Cristian ANDREI
Clarice DINU
3962 vizualizări 23 oct 2012

Marile bătălii electorale anunţate pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie s-au transformat într-un antrenament la perete. Nici liderii USL, nici cei ai ARD nu s-au arătat dispuşi să se arunce într-o luptă care pe care "aranjându-şi" colegiile astfel încât să nu aibă emoţii după închiderea urnelor.

Semnalul de forţă dat de USL la alegerile locale i-a făcut pe pedelişti să-şi reevalueze candidaturile, majoritatea greilor partidului căruia i s-au alăturat Forţa Civică, Noua Republică şi PNŢCD, sub umbrela Alianţei România Dreaptă(ARD), rezervându-şi colegii considerate sigure în ţară şi evitând confruntările cu miză. Astfel, liderii ARD au fugit de Bucureştiul pierdut la scor în iunie.

De partea cealaltă, nici liderii USL nu se pot plânge că au contracandidaţi care să le pună probleme.

Liderii  Alianţei România Dreaptă au fugit de Bucureşti

Ajuns senator de Bucureşti în 2008, Vasile Blaga şi-a securizat pentru alegerile din acest an candidatura în colegiul 3 pentru Senat din Timiş, contracandidatul USL nefiind un politician din prima linie a PSD. Ilie Sârbu va candida în colegiul 4 pentru Senat, în timp ce în colegiul lui Vasile Blaga a fost trimis Marcel Suciu, vicepreşedinte al pesediştilor din Timiş şi fost subprefect al judeţului.

În colegiul de senator părăsit de Vasile Blaga în Bucureşti şi-a anunţat candidatura Crin Antonescu, care deocamdată nu are niciun fel de emoţie, pedeliştii neavând până în acest moment un candidat care să-i facă faţă liderului PNL. Acesta din urmă a explicat că a dorit să candideze într-un colegiu mare din Sectorul 3, deşi avea şi varianta unei candidaturi în Sectorul 6.

Un alt copreşedinte al ARD, liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, nu şi-a asumat o candidatură în Bucureşti, în discuţie la începutul negocierilor. După ce a trecut prin varianta Iaşi, fostul premier a ales în cele din urmă un colegiu din judeţul Arad, singurul în care PDL şi-a păstrat supremaţia la alegerile locale prin tandemul Gheorghe Falcă, primar -Nicolae Ioţcu şef la CJ. USL încearcă să blocheze accesul în Parlament a lui MRU, propunând drept contracandidat un fost pedelist. Ovidiu Marian, preşedintele Comisiei de Buget din Senat, va candida în colegiul 1 din judeţul Arad.

Tot în Arad, a ales să intre în cursa pentru un post de deputat în colegiul 1 din judeţ şi liderul Noii Republici, Mihail Neamţu.  USL se bazează în cursa pentru acest mandat de parlamentar pe Flavius Măduţă, vicepreşedinte PSD Arad.

Ajunsă în parlament după o candidatură în colegiul 25 din Bucureşti, Elena Udrea a ales în cele din urmă să se refugieze la Neamţ, unde beneficiază de puternica susţinere a lui Gheoghe Ştefan "Pinalti". PNL l-a aruncat în bătălia electorală împotriva fostului ministru al Dezvoltării pe istoricul Liviu Brătescu. El a început agresiv campania, scriind într-o postare pe blog că Udrea este „un vis urât care ar fi trebuit să dispară din politica românească pentru totdeauna”. Brătescu i-a reproşat fostului ministru că nu ştie unde se află pe hartă municipiul Roman şi că romaşcanii nu pot accepta “candidaţi de împrumut”.

Pentru colegiul 25 câştigat de Elena Udrea în 2008, PNL a lansat candidatura-surpriză a preşedintelui PNG - Gigi Becali. PNL şi Becali susţin că acesta nu are probleme în a câştiga colegiul, deşi acesta a trezit deja antipatia colegilor de partid. Contracandidatul său de la ARD este fostul şef al Metrorex, Gheorghe Udrişte.

Cine a rămas acasă

Sunt şi lideri ai ARD care au ales să-şi încerce şansele în propriile judeţe. Roberta Anastase, candidează tot în Prahova, unde este şefă a organizaţiei PDL. Împotriva fostui preşedinte al Camerei Deputaţilor PNL aruncă în luptă un tânăr, Paul Dumbrăvanu, preşedintele organizaţiei TNL Prahova.

New-entry este Gheorghe Flutur care după ce a pierdut şefia Consiliului Judeţean se bate pentru un post de senator în colegiul 2 Suceava. USL speră să-l împiedice pe Flutur să-şi adjudece locul de parlamentar, trimitându-l să-l contracandideze pe medicul Tiberiu Brădăţan. O altă noutate este candidatura primarului din Târgu Mureş, Dorin Florea, care vrea să candideze în colegiul 1 de senator, împotriva UDMR-istului Gyorgy Frunda, pe care l-a învins şi la locale.

Liderul PDL Diaspora, William Brânză, rămâne candidat pentru Colegiul 1 Europa, unde USL îl trimit să candideze pe cantautorul de muzică folk Victor Socaciu. Deputatul PDL Mircea Lubanovici va încerca să-şi păstreze mandatul în colegiul 3 Statele Unite având drept contracandidată, din partea USL, pe interpreta de muzică populară Ionela Prodan.

Antonescu şi Voiculescu îşi aşteaptă contracandidaţii

Dacă pentru Crin Antonescu nu s-a găsit încă un contracandidat, nici ceilalţi lideri USL nu au mari emoţii pentru rezultatul din 9 decembrie.

Victor Ponta mizează pe forţa primarilor din judeţul Gorj, dar şi pe faptul că a câştigat colegiul 6 pentru Camera Deputaţilor şi în 2008. Premierul-preşedinte PSD susţine că nu are emoţii în a convinge încă o dată electoratul să-i acorde votul de încredere. Dan Diaconescu şi-a anunţat intenţia de a-l contracandida pe Ponta, dar o decizie finală în acest sens nu a fost luată. Din partea PDL, pentru confruntarea cu Ponta a fost pregătit Nicolae Daviţoiu, liderul democrat-liberalilor din Târgu Jiu.

Colegiul 8 pentru Senat, din Berceni, Sectorul 4 a rămas tot sub patronajul lui Dan Voiculescu. Acesta va candida pentru un nou mandat, deşi între timp a primit din partea instanţelor decizia de colaborator al fostei Securităţi. Ca şi în cazul lui Antonescu, PDL nu a găsit deocamdată un candidat care să-i pună probleme fondatorului PC.

Alianţa cu PSD şi intrarea în USL i-au adus generalului Oprea un colegiu pentru Senat în Sectorul 2 al Capitalei. Gabriel Oprea va candida în colegiul 3, care fusese câştigat la alegerile din 2008 de fostul său coleg de partid, Cristian Diaconescu. De altfel, colegiul a rămas la UNPR ca moştenire de la Diaconescu, care înainte să fie consilier prezidenţial a fost preşedintele de onoare al progresiştilor. În luptă cu Oprea, PDL l-a împins pe Nicolae Şerban, fost director la Electrica Serv.

Alegerea unui colegiu în Sectorul 3 al Capitalei de către Crin Antonescu, i-a deschis calea ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, pentru a candida în colegiul 11 din sectorul 6 din Bucureşti pentru Senat. El va fi contracandidat de Nicolae Ivăşchescu, fost secretar de stat în Ministerul Muncii.

La insistenţele lui Crin Antonescu, fostul premier Victor Ciorbea, liderul aripii disidente a PNŢCD, a primit un colegiu pentru Camera Deputaţilor în Sectorul 2. În colegiul 9 din Bucureşti, ţărănistul Ciorbea va trebui să îl învingă pe democrat-liberalul Teodor Paleologu, fost ministru al Culturii.

În colegiul 7 pentru Senat din Sectorul 4, PNL l-a înlocuit pe senatorul Cristian Ţopescu cu profesorul Daniel Barbu. Acesta a fost pentru o scurtă perioadă consilier prezidenţial, în perioada în care Crin Antonescu a fost preşedinte interimar. Barbu va trebui să-i facă faţă scriitorului Alex. Ştefănescu, de la ARD.

După negocieri dure în interiorul USL şi al PNL, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu s-a impus drept candidat în colegiul 2 pentru Senat din Bucureşti. Iniţial, în acest colegiu fusese repartizat conservatorul Dumitru Pelican. În 2008, Tăriceanu a candidat pentru un colegiu de deputat în judeţul Ilfov. El se va întâlni cu Augustin Ofiţeru, propus de ARD, via Noua Republică.

Preşedintele interimar al PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu, va candida în colegiul 11 pentru Camera Deputaţilor din Sectorul 3 al Capitalei. El va face campanie împreună cu Crin Antonescu, care candidează în acelaşi sector pentru un post de senator. În aceste condiţii, şansele Sulfinei Barbu, candidat din partea ARD, se reduc semnificativ, mai ales că este vorba de un colegiu mic, iar numărul redus de voturi o poate scoate din redistribuirea calculatorului.

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 1, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 2, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 3, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 4, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 5, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 6, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 7, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 8, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 9, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 10, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 11, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 12, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 13, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 14, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 15, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 16, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 17, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 18, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 19, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 20, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 21, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 22, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 23, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 24, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 25, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 26, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 27, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 28, CAMERA DEPUTAŢILOR, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 1, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 2, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 3, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 4, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 5, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 6, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 7, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 8, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 9, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 10, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 11, SENAT, BUCUREŞTI

STRĂZI ŞI CANDIDAŢI COLEGIUL 12, SENAT, BUCUREŞTI

 

 

Citește și: