax.

De asemenea, pe ordinea de zi s-a aflat şi dizolvarea filialelor ALDE Dolj, condusă de Ion Cupă, şi ALDE Prahova, condusă de Graţiela Gavrilescu, cât şi revocarea lui Alexandru Băişanu din funcţia de preedinte interimar al filialei ALDE Suceava.

„Propune către Biroul Politic Central dizolvarea birourilor politice teritoriale şi demiterea preşedinţilor acestora la filialele ALDE Dolj, Prahova, conform art 75 lit. m) din Statutul ALDE. Propunere pentru revocarea domnul Alexandru Băişanu din funcţia de preşedinte interimar al filialei ALDE Suceava, conform art 75 lit n din Statutul ALDE”, conform sursei citate.

Reuniunea restrânsă a ALDE, vineri la Parlament, a avut loc în contextul în care ultimele mişcări de pe scena politică au constat în oameni de bază din ALDE, cum ar fi Graţiela Gavrilescu au decis să se alăture Cabinetului Dăncilă, pentru a reveni la conducerea Ministerului Mediului, iar unii lideri din teritoriu au solicitat convocarea Congresului.

Printre filialele care cer organizarea Congresului se numără ALDE Dolj, ALDE Prahova şi liderul ALDE Oradea.

Pe lângă Graţiela Gavrilescu au fost nominalizaţi în Guvern Alexandru Băişanu, la portofoliul Energie şi Ion Cupă pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.

De asemenea, Teodor Meleşcanu, propus de PSD, a fost ales marţi, la şefia Senatului. Ulterior, Călin Popescu Tăriceanu a spus că se aplică decizia ALDE prin care orice membru de partid care acceptă o funcţie din partea altui partid, fără acordul ALDE este exclus din formaţiuni.

 

Citește și: