Cristian ANDREI
Sorina Ionaşc
74701 vizualizări 11 iun 2012

Alegerile locale din 2012 au reprezentat un moment dramatic pentru PDL, democrat-liberalii pierzând majoritatea Consiliilor Judeţene, dar şi un număr considerabil de primării. Rezultatele alegerilor locale din 2012 au dus la o nouă hartă politică, USL reuşind să fie marele câştigător al acestui scrutin.

USL a reuşit să câştige aproximativ 88% din mandatele pentru preşedinţia Consiliilor Judeţene. PSD a obţinut peste 50%, câştigând 22 de mandate din cele 41 posibile. Un singur candidat PSD a fost învins, situaţia apărând la Arad. PNL se clasează pe locul doi, cu aproape 30% din mandate. PDL a depăşit cu un singur mandat scorul PC sau al UNPR.

ANUNŢ DE ULTIMĂ ORĂ - DECIZIA ELENEI UDREA

Situaţia pe CJ-uri în 2012:

PSD - 22 (+5)

PNL - 13 (+8)

PDL - 2 (-12)

UDMR - 2 (-2)

PC - 1

UNPR - 1

Citeşte aici dosarul complet de la ALEGERI LOCALE 2012 şi află REZULTATE ÎN TIMP REAL: ALEGERI LOCALE 2012. REZULTATE şi EXIT POLL - HARTA INTERACTIVĂ a ALEGERILOR pe GANDUL.INFO

Analiza comparativă a rezultatelor alegerilor din 2008 şi 2012 indică o scădere dramatică de preşedinţii de Consilii Judeţene câştigate de PDL. Dacă în urmă cu patru ani, democrat-liberalii au obţinut 14 astfel de mandate, în 2012 numărul s-a redus la doar două. Pierderea poate avea repercusiuni asupra scorului obţinut de partid la alegerile parlamentare, fiind cunoscută influenţa şefilor de CJ în procesul electoral.

PNL a fost partidul care şi-a mărit cel mai mult numărul de Consilii Judeţene conduse. De la cinci astfel de funcţii în 2008, liberalii au după alegerile din 2012 treisprezece preşedinţi de Consiliu Judeţean. Cele mai multe victorii au venit în Transilvania, dar scorul a fost îmbunătăţit şi de performanţele organizaţiilor din Moldova.

PSD, marele câştigător al alegerilor din 2008 la Consilii Judeţene, rămâne şi în acest an numărul unu. Dacă în urmă cu patru ani, PSD a câştigat 17 Consilii Judeţene, după alegeri numărul acestora s-a redus la 15, prin plecări sau excluderi din partid. După alegerile din 2012, social-democraţii au recâştigat Moldova, dar şi Muntenia, adunând la nivelul întregii ţări 22 de Consilii Judeţene, cu cinci mai mult decât la precedentele alegeri.

UDMR a pierdut jumătate dintre Consiliile Judeţene, numărul scăzând de la patru la două. Uniunea a fost devansată de foştii parteneri de guvernare de la PNL la Mureş şi Satu Mare.

Forumul Democrat al Germanilor din România nu şi-a păstrat singurul preşedinte de Consiliu Judeţean, el pierzând în faţa candidatului USL la Sibiu. În schimb, două partide au câştigat şefia CJ: Partidul Conservator la Maramureş şi UNPR la Neamţ.

Situaţia la primării

Situaţia primăriilor le mai dă ceva speranţe democrat-liberalilor, ei pierzând doar şase primării ale reşedinţelor de judeţ faţă de 2008. Astfel, dacă în urma alegerilor din urmă cu patru ani, PDL câştigase 15 reşedinţe de judeţ, comparativ cu PSD, care avea doar 12, iar PNL 8, acum democrat- liberalii au rămas cu 10. Majoritatea a trecut de partea social-democraţilor, care au acum 18 primari pentru reşedinţele de judeţ, iar PNL 9.

Un alt câştig de care a beneficiat PSD-ul a fost şi trecerea primarului independent al oraşului Reşiţa în tabăra social-democraţilor, aceeaşi situaţie fiind şi la Giurgiu, unde candidatul independent Nicolae Barbu, care l-a învins pe primarul în funcţie, liberalul Lucian Iliescu, va pleca la PSD.

Maghiarii au avut şi ei de pierdut un municipiu, primarul oraşului Satu Mare pierzând alegerile în faţa social-democratului Dorel Coica. Forumul Democrat al Germanilor din România şi-a păstrat municipiul, Klaus Iohannis fiind ales pentru un nou mandat de primar al Sibiului.

Marile bătălii electorale

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat înaintea alegerilor că cel mai mult îşi doreşte să câştige în fieful lui Gheorghe Flutur de la Suceava. Dorinţa sa a fost îndeplinită de deputatul PSD, Cătălin Nechifor, care l-a devansat la alegerile pentru CJ Suceava pe prim-vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur.

O victorie importantă a fost obţinută de PSD şi în fieful secretarului general al PDL, Ioan Oltean. Astfel, la Bistriţa-Năsăud, deputatul Radu Moldovan a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean în detrimentul candidatului PDL.

PSD a reuşit să-şi impună pe noua hartă politică preşedinţi de Consilii Judeţene şi la Dâmboviţa, condusă până la alegeri de Florin Popescu, un apropiat al Elenei Udrea, dar şi la Timiş - puternic fief al dreptei.

Click pentru a mări

SURSĂ: gândul.info

Liberalii au recâştigat judeţe din Moldova, precum Buzău, Botoşani sau Iaşi, datorită influenţei deputatului Relu Fenechiu. Aristotel Căncescu şi-a reconfirmat mandatul în fruntea judeţului Braşov. Victorii importante au fost obţinute şi în Transilvania, unde PNL a început să redevină în prim-plan. Astfel, cu judeţe precum Bihor, Mureş, Satu Mare şi Cluj liberalii şi-au consolidat poziţia în această regiune a ţării. De precizat, că PNL a cedat PC candidatura pentru CJ Maramureş, câştigată de candidatul conservator.

UNPR a reuşit să se claseze pe primul loc doar în judeţul Neamţ, acolo unde deputatul Culiţă Tărâţă a învins PDL şi USL. Tărâţă este fost membru PSD.

În ce priveşte primăriile, marea luptă s-a dus la Cluj, unde fostul premier, Emil Boc, a reuşit să redevină primar după trei ani. Bătălia între el şi candidatul USL, Marius Nicoară, a fost una foarte strânsă, rezultatele schimbându-se de mai multe ori. În final, Boc a obţinut un nou mandat de primar, cu scorul de 40,3%, în timp ce Nicoară a înregistrat 38.97%.

O altă reşedinţă de judeţ care a creat tensiuni în PDL este şi Craiova, unde primarul în funcţie, Antonie Solomon, a pierdut în faţa social-democratei Olguţa Vasilescu. Deşi Solomon nu mai făcea parte din PDL, el candidând din partea UNPR, Craiova marchează o mare lipsă pentru PDL, pe harta politică.

Nici la Botoşani lupta nu a fost una uşoară, primarul în funcţie, Cătălin Flutur, pierzând în faţa candidatului PSD; Ovidiu Portariuc. Cu toate acestea, menţinerea Aradului în portofoliul PDL a reprezentat un mare câştig. Democrat-liberalul Gheorghe Falcă, în ciuda scandalurilor din ultima vreme, a reuşit să-şi păstreze reşedinţa de judeţ.

Bucureştiul, sub cod roşu

USL a avut de câştigat din plin la nivel naţional, aşa că nici la nivelul Capitalei situaţia nu este diferită. Dacă în 2008 PDL a pierdut Primăria Generală, unde a candidat Vasile Blaga împotriva independentului Sorin Oprescu, nici în 2012 PDL nu a avut câştig de cauză. În ciuda campaniei anunţate cu mare fast a lui Silviu Prigoană, acesta nu a reuşit decât să se claseze pe locul 2, cu 15,98% din voturi, în faţa aceluiaşi independent, susţinut de USL.

Cele mai dure campanii au fost la sectoarele 3 şi 6, democrat-liberalii pierzând cei mai importanţi edili în funcţie: Liviu Negoiţă şi Cristian Poteraş. Mai mult, pe lângă pierderea celor două sectoare, scorul obţinut a arătat o înfrângere zdrobitoare a PDL-ului. Liviu Negoiţă a obţinut doar 29% din voturi, în timp ce Robert Negoiţă a luat 56%. La sectorul 6, Cristian Poteraş n-a obţinut decât 20,37%, comparativ cu noul primar, Rareş Mănescu, care a luat 49,95% din voturi.

La sectorul 2, pedelistul Lucian Iliescu nu a reprezentat un candidat puternic, date fiind rezultatele obţinute de actualul primar, Neculai Onţanu, el înregistrând 47,89% din voturi. Nici la sectorul 4 PDL nu a avut câştig de cauză, Sulfina Barbu obţinând doar 8,15% din voturi, Cristian Popescu Piedone fiind reales pentru un nou mandat de primar.

Sectorul 5 a fost câştigat de pesedistul Marian Vanghelie fără probleme, cu 54,95%, candidatul PDL, Mihai Atănăsoaei luând doar 11,19%.


PREŞEDINŢI DE CONSILIU JUDEŢEAN - 2012

Alba - PDL - Ionel Dumitrel
Arad - PDL - Ioţcu Petru Nicolae
Arges - PSD - Constantin Nicolescu
Bacău - PSD - Dragoş Benea
Bihor - PNL - Cornel Popa
Bistrita-Năsăud - PSD - Radu Moldovan
Botoşani - PNL - Florin Ţurcanu
Braila - PSD - Gheorghe Bunea Stancu
Braşov - PNL - Aristotel Căncescu
Buzău - PNL - Cristian Bigiu
Călăraşi - PNL - Răducu Filipescu
Caraş Severin - PNL - Sorin Frunzăverde
Cluj - PNL - Horea Uioreanu
Constanţa - PSD - Nicuşor Constantinescu
Covasna - UDMR - Tamas Sandor
Dâmboviţa - PSD - Adrian Ţuţuianu
Dolj - PSD - Ion Prioteasa
Galaţi - PSD - Constantin Bacalbaşa
Giurgiu - PNL - Vasile Mustăţea
Gorj - PSD - Ion Călinoiu
Hunedoara - PNL - Mircea Ioan Moloţ
Harghita - UDMR - Borboly Csaba
Ialomiţa - PSD - Silvian Ciupercă
Iaşi - PNL - Cristian Adomniţei
Ilfov - PNL - Marian Petrache
Maramureş - PC - Flore-Zamfir Ciceu
Mehedinti - PSD - Adrian Duicu
Mures - PNL - Ciprian Dobre
Neamt - UNPR - Culiţă Tărâţă
Olt - PSD - Paul Stănescu
Prahova - PSD - Mircea Cosma
Salaj - PSD - Marc Tiberiu
Satu Mare - PNL - Adrian Ştef
Sibiu - PSD - Ioan Cindrea
Suceava - PSD - Cătălin Nechifor
Teleorman - PSD - Liviu Dragnea
Timis - PSD - Titu Bojin
Tulcea - PSD - Horia Teodorescu
Vâlcea - PSD - Ion Cîlea
Vaslui - PSD - Dumitru Buzatu
Vrancea - PSD - Marian Oprişan

PNL - 13, UDMR - 2, UNPR - 1, PC - 1, PSD 22, PDL - 2

Preşedinţi de Consiliu Judeţean 2008

Alba - PDL - Dumitrel Ion
Arad - PDL - Ioţcu Petru
Argeş - PSD - Nicolescu Constantin
Bacău - PSD - Benea Dragoş
Bihor - PNL - Ţîrle Radu
Bistriţa Năsăud - PDL - Rusu Liviu
Botoşani - PDL - Mihai Ţâbuleac
Braşov - PNL - Căncescu Aristotel
Brăila - PSD - Gheorghe Bunea Stancu
Buzău - PSD - Mocanu Victor
Caraş - PDL - Severin Frunzăverde Sorin
Călăraşi - PNL - Filipescu Răducu
Cluj - PDL - Tişe Alin
Constanţa - PSD - Constantinescu Nicuşor
Covasna - UDMR - Tamas Sandor
Dâmboviţa - PDL - Popescu Florin
Dolj - PSD - Prioteasa Ion
Galaţi - PSD - Chebac Eugen
Giurgiu - PNL - Beianu T. Dumitru
Gorj - PSD - Călinoiu Ion
Harghita - UDMR - Borboly Csaba
Hunedoara - PNL - Moloţ Mircea
Ialomiţa - PSD - Ciupercă Silvian
Iaşi - PSD - Simirad Constantin
Ilfov - PDL - Cristache Rădulescu
Maramureş - PDL - Man Mircea
Mehedinţi - PDL - Bălu Mariu
Mureş - UDMR - Lokodi Edita Emoke
Neamţ - PDL - Pruteanu Vasile
Olt - PSD - Stănescu Paul
Prahova - PSD - Cosma Mircea
Satu - UDMR - Mare Csehi Árpad Szabolcs
Salaj - PSD - Marc Tiberiu
Sibiu - Forumul Democrat al Germanilor - Bottesch Martin
Suceava - PDL - Flutur Gheorghe
Teleorman - PSD - Dragnea Liviu
Timiş - PDL - Ostaficiuc Constantin
Tulcea - PDL - Tarhon Victor
Vaslui - PSD - Mihalachi Vasile
Vâlcea - PSD - Cîlea Ion
Vrancea - PSD - Oprişan Marian

PDL - 14, PSD - 17, PNL - 5, Forumul Democrat al Germanilor - 1, UDMR - 4

Primari de reşedinţă de judeţ 2008

1. Alba - Mircea Hava - PDL

2. Arad - Gheorghe Falcă - PDL

3. Piteşti - Tudor Pendiuc - PSD

4. Bacău - Romeo Stavarache - PNL

5. Oradea - Ilie Bolojan - PNL

6. Bistriţa - Ovidiu Creţu - PSD

7. Botoşani - Cătălin Flutur - PDL

8. Braşov - George Scripcaru - PDL

9. Brăila - Aurel Simionescu - PSD

10. Buzău - Constantin Boşcodeală - PSD

11. Reşiţa - Mihai Stepănescu - independent

12. Călăraşi - Nicolae Dragu - PNL

13. Cluj - Emil Boc - PDL

14. Constanţa - Radu Mazăre - PSD

15. Sfântu Gheorghe - Antal Arpad - UDMR

16. Târgovişte - Gabriel Boriga - PDL

17. Craiova - Antonie Solomon - PDL

18. Galaţi - Nicolae Dumitru - PSD

19. Giurgiu - Lucian Iliescu - PNL

20. Târgu Jiu - Florin Cârciumaru - PSD

21. Miercurea Ciuc - Raduly Robert Kalman - UDMR

22. Deva - Mircia Muntean - PNL

23. Slobozia - Gabriel Ionaşcu - PSD

24. Iaşi - Gheorghe Nechita - PSD

25. Baia Mare - Cristian Anghel - PNL

26. Drobeta Turnu Severin - Constantin Gherghe - PDL

27. Târgu Mureş - Dorin Florea - PDL

28. Piatra Neamţ - Gheorghe Ştefan - PDL

29. Slatina - Darius Vâlcov - PDL

30. Ploieşti - Andrei Voloşevici - PDL

31. Satu Mare - Ilyes Iuliu - UDMR

32. Zalău - Radu Capîlnaşiu - PNL

33. Sibiu - Klaus Iohannis - FDGR

34. Suceava - Ion Lungu - PDL

35. Alexandria - Victor Drăguşin - PSD

36. Timişoara - Gheorghe Ciuhandu - PNŢCD

37. Tulcea - Constantin Hogea - PDL

38. Vaslui - Vasile Pavăl - PSD

39. Râmnicu Vâlcea - Mircea Guţău - PDL

40. Focşani - Decebal Bacinschi - PSD

 

Primari de reşedinţă de judeţ 2012


1. Alba - Mircea Hava - PDL

2. Arad - Gheorghe Falcă - PDL

3. Piteşti - Tudor Pendiuc - PSD

4. Bacău - Romeo Stavarache - PNL

5. Oradea - Ilie Bolojan - PNL

6. Bistriţa - Ovidiu Creţu - PSD

7. Botoşani - Ovidiu Portariuc PSD

8. Braşov - George Scripcaru - PDL

9. Brăila - Aurel Simionescu - PSD

10. Buzău - Constantin Boşcodeală - PSD

11. Reşiţa - Mihai Stepănescu - PSD

12. Călăraşi - Ştefan Drăgulin - PNL

13. Cluj - Emil Boc - PDL

14. Constanţa - Radu Mazăre - PSD

15. Sfântu Gheorghe - Antal Arpad - UDMR

16. Târgovişte - Gabriel Boriga - PDL

17. Craiova - Olguţa Vasilescu - PSD

18. Galaţi - Marius Stan - PNL

19. Giurgiu - Nicolae Barbu - PSD

20. Târgu Jiu - Florin Cârciumaru - PSD

21. Miercurea Ciuc - Raduly Robert Kalman - UDMR

22. Deva - Petru Mărginean - PC

23. Slobozia - Alexandru Stoica - PSD

24. Iaşi - Gheorghe Nechita - PSD

25. Baia Mare - Cătălin Cherecheş - PNL

26. Drobeta Turnu Severin - Constantin Gherghe - PDL

27. Târgu Mureş - Dorin Florea - PDL

28. Piatra Neamţ - Gheorghe Ştefan - PDL

29. Slatina - Darius Vâlcov - PSD

30. Ploieşti - Iulian Bădescu - PSD

31. Satu Mare - Dorel Coica - PSD

32. Zalău - Radu Capîlnaşiu - PNL

33. Sibiu - Klaus Iohannis - FDGR

34. Suceava - Ion Lungu - PDL

35. Alexandria - Victor Drăguşin - PSD

36. Timişoara - Nicolae Robu - PNL

37. Tulcea - Constantin Hogea - PDL

38. Vaslui - Vasile Pavăl - PSD

39. Râmnicu Vâlcea - Emilian Frâncu - PNL

40. Focşani - Decebal Bacinschi - PSD

Citește și: