16884 vizualizări 19 mar 2016

Nicuşor Dan şi Ciprian Ciucu, de la Uniunea Salvaţi Bucureştiul, respectiv independent suţinut de M10, sun candidaţii care şi-au anunţat primii înscrierea în cursa pentru Primăria Bucureştiului. Ei speră să le sufle Capitala unor contracandidaţi cu partide puternice în spate, Gabriela Firea, de la PSD, sau Ludovic Orban, de la PNL:

Lupta pentru sectorul 1 se dă între PSD-istul Daniel Tudorache, liberalul Alexandru Nazare, deputat şi fost ministru al Transporturilor, şi Eugen Tomac, dpreşedintele executiv al Mişcării Populare.

La sectorul 2, actualul primar Neculai Onţanu intră în cursa pentru un nou mandat, cu sprijinul PSD-UNPR, în vreme ce liberalii merg pe mâna lui Dan Cristian Popescu, iar MP pe cea a lui Lucian Iliescu.

Robert Negoiţă de la PSD vrea un al doilea mandat la sectorul 3. Contracandidaţi îi sunt Florin Ştefan Vasile, de la PNL, şi Cristian Petrescu, de la Mişcarea Populară.

La sectorul 4, actualul primar interimar Daniel Băluţă, de la PSD, vrea să ocupe prin alegeri locul lăsat vacant de Cristian Popescu Piedone. Cu el se luptă, interimarul de la Capitală, Răzvan Sava, şi Dan Ştefănel Marin, de la Mişcarea Populară.

PSD-iştii vor să adjudece sectorul 5 al lui Marian Vanghelie aruncându-l în luptă pe Daniel Florea. Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi şi Daniel Niţu de la MP îi sunt contracandidaţi.

La sectorul 6, PSD merge pe mâna şefului organizaţiei, Gabriel Mutu, urmărit penal de DIICOT pentru spălare de bani. Liberalii nu-l mai susţin pe actualul primar Rareş Mănescu şi îşi fac calculele pentru sectorul 6, pe listă fiind numele Adreei Paul şi Adrianei Săftoiu. Mişcarea Populară are două variante de lucru: Carmen Dincă (fost jurnalist) sau Ştefan Enache (liderul partidului de la sectorul 6).

ALBA IULIA: Patru formaţiuni politice au stabilit candidaţii

PNL l-a desemnat candidat la Primăria Alba Iulia pe actualul primar, Mircea Hava (59 de ani), care a câştigat în 2012 al cincilea mandat consecutiv. Atunci, Hava, care a candidat din partea PDL, l-a devansat pe principalul său contracandidat, deputatul Călin Potor (USL), cu peste 13 procente. Chiar dacă preşedinţii Consiliilor Judeţene vor fi aleşi indirect, liberalii au anunţat că Hava va candida şi în acest an în tandem cu Ion Dumitrel, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Alba.

Candidatul desemnat de ALDE este Ovidiu Jidveian (35 de ani), care a trecut, recent, de la PSD, la partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. Trecerea la ALDE a fost o surpriză întrucât acesta a plecat din funcţia de preşedinte al PSD Alba Iulia pe care a exercitat-o timp de 6 ani, fiind membruPSD de 13 ani. Jidveian este consilier local al municipiului Alba Iulia şi a fost subprefect o perioadă scurtă de timp.

Sub sigla PMP va candida deputatul Clement Negruţ (52 de ani), preşedintele filialei judeţene Alba a partidului. În 2012, Negruţ a candidat la alegerile parlamentare din partea PDL, însă a ales să se înscrie în Partidul Mişcarea Populară, iar în prezent este unul dintre deputaţii neafiliaţi. Clement Negruţ a fost subprefect în perioada 2005 – 2008.

Forul judeţean al UNPR Alba l-a validat pe Dorin Şerdean (47 de ani) drept candidat la funcţia de primar al municipiului Alba Iulia. Acesta a candidat la primărie şi în 2012, din partea PP-DD, şi a obţinut un post de consilier local, fiind votat viceprimar al municipiului. În 2015 a fost schimbat din funcţie.

Candidatul PSD nu a fost încă anunţat oficial.

În cursa pentru Primăria Alba Iulia s-au anunţat şi doi candidaţi independenţi. Este vorba despre Mircea Trifu – un dezvoltator imobiliar şi Dan Tudor – chitaristul unei trupe rock.

ARAD: Falcă încearcă din nou. PSD nu a făcut o nominalizare

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a fost validat de către Biroul Politic Naţional al PNL drept candidat pentru un nou mandat în fruntea Primăriei Municipiului Arad. Falcă este cel mai longeviv primar al municipiului Arad după Revoluţia din 1989 şi al doilea din 1900 încoace. El deţine în acest moment al treilea mandat continuu la conducerea primăriei municipiului Arad şi a anunţat încă de anul trecut că va candida pentru cel de-al patrulea mandat. Înainte de cele trei mandate de primar, în perioada 2000-2004, Gheorghe Falcă a fost şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

PSD este singurul partid mare care nu a nominalizat încă un candidat pentru funcţia de primar al municipiului Arad, un candidat urmând să fie anunţat în zilele următoare, a declarat corespondentului MEDIAFAX preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar.

Candidatul Partidului Mişcarea Populară la Primăria Municipiului Arad este Samuel Caba, fost membru cunoscut al PDL Arad. Caba a declarat, pe 24 februarie, că a ales Mişcarea Populară deoarece nu se mai regăsea în actualul PNL, în sistemul, mersul, gândirea şi strategia de organizare şi funcţionare a acestuia. Caba, care este pastorul unei cunoscute biserici din Arad şi fost director al Direcţiei Judeţene de Cultură.

Consilierul municipal Ionel Ciupe este candidatul ALDE pentru primăria municipiului Arad. Anunţul validării candidaturii a fost făcut de către copreşedintele ALDE Daniel Constantin, care consideră că "ALDE are şanse reale pentru că ar fi pe locul doi în municipiul Arad, cu 31 % din preferinţele electoratului".

BISTRIŢA: Trei formaţiuni au desemnat candidaţii pentru Primăria municipiului Bistriţa

Actualul primar al municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, a fost desemnat, în urmă cu două săptămâni, să candideze din partea PSD pentru al treilea mandat. În vârstă de 63 de ani, Ovidiu Teodor Creţu, a anunţat că acesta este ultimul mandat pentru care va candida, în 2020 urmând să se retragă din viaţa publică.

În 2008 şi în 2012, scorul obţinut de actualul edil a fost covârşitor aşa că liberalii mizează anul acesta pe o figură publică, cunoscută la nivel naţional, actorul Adrian Titieni, originar din Bistriţa. Titieni are 52 de ani şi a fost validat de Biroul Political PNL şi anunţat drept candidat al formaţiunii pentru Primăria municipiului Bistriţa însă nu a fost lansat oficial în cursa pentru fotoliul de primar.

Al treilea nume vine de la Partidul Mişcarea Populară, preşedintele filialei, Ionuţ Simionca fiind desemnat să candideze pentru primăria municipiului Bistriţa. Lansarea oficială în cursa electorală va fi făcută cel mai probabil pe 24 aprilie, în prezenţa fostului preşedinte al României, Traian Băsescu.

În cursa pentru primăria Bistriţa s-a anunţat şi Mircea Archiudean, un om de afaceri de 40 de ani din municipiul Bistriţa, însă deocamdată acesta nu este hotărât din partea cărei formaţiuni să participe la alegerile locale. Nu este exclusă nici varianta unei candidaturi ca independent.

BRAŞOV: Opt candidaţi, printre care trei independenţi

Prima candidatură anunţată pentru Primăria Braşov a fost făcută de PSD, care îl va susţine pe consilierul local Răzvan Popa. Anunţul a fost făcut de preşedintele PSD, Liviu Dragenea, în cadrul Biroului Permanent Naţional al PSD întrunit la Braşov, în 29 ianuarie. Răzvan Popa, în vârstă de 37 de ani, a fost ziarist, apoi purtător de cuvânt la PSD Braşov. În perioada 2012-2014, a fost viceprimar al Braşovului, iar în prezent este consilier local şi preşedinte executiv al organizaţiei municipale a PSD Braşov.

Tot din rândurile jurnaliştilor vine şi candidatul susţinut de Partidul Ecologist Român, Mariana Sebeni, în vârstă de 50 de ani. Ea este singura femeie intrată în lupta pentru fotoliul Primăriei Braşov. Jurnalista a fost membră a Forţei Civice Braşov, iar după fuziunea acestei formaţiuni cu PDL, a devenit membru al democrat-liberalilor. Ulterior, Mariana Sebeni a trecut la Mişcarea Populară, iar în prezent este membră a Partidului Ecologist Român, în calitate de candidat pentru Primăria Braşov.

Candidatul Forumului Democrat German Român (FDGR) Braşov este consilierul local Cristian Macedonschi (44 ani). El este membru al Clubului Economic German, membru al Forumului Româno-German de la Berlin şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Turistică din judeţul Braşov.

Partidul Mişcarea Populară va intra în cursa pentru Primărie cu Costel Mihai (31 de ani), care este preşedintele PMP Braşov şi cel mai tânăr candidat. El este jurist de profesie şi a fost consilier local la nivelul municipiului Braşov.

Pentru Primăria Braşov vor candida şi trei independenţi: Cătălin Leonte, Florian Staicu şi Cornel George Comşa. Cătălin Leonte (43 de ani) a demisionat la începutul acestui an din PSD şi din Consiliul Local, şi-a anunţat în martie candidatura ca independent la Primăria municipiului Braşov. El va fi însă susţinut de PSRO şi Mircea Geoană.

Alt candidat independent este fostul consilier judeţean şi fost senator PDL Florian Staicu (47 de ani). Florin Staicu, originar din Târgu Jiu, este profesor de matematică, fiind cadru didactic la Universitatea "George Bariţiu" din Braşov.

Tot ca independent va candida şi Cornel George Comşa (38 ani), care este deputat din anul 2012 într-un colegiu din judeţul Alba. El va candida însă la Primăria Braşov, fiind căsătorit cu o braşoveancă. El a absolvit Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babes – Bolyai din Cluj, iar timp de cinci ani a fost consilierul Casei Regale a României.

De asemenea, mai sunt doi candidaţi care încă nu au fost validaţi de conducerea centrală a formaţiunilor politice, ei fiind încă în evaluare. Este vorba de consilierii locali Adrian Oprică din partea PNL şi Adrian Atomei din partea ALDE.

Actualul primar al Braşovului, George Scripcaru, care îşi va încheia cel de-al treilea mandat, nu va mai candida. El este în prezent cercetat sub control judiciar pentru corupţie într-un dosar deschis de DNA Braşov.

CLUJ - Boc se bate pentru al patrulea mandat

PNL l-a desemnat pentru Primăria Cluj-Napoca pe Emil Boc, actualul edil, care va candida pentru al patrulea mandat. Boc a fost ales, prima oară, în funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca în 2004, după care a fost reales în iunie 2008, dar nu şi-a dus mandatul până la capăt, deoarece a fost numit la sfârşitul anului 2008 în funcţia de prim-ministru al României. Boc a fost ales, din nou, ca edil al Clujului, la alegerile locale din 2012.

Sub sigla PSD va candida Aurelia Cristea, preşedintele filialei municipale Cluj-Napoca a partidului. Ea este, în prezent, deputat de Cluj şi a deţinut, pentru o scurtă perioadă, în anul 2014, funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social în Guvernul Ponta.

Partidul Mişcarea Populară l-a desemnat drept candidat la Primărie pe Adrian Gurzău, care este, în prezent, deputat. Fost membru PDL, acesta a intrat în Parlament, prima oară, în 2004, în locul lui Emil Boc care fusese ales primar, după care a fost reales şi în 2008 şi în 2012 tot pe listele PDL. El a trecut, ulterior, la Mişcarea Populară.

Un alt candidat anunţat este Horea Dan, din partea PNŢCD, acesta deţinând funcţia de preşedinte al filialei judeţene Cluj a ţărăniştilor. Acesta a mai candidat la Primăria Cluj-Napoca în anul 2008. Horea Dan a împlinit în luna februarie 48 de ani.

Din partea UDMR va candida Horvath Anna, actual viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, iar pe linie politică deţine funcţia de secretar general adjunct al Uniunii. În perioada 2007 – 2008, aceasta a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Horvath Anna va împlini în luna iulie 43 de ani.

CONSTANŢA: PSD, PNL şi PMP şi-au stabilit oficial candidaţii

Din partea PSD va candida viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, cel care de anul trecut exercită atribuţiile de primar al oraşului, după demisia lui Radu Mazăre. În vârstă de 42 de ani, este de profesie economist, conduce organizaţia municipală a PSD Constanţa din 2013 şi este de anul trecut şi preşedinte executiv al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa. Decebal Făgădău este viceprimar al municipiului Constanţa din anul 2009, iar înainte de a ocupa această funcţie a fost director al Complexului Muzeal şi de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.

Lui Decebal Făgădău, Partidul Naţional Liberal îi opune un candidat care nu a mai fost implicat până în prezent în politică, fostul rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, contraamiral de flotilă în rezervă, Vergil Chiţac. El a fost desemnat  încă din data de 3 februarie după ce s-a înscris în PNL Constanţa şi a fost numit şi la conducerea organizaţiei municipale a PNL Constanţa.

Fostul prefect al judeţului Constanţa, preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz, în vârstă de 46 de ani, este candidatul partidului lui Traian Băsescu pentru funcţia de primar al Constanţei. De profesie jurist, în perioada 1996 - 2000 Claudiu Palaz a fost consilier juridic în Primăria Municipiului Constanţa. Între 2001 şi 2006 a fost secretar general în cadrul Prefecturii Constanţa, iar apoi, până în 2009, a fost subprefect. Din 2009 a fost numit prefect al Constanţei, fiind înlocuit din funcţie în aprilie 2012 pentru a putea candida la alegerile locale, când a fost învins de Radu Mazăre.

TIMIŞOARA: Şase partide şi un independent, în bătălia pentru Primărie

PNL l-a desemnat drept candidat pentru funcţia de primar al Timişoarei pe actualul edil-şef al municipiului, Nicolae Robu. Acesta ocupă funcţia de primar din 2012, când a câştigat alegerile din partea USL. În actualul mandat, Robu s-a remarcat în special prin excentricităţile sale. A instituit dezbaterile pe pagina sa de Facebook, unde i-a invitat pe fani să dea "like" ideilor sale sau să posteze diverse texte dacă nu sunt de acord. Pe aceeaşi reţea de socializare, actualul primar al Timişoarei transmite live conferinţele de presă de la Primărie şi partid, dar a creat şi o pagină unde angajatele municipalităţii îi iau interviu. Robu va împlini 61 de ani, în luna mai.

PSD l-a desemnat drept candidat pe Florică Bîrsăşteanu. În vârstă de 57 de ani, Bîrsăşteanu este de profesie medic, iar în 2014 a ocupat şi funcţia de manager al Spitalului Judeţean din Timişoara. Pe 11 iunie 2014, el a devenit deputat, în urma alegerilor parţiale desfăşurate în Colegiul 3 Timişoara, după alegerea Mariei Grapini în funcţia de europarlamentar. Deputatul Florică Bîrsăşteanu a preluat, recent, şefia interimară a organizaţiei PSD Timişoara, în urma demisiei fostului preşedinte ales al acestei structuri de partid, Sebastian Răducanu.

În cursa pentru funcţia de primar şi-a anunţat intenţia să candideze, ca independent, fostul viceprimar al Timişoarei Adrian Orza, fost PNŢCD.

PMP l-a nominalizat pe Marius Cristinel Dugulescu. El a fost deputat, în legislatura 2008-2012 din partea PDL. În aprilie 2012, într-o conferinţă de presă, a anunţat că părăseşte PDL şi se alătură PNL, însă ulterior s-a răzgândit. Marius Dugulescu s-a înscris apoi în PP-DD şi a candidat, fără succes, pentru o funcţie de deputat. La începutul acestui an el a anunţat că s-a înscris în PMP. Marius Cristinel Dugulescu este pastor şi fiul lui Petru Dugulescu, de asemenea pastor baptist şi una din figurile marcante ale Revoluţiei de la Timişoara.

UDMR l-a anunţat drept candidat pe deputatul Molnar Zsolt. În vârstă de 32 de ani, acesta este expert în comunicare şi relaţii publice. În 2014, el a candidat, fără succes, la alegerile europarlamentare din partea UDMR.

DEVA: Cinci candidaţi din partea partidelor politice şi un independent pentru Primăria Deva

Candidatul liberalilor pentru scaunul de primar la Primăria Deva este actualul primar, Petru Mărginean. Acesta candidează pentru al doilea mandat. Mărginean a fost ales în urmă cu patru ani pentru funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ.

Un alt candidat pentru Deva este şi Mircia Muntean, din partea PSRO. Mircea Geoană l-a desemnat pe fostul primar al municipiului Deva, încă din luna noiembrie a anului 2015. Mircia Muntean a trecut de la PSD, ultimul partid în care a activat, la PSRO. Acest lucru s-a întâmplat, după un traseu care a mai cuprins PNL, UNPR şi PSD. Mircia Muntean a mai ocupat funcţia de primar al Devei, între 1996 şi 2012. Politicianul a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru nereguli legate la terenuri. Acesta are un dosar pe rol, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. În cazul în care fostul edil mai primeşte o amendă penală, va trebui să execute pedeapsa cu suspendare.

Social democraţii au ales drept candidat la Primăria Deva, după mai multe negocieri, un medic. Este vorba de Emil Stoica, care este membru PSD din anul 2012. Acesta este medic generalist şi între anii 2006-2011 a condus Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara. În prezent, ocupă funcţia de medic la Urgenţă în cadrul Spitalului Judeţean Deva şi doreşte să se implice activ în problemele administraţiei locale.

ALDE l-a desemnat pe Florin Oancea drept candidat al partidului la Primăria Deva. Florin Oancea a mai candidat pentru Primăria Deva în urmă cu patru ani, ca independent şi a obţinut un scor de 13%. Oancea este cunoscut pentru o gafă pe care a făcut-o în luna martie a anului 2006. Acesta a fost exmatriculat de la masteratul de Administraţie Publică de la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad, după ce a trimis şoferul să susţină un examen în locul său.

Sub sigla PND, competitorul electoral pentru Primăria Deva a fost desemnat - Cristian Vladu. Partidul Naţional Democrat şi-a anunţat candidatul în luna decembrie a anului 2015. Cristian Vladu a fost numit prefect la Hunedoara, iar după - director la Termocentrala Mintia, de unde a fost demis din funcţie printr-un ordin al ministrului Economiei, Ion Ariton.

Lucian Ionescu a anunţat că va candida independent, ca o reacţie a felului cum a fost condusă Primăria Deva în ultimii ani. El este absolvent al Facultăţii de Drept, iar în prezent este om de afaceri. Acesta a fost implicat şi în politică, fiind membru PSD timp de 16 ani, până în 2014.

PITEŞTI - PNL, MP şi PAM şi-au desemnat candidaţii la funcţia de primar al Piteştiului

Trei formaţiuni politice şi-au desemnat candidaţii la funcţia de primar al municipiului Piteşti: PNL, Mişcarea Populară şi Partidul pentru Argeş şi Muscel (formaţiune regională), în aceeşi cursă anunţând că va participa, ca independent, un fost poliţist.

Liberalii şi-au desemnat oficial candidatul la fotoliul de primar al Piteştiului în persoana avocatului Narcis Sofianu, în timp ce preşedintele PAM, Mircea Andrei, a anunţat, vineri seara, că va participa la alegerile pentru Primărie. Omul de afaceri Cătalin Bulf va intra în cursa electorală pentru Primăria Piteşti din partea partidului lui Traian Băsescu, în timp ce Dănuţ Dinu, fost poliţist, a anunţat încă de acum un an că intenţionează să participe la alegeri, ca independent.

Conducerea Mişcării Populare a evaluat candidaţii la alegerile locale şi a decis: Cătălin Bulf, preşedintele filialei Argeş va fi candidatul partidului pentru funcţia de primar al Piteştiului. Potrivit presei locale, Cătălin Bulf este un afacerist controversat, numele său apărând de-a lungul timpului în mai multe scandaluri anchetate de organele abilitate ale statului.

Candidatul PNL, Narcis Sofianu, a fost, în perioada 2005 - 2008, consilier local la Piteşti. Printre primele lucruri făcute când a ajuns consilier local a fost să dea municipalităţii 101 fire de butaş de trandafir care au fost plantaţi în spaţiile verzi din oraş. El a fost desemnat de Institutul de Politici Publice drept cel mai activ consilier local din Piteşti.

În ce-l priveşte pe candidatul Partidului pentru Argeş şi Muscel la fotoliul de primar al Piteştiului, Mircea Andrei, acesta a fost procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, dar a optat pentru avocatură în 1996. Un an mai târziu a intrat şi în politică. A fost mai întâi membru al Alianţei pentru România (ApR), în perioada 1997 - 2000. A trecut şi prin PNL (2003-2005), dar a ratat intrarea în Parlament, ulterior înscriindu-se în PDL. În 2008, el a fost ales senator pe listele PDL Dâmboviţa.

PLOIEŞTI: PSD încă se gândeşte

PNL l-a desemnat vineri seară, pentru fotoliul de primar al municipiului Ploieşti, pe senatorul Andrei Volosevici. Volosevici candidează pentru un nou mandat, el ocupând această funcţie în perioada 2008-2012, iar la alegerile din 2012 pierzând în faţa lui Iulian Bădescu, candidatul PSD. Andrei Volosevici are 40 de ani şi este de profesie avocat.

Uniunea Naţională pentru Progresul României, filiala Prahova, a anunţat că la Ploieşti candidat pentru funcţia de primar este actualul preşedinte al organizaţiei, Daniel Niculae. Niculae are 37 de ani, este economist, director executiv la Directia Protectia Infrastructurii Specifice din cadrul Conpet, şi vicepreşedinte al UNPR, la nivel naţional. A candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova, în 2012.

Sub sigla PMP va candida Cătălina Bozianu. Aceasta a fost viceprimar al Ploieştiului, în mandatul 2008-2012. A candidat în 2012 la Camera Deputaţilor însă a pierdut în faţa lui Andrei Sava.

PSD nu şi-a anunţat deocamdată candidatul.

De asemenea, doi independenţi au anunţat că au intrat în lupta pentru funcţia de primar al muncipiului Ploieşti. Este vorba despre Marius Fenechiu, actual consilier al europarlamentarului Adina Vălean, şi Radu Popescu, fost director RATP Ploieşti şi care a mai candidat pentru această funcţie şi la alegerile din 2008, când s-a clasat pe locul cinci.

SIBIU: Cine vrea să-i ia oficial locul lui Iohannis

Prima formaţiune care şi-a anunţat candidatul a fost Forumul Democrat al Germanilor din România, care o va susţine pe Astrid Cora Fodor, primar interimar al Sibiului, după ce fostul primar, Klaus Werner Iohannis, a devenit preşedinte al României. Astrid Cora Fodor împlineşte 63 de ani în 6 noiembrie şi este necăsătorită. Este absolventă de Drept, dar, de-a lungul carierei a ocupat mai multe funcţii în domeniul economic. Din 2002 până în 2008 a fost director economic al Consistoriul Evanghelic Superior al Bisericii Evanghelice C.A. România. A devenit consilier local în 2004, iar la alegerile locale din 2008 a fost aleasă consilier municipal din partea FDGR, atunci devenind şi viceprimar al Sibiului. Din 2 decembrie 2014, este primar interimar, fiind aleasă cu 21 de voturi din totalul de 23 exprimate.

PNL l-a desemnat pentru Primăria municipiului Sibiu pe fostul director al Direcţiei de Cultură Sibiu, Răzvan Pop, în vârstă de 35 de ani. Răzvan Pop s-a înscris în PNL când a împlinit vârsta majoratului şi este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Patrimoniu din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, iar în prezent este doctorand. Pop este necăsătorit.

Din partea PSD, va candida fostul prefect al Sibiului, Ioan Ovidiu Sitterli. Acesta şi-a anunţat demisia la începutul lunii marte, motivând că intenţionează să candideze pentru funcţia de primar al Sibiului, însă demisia sa a fost pusă pe seama faptului că pe masa acestuia aştepta semnătura sa un referat de demitere a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, condamnat definitiv pentru conflict de interese. Sitterli este jurist, iar înainte de a fi prefect, a fost consilier juridic în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Sibiu, iar anterior a fost director al Direcţiei de Prestaţii Sociale Sibiu.

SLATINA: Cinci candidaţi la Primărie

Liberalii au fost primii care şi-au desemnat candidatul la primărie, după o competiţie internă desfăşurată la sfârşitul anului trecut. Cel mai bine în sondaj a stat Marius Bălaşa, ultimul intrat în cursă. Desemnarea lui Bălaşa a generat un scandal în interiorul PNL Slatina, ceilalţi pretendenţi la candidatură acuzând „trucarea sondajului”.

Candidatul PSD la Primăria Slatina este deputatul Emil Moţ, preşedinte al organizaţiei municipale. Înainte de a fi parlamentar, Moţ a fost secretar de stat în Ministerul Mediului şi director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt.

ALDE merge în alegerile locale pe mâna actualului viceprimar al Slatinei, Cristian Bircea. Fost director în cadrul Companiei de Apă Olt, Bircea a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate deoarece, în acelaşi timp, ocupa şi funcţia de consilier municipal. În urmă cu o săptămână, viceprimarul a avut câştig de cauză în procesul cu ANI, decizia Curţii de Apel Craiova nefiind însă definitivă.

Partidul Mişcarea Populară l-a desemnat drept candidat pe Cosmin Florescu, fost angajat în sistemul bancar, fără o activitate politică până în prezent. Candidatura sa a venit într-un moment în care organizaţia judeţeană a Mişcării Populare s-a scindat: fostul preşedinte, Marian Vasile, a plecat la PNL cu mai mulţi membri ai partidului, dar şi cu Victor Iacobescu, cel care fusese anunţat drept candidat la Primăria Slatina, de aproape un an.

Singurul independent care şi-a anunţat, până acum, intenţia de a candida la Primăria Slatina este Valeriu Matei, fost viceprimar al municipiului, în primul mandat al lui Darius Vâlcov. Matei a mai candidat la funcţia de primar şi în 2012.

SUCEAVA: Primarul, directorul spitalului, un director din Primărie şi un deputat se înfruntă la locale

Primarul Sucevei, Ion Lungu, care a fost ales în funcţie din 2004, când a candidat din partea PNL, va candida pentru al patrulea mandat tot din
partea PNL, după ce în 2008 şi 2012 a candidat din partea PDL. Lungu, care a demisionat din PDL în toamna anului 2014, a fost primit în luna februarie în PNL şi desemnat candidatul partidului deşi, iniţial, candidatul PNL fusese desemnat deputatul Ioan Bălan.

Alexandru Băişanu, care a demisionat la începutul lunii martie din PNL şi s-a înscris în ALDE, a fost desemnat candidatul formaţiunii la funcţia de primar al municipiului Suceava. El a preluat şi conducerea organizaţiei judeţene ALDE Suceava, iar fostul preşedinte al ALDE Suceava, deputatul Constantin Galan a demisionat din partid şi s-a înscris în PNL. Băişanu a mai candidat la funcţia de primar al Sucevei în anul 2004, din partea PUR şi a obţinut circa 13 la sută din voturi, dar şi în 2012, când a fost candidatul USL la funcţia de primar al Sucevei, dar a obţinut cu o mie de voturi mai puţine decât Ion Lungu.

Candidatul PSD la funcţia de primar al Sucevei a fost desemnat medicul Tiberius Brădăţan, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava. Brădăţan este consilier local PSD din 2012 şi preşedinte executiv al organizaţiei municipale PSD Suceava. El a mai candidat din partea PSD pentru funcţia de senator în colegiul 1, în alegerile din 2012, iar cu toate că a obţinut mai multe voturi decât contracandidatul său Gheorghe Flutur, nu a fost ales pentru că, prin jocul rezultatelor, colegiul respectiv a fost atribuit candidatului PDL.

Un alt candidat validat pentru funcţia de primar al Sucevei este cel al Partidului Mişcarea Populară, Marian Andronache, director general în cadrul Primăriei Suceava. Andronache nu a mai făcut politică şi este la prima candidatură.

TÂRGU JIU: Doar două partide au stabilit candidatul pentru Primăria Târgu-Jiu

PNL l-a desemnat pentru Primăria Târgu-Jiu pe Octavian Lupulescu. Decizia a fost luată în urma rezultatelor unui sondaj de opinie intern, comandat de liberali. Acesta va candida pentru primul mandat. Înainte de a intra în politică, Lupulescu a fost, pentru o perioadă de aproximativ 10 ani, şef al Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, dar şi ofiţer şi şef de grup de protecţie la Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP), timp de 11 ani, în Bucureşti. Acesta a împlinit pe 15 martie 52 de ani.

Sub sigla PSD va candida Florin Cârciumaru, actualul edil, preşedintele organizaţiei judeţene a partidului. Acesta a fost validat de către Biroul Permanent Naţional şi va candida pentru al cincilea mandat în municipiul-reşedinţă de judeţ, aflându-se la conducerea Primăriei Târgu-Jiu de 14 ani. Florin Cârciumaru va împlini în luna aprilie 61 de ani.

RÂMNICU VÂLCEA : Patru candidaţi anunţaţi pentru Primăria Râmnicu Vâlcea

Mircia Gutău, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea între anii 2004 – 2010, condamnat definitiv în două dosare de corupţie, va candida pentru un nou mandat de edil. El şi-a anunţat candidatura din partea Partidului Ecologist din România (PER) după ce a fost nevoit să părăsească PNL pentru că nu se încadra în criteriile de integritate impuse de liberali candidaţilor.

Candidatul PSD la Primăria Râmnicu Vâlcea este deputatul Romeo Rădulescu, fost viceprimar şi fost primar al municipiului. Rădulescu a fost viceprimar din partea PDL, în timpul ultimului mandat al lui Mircia Gutău. A câştigat apoi alegerile parţiale anticipate, după condamnarea lui Gutău, devenind primar tot cu susţinerea democrat-liberalilor. El a pierdut alegerile locale în 2012, dar a reuşit să-şi asigure un post de deputat. În Parlament, el a trecut pe la PNL, ALDE, declarându-se şi independent.

PNL îl propune pentru fotoliul de primar pe Grigore Crăciunescu, copreşedintele organizaţiei locale a partidului. Fost consilier local din partea PDL, Crăciunescu a fost acuzat în presa locală de non-combat faţă de Mircea Gutău, fostul său superior politic în perioada democrat-liberală.

Fostul consilier judeţean PSD Remus Grigorescu este candidatul susţinut de ALDE al Primăria Râmnicu Vâlcea. Remus Grigorescu a mai ocupat şi funcţia de inspector şcolar general al ISJ Vâlcea. Acesta şi-a anunţat trecerea la formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, în urmă cu câteva zile.

Citește și: