Cristian ANDREI
14407 vizualizări 23 oct 2012

Confruntările electorale din Bucureşti nu se anunţă a fi spectaculoase, PDL-iştii luptându-se să-şi conserve locurile câştigate în urmă cu patru ani, iar USL trăgând tare pentru a da o lovitură de imagine adjudecându-şi colegiile cu 50% plus unu.

De altfel, potrivit unei simulări Mediafax pe baza votului pentru de la locale pentru Consiliul General, Toate cele 40 mandate de parlamentari din Capitală ar fi câştigate de USL alături de UNPR cu peste 50%, iar PDL şi PP-DD ar obţine mandate care duc la creşterea numărului de parlamentari cu 27 %, respectiv cu 8 deputaţi şi 3 senatori.

Cine sunt candidaţii pentru Bucureşti

SECTORUL 1

Profesorul de istorie Vlad Nistor va candida din partea PNL în colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor, din Sectorul 1 – Bucureşti. Numele său a fost impus organizaţiei teritoriale, deşi aceasta îl nominalizase pe Cristi Dumitrescu. Decan al Facultăţii de Istorie, Vlad Nistor, a fost ales în decembrie 2011 preşedinte al Senatului Universităţii Bucureşti.

ARD îl trimite în colegiul 1 pentru deputaţi pe fostul viceprimar de la sectorul 1, Mihai Bâzgan. Acesta a fost, de asemenea,  inginer şef la Administraţia Parcurilor şi Grădinilor Bucureşti.

În colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 1 va candida actualul deputat Diana Tuşa. În 2008, ea a fost aleasă într-un colegiu din judeţul Brăila. Ea trebuie să-i facă faţă fostei deputate PDL Anca Constantinescu, cunoscută pentru replica "Ciocul mic, acum suntem noi la putere", care are o avere considerabilă, prin firmele pe care le deţine, patru la număr cu obiect de activitate fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente. Constantinescu a candidat şi în 2008, clasându-se prima în colegiu, însă a pierdut mandatul la redistribuirea calculatorului.

Ludovic Orban îşi păstrează colegiul 3 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 1 – Bucureşti. Fost ministru al Transporturilor şi viceprimar al Capitalei, Orban este unul din politicienii de marcă ai PNL. El a candidat în acelaşi colegiu şi în 2008. Împotriva lui Orban, ARD îl trimite pe avocatul fiscal Gabriel Biriş, care este vicepreşedinte al Forţei Civice conduse de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu.

Preşedintele PSD Bucureşti Sector 1, Dan Tudorache, va candida în colegiul 4 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 1- Bucureşti. La finele anului trecut, primarul Andrei Chiliman a cerut ca Tudorache să fie demis din funcţia de vicepreşedinte al Primăriei Sector 1. Pesedistul a fost contracandidatul lui Chiliman la alegerile din 2008. ARD merge în colegiul 4 pe mâna actualului deputat Costică Canacheu care vrea să obţină cel de-al cincilea mandat la alegerile din 9 decembrie.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, va candida din partea USL la alegerile parlamentare în colegiul 1 pentru Senat din Sectorul 1 – Bucureşti. Este prima candidatură a lui Corlăţean în Capitală, înainte de a aceasta el făcând parte din organizaţia PSD Braşov. El se luptă cu actualul deputat Vasile Gherasim care va candida sub umbrela ARD, după ce a fost cooptat de la PSD de PDL în 2005.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a decis să candideze la parlamentare în colegiul 2 pentru Senat din Sectorul 1- Bucureşti. Liberal de peste douăzeci de ani, Tăriceanu a fost o prezenţă constantă în prima linie a scenei politice. Împotriva sa ARD îl trimite pe Augustin Ofiţeru de la Noua Republică, un doctor în biologie în vârstă de 39 de ani.

SECTORUL 2

Iulian Popescu, preşedintele UNPR Sector 3, a primit pe ultima sută de metri colegiul 5 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 2. El l-a înlocuit pe Dumitru Nicolae (NIRO) după ce acesta a fost retras din cauza criticilor vehemente privind candidatura sa. Popescu este de profesie medic. Din partea ARD candidează în colegiul 5 Maria Moţa, recuperată de la Gorj unde a fost şefa organizaţiei de femei, dar a avut un conflict cu liderul organizaţiei Ioan Ruşeţ.

În colegiul 6 pentru Camera Deputaţilor va candida pentru un nou mandat deputatul PSD, Rodica Nassar. Preşedintă a Comisiei pentru Sănătate, social-democrata este şi şefa organizaţiei PSD Sector 2 şi vicepreşedinte la nivel naţional. Nassar are două mandate de deputat, urmând să candideze pentru cel de-al treilea. În lupta împotriva lui Nassar, ARD l-a pregătit pe pedelistul Nelu Mihăilă.

În colegiul 7, după plecarea doctorului Florin Popa, care a preferat să candideze pentru un colegiu de senator în Sectorul 5, social-democraţii negociază cine va ocupa colegiul rămas vacant. ARD are însă un candidat, în persoana lui Tudorel Prună.

O candidatură surpriză în colegiul 8 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 2 este cea a lui Octavian Bot. Deputat de Bihor, Bot a ajuns să candideze la Bucureşti din cauza neînţelegerilor cu organizaţia sa. Bot a reprezentat în ultima legislatură PDL, el revenind în PNL în 2011, după ce a mai activat în acest partid între 1995-1997. În colegiul care i-a fost repartizat, Bot se va confrunta cu un fost liberal. Dan Cristian Popescu candidează pentru ARD după ce a demisonat din PNL pe fondul unui conflict cu Crin Antonescu şi i s-a alăturat lui Mihai Răzan Ungureanu în Forţa Civică al cărei vicepreşedinte este. Popescu este un prosper om de afaceri.

Fostul premier ţărănist Victor Ciorbea va concura la alegerile parlamentare în colegiul 9 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 2 – Bucureşti. El îşi dispută locul de deputat cu Toader paleologu, fost ministru al Culturii în guvernul Boc.

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, şi-a ales colegiul 3 pentru Senat din Sectorul 2 – Bucureşti, rămas vacant după ce Cristian Diaconescu a preferat să se ducă consilier prezidenţial. Fost ministru de Interne şi al Apărării, Oprea se reîntoarce alături de PSD, partid din care a demisionat în timpul mandatului lui Mircea Geoană. Concurenţă lui Oprea îi face, din partea ARD, Şerban Nicolae, fost director Electrica Serv.

După ce iniţial fusese desemnat să candideze în colegiul 2 pentru Senat din Sectorul 1, conservatorul Dumitru Pelican a fost repartizat în cele din urmă în colegiul 4 din Sectorul 2. Fost comentator sportiv, Pelican a fost şi director al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

ARD merge, în colegiul 2, tot pe mâna fostului ministru al Transporturilor Anca Boagiu care se luptă pentru a-şi păstra locul de senator.

SECTORUL 3

Preşedintele PNL Sector 3, Florin Alexe, va candida în colegiul 10 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 3. Alexe a condus mai mulţi ani organizaţia de tineret a PNL şi este o prezenţă activă în acţiunile partidului. Din partea ARD în acest colegiu va candida Marilena Lăcătuşu.

În colegiul 11 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 3 va candida fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Liberalul a obţinut primul mandat de parlamentar în anul 2000, având deja la activ trei mandate la activ. În prezent, este preşedinte interimar al PNL Bucureşti, înlocuindu-l în această funcţie pe demisul Andrei Chiliman. Împotriva lui Nicolăescu candidează tot un fost ministru, Sulfina Barbu, care a deţinut portofoliile Mediului şi Muncii.

PNL propune un nume nou în colegiul 12 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 3 pe Raluca Ispir, membră a organizaţiei de tineret a partidului. Ea îi face concurenţă fostului ministru al Dezvoltării în guvernul Ungureanu şi actual deputat.

Consilierul lui Ion Iliescu, Ionuţ Vulpescu, a fost aruncat de PSD în luptă în colegiul 13 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 3 – Bucureşti. Pentru acest colegiu ARD a pregătit-o pe Miruna Dinu, actual consilier PDL în CGMB.

Un alt consilier care va fi aruncat în lupta electorală este Gabriela Podaşcă care va candida în colegiul 14 în Sectorul 3 din Bucureşti. Pesedista este o apropiată a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, lucrând în campania acestuia pentru câştigarea Primăriei. Împotriva sa va candida, din partea ARD, deputatul PDL Dan Zătreanu.

Un alt nume controversat este cel al lui Alin Petrache, fiul celebrului Adrian Petrache. Candidatul PSD în colegiul 15 este vicepreşedinte la ANST. Pentru acest colegiu, ARD l-a împins în luptă pe Constantin Cerbulescu, fost şef al ANPC.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a decis să candideze la parlamentare în colegiul 5 pentru Senat din Sectorul 3 – Bucureşti. Fost ministru al Tineretului şi Sportului în timpul guvernării CDR, Antonescu a devenit şeful liberalilor din 2009. Până în acest moment, ARD nu a desemnat un candidat pentru colegiul în care liderul PNL intră în alegeri.

Un alt nume greu propus de USL în Sectorul 3 este cel al ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Aceasta va candida în colegiul 6 pentru Senat. Ea se va confrunta cu actualul senator PDL, Cristian Rădulescu.

SECTORUL 4

Conservatorii propun un tânăr necunoscut pentru colegiul 16 de la Camera Deputaţilor din Sectorul 4. Numele acestuia este Andrei Tănăsescu. În acest colegiu, din partea ARD, candidează Pompiliu Budulan, fost şef al Nuclearelectrica, societate care a sponsorizat PDL în campania pentru prezidenţiale din 2009.

În colegiul 17 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 4 – Bucureşti, PSD îl propune pe Nicolae Bănicioiu. Deputat de Teleorman din 2008, Bănicioiu este preşedintele organizaţiei PSD Sector 4. De principiu, pentru acest colegiu ARD o propune pe Rodica Toth.

Bogdan Diaconu, reprezentând PSD, va intra în bătălia electorală în colegiul 18 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 4. Diaconu este fost membru al Partidului Conservator. El se va confrunta la alegerile parlamentare din 9 decembrie cu George Ticulescu de la ARD via Forţa Civică.

Profesorul de istorie şi academicianul Dinu Giurescu a fost ofertat de Partidul Conservator pentru a candida în colegiul 19 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 4 – Bucureşti. Pentru acelaşi colegiu se bate şi fostul viceprimar PDL, Mircea Raicu.

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, şi-a păstrat colegiul 8 pentru Senat din Sectorul 4 – zona Berceni. El va candida pentru un nou mandat chiar dacă a primit din partea instanţei verdict definitiv de colaborator al fostei Securităţi.

ARD nu are deocamdată un contracandidat pentru Voiculescu.

Cel de-al doilea colegiu pentru Senat din Sector i-a fost atribuit politologului Daniel Barbu. El va candida în colegiul 7 pentru Senat din Sectorul 4, înlocuindu-l din partea PNL pe Cristian Ţopescu.

Criticul literar Alex Ştefănescu va încerca să-i pună probleme lui Daniel Barbu, el fiind candidat al ARD din partea PNŢCD.

SECTORUL 5

Prietena lui Marian Vanghelie, Oana Mizil, îşi va păstra colegiul 20 pentru Camera Deputaţilor din zona Ferentari. Deputatul PSD beneficiază în campanie de sprijinul puternic oferit de primarul Marian Vanghelie. Pentru acest colegiu se bate din partea ARD Radian Tufă, fost secretar general în Ministerul Transporturilor.

Sindicalist şi deputat, Dumitru Chiriţă, va candida pentru un nou mandat de deputat în colegiul 21 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 5.

Liberalii au un singur reprezentant în Sectorul 5 pe deputatul Alina Gorghiu. Ea va candida în colegiul 22 pentru Camera Deputaţilor, cel în care a candidat şi în 2008.

Deputatul Georgian Pop a fost trasnferat de la Sectorul 2 la Sectorul 5, el urmând să reprezinte colegiul 23 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 5.

ARD nu şi-a definitivat candidaturile pentru trei din colegiile de deputat din sectorul 5, un nume luat în calcul fiind cel al Cristinei Trăilă, fosta şefă a AMRMAP.

Şi la Senat au apărut două transferuri. Doctorul şi deputatul Florian Popa a trecut din Sectorul 2 la Sectorul 5, urmând să candideze în colegiul 10 pentru Senat. În aceeaşi situaţie se află şi deputatul-sindicalist Cătălin Croitoru (ex-PDL), care a primit colegiul 9 pentru Senat din Sectorul 5. Contracandidaţii lor, din partea ARD, sunt medicul Alexandru Ciocâlteu, respectiv senatorul Radu F. Alexandru.

SECTORUL 6

Surpriza specială a PNL pentru locuitorii Sectorului 6 o reprezintă candidatura preşedintelui PNG, Gigi Becali. El a fost repartizat în colegiul 25 pentru Camera Deputaţilor, cel în care a candidat în 2008 Elena Udrea. Trimis de ARD să "joace" cu Becali este fostul şeff al Metrorex, Gheorghe Udrişte.

În colegiul 24, PSD negociază cine va reprezenta USL la alegerile parlamentare. Din partea ARD, deputatul PDL Daniel Geantă se luptă să-şi păstreze locul în Parlament.

Răzvan Mironescu va candida din partea PNL, implicit a USL, la alegerile parlamentare din 9 decembrie în colegiul 26 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 6. El se va confrunta cu Ştefan Vlaston de la Noua Republică, implicit ARD.

Conservatorul PC, Damian Florea, îşi va menţine colegiul 27 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 6. El se va lupta cu Mihai Anghel, din partea ARD. Anghel a fost consilierul lui Cristian Poteraş la primăria sectorului 6.

Pesediştii îl aruncă în luptă pe Bogdan Mihăilescu în colegiul 28 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 6. El va trebui să-i facă faţă fostului primar al sectorului, Cristian Poteraş.

Ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, va candida în colegiul 11 pentru Senat din Sectorul 6. În acelaşi sector, ex-pedelistul Gabriel Mutu va candida în colegiul 12 pentru Senat din Sectorul 6. Contracandidaţi din partea ARD le vor fi Nicolae Ivăşchescu, fost secretar de stat la Ministerul Muncii, respectiv Valeriu Todiraşcu, propus ARD de Noua Republică.

CLICK pentru a mări

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 1, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 2, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 3, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 4, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 5, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 6, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 7, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 8, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 9, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 10, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 11, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 12, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 13, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 14, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 15, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 16, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 17, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 18, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 19, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 20, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 21, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 22, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 23, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 24, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 25, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 26, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 27, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 28, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 1, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 2, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 3, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 4, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 5, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 6, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 7, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 8, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 9, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 10, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 11, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 12, SENAT, BUCUREŞTI

 

 

Citește și: