88275 vizualizări 7 dec 2012

2.451 de candidaţi aparţinând a 12 partide sau alianţe electorale susţin testul final al ALEGERILOR PARLAMENTARE 2012, iar rezultatele exit-poll, rezultatele parţiale şi finale vor fi prezentate de gândul, din ziua votării şi până la comunicarea oficială a Biroului Electoral Central (BEC).

Desfăşurarea evenimentelor în ziua ALEGERILOR PARLAMENTARE 2012 şi implicaţiile politice ulterioare vor fi dezbătute de jurnaliştii gândul pe parcursul ediţiilor speciale ale GÂNDUL LIVE.

CONTINUARE LIVE TEXT

Ultima oră: NOI REZULTATE. AVEŢI AICI cifrele din EXIT POLL-ul Geopol. Cât mai poate să urce DAN DIACONESCU?

Dan Diaconescu

UPDATE 10:35 Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat că sunt 4.000 de militari în aşteptare, în cazul în care este nevoie de intervenţia Armatei în zonele afectate de ninsori, comandanţii fiind în unităţi.

Incidente la Piteşti şi la Ploieşti, potrivit Mediafax. O femeie a fost muşcată de un câine, iar un bărbat a făcut stop cardiac. Astfel, la Piteşti, o femeie a fost muşcată de un câine înainte să intre în secţia de votare 71 din cartierul Războieni, fiind ulterior transportată la Spitalul Militar. De medic a avut nevoie şi un bărbat de 80 de ani din Ploieşti, care duminică, în jurul orei 10.00, a făcut stop cardiac în incinta secţiei de votare. La ora transmiterii acestei ştiri medicii ajunşi la faţa locului încercând să îl resusciteze.

UPDATE 10:30 Coordonatorul campaniei electorale a ARD, Adriean Videanu ajunge alături de soţia lui, Mioriţa, la Secţia de votare 402. Spune că a votat "pentru un viitor european al României".

În acelaşi timp, la Cluj a votat fostul premier Emil Boc, la secţia numărul 48. "Am votat cu cei care au avut curajul să ia măsuri pentru a asigura stabilitatea macro-economică a ţării în cele mai grele momente ale crizei", a declarat, la ieşirea de la urne, fostul premier Emil Boc, citat de Mediafax.

UPDATE 10:05 Crin Antonescu votează la Liceul Agricol din Alexandria. Este însoţit de Liviu Dragnea. Copreşedintele USL pare deranjat de prezenţa cameramanilor: "În cabină nu intraţi, nu?" le-a spus acesta reprezentanţilor presei.

Întrebat pentru ce a votat, Antonescu a explicat că "pentru schimbare". El şi-a exprimat speranţa că lumea va ieşi la vot în ciuda vremii nefavorabile, punctând că va aştepta rezultatele votului la Bucureşti.

Matinal a fost şi Dan Diaconescu care a votat la secţia 46 din Târgu Jiu. Sosirea la vot a fost un show în sine pentru că s-a creat busculadă, iar  preşedintele Biroului electoral a cerut evacuarea jurnaliştilor strânşi în jurul candidatului PPDD pentru a permite şi altor alegători să voteze.

Diaconescu a spus că votează cu gândul la victorie şi la anul 2014, susţinând că până atunci vrea să demonstreze că este un bun prim-ministru pentru a putea candida şi la Preşedinţie. Mai mult, a anunţat că duminică seară, după ora 21.00, va organiza o petrecere în oraş pentru a-şi sărbători ziua de naştere.

UPDATE 09:57  Ministerul Administraţiei şi Internelor anunţă că în 14 secţii de votare din judeţele Alba, Arad, Bacău, Braşov, Buzău şi Argeş procesul electoral nu a început la ora 7.00. Secretarul de stat din MAI pentru Relaţia cu Parlamentul şi Guvernul, Bogdan Tohăneanu, a spus că au fost câteva probleme la deschiderea unor secţii de votare, în special din vestul ţării, unde membri ai unor secţii nu au putut ajunge până la ora 7.00, din cauza ninsorii şi a viscolului.

UPDATE 09:45 Fostul ministru de Interne Ioan Rus a votat, duminică dimineaţă, la o secţie din Cluj-Napoca, spunând că şi-a exprimat opţiunea electorală pentru ca România să fie o ţară stabilă în viitor, în care scandalurile să fie eliminate total, potrivit Mediafax.

Dimineaţă, în Bucureşti, s-a mers la vot în trei. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a votat împreună cu fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban şi cu primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. Liberalii au declarat că au votat pentru "ieşirea din criză" şi "împotriva mitocăniei".

UPDATE 09:35 Dan Voiculescu se prezintă la vot, la Şcoala nr. 11, nu singur, ci însoţit de edilul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Întrebat  cu ce gând a votat, Voiculescu a răspuns: "Pentru recăpătarea încrederii în soarta şi destinul românilor".

UPDATE 09:30 La Piteşti a votat liderul PC Daniel Constantin, chiar în şcoala al cărei elev a fost.

UPDATE 09:20 Preşedintele PDL, Vasile Blaga, nu a putut ajunge în această dimineaţă la secţia de votare din Sânicolau Mare din judeţul Timiş deoarece drumul era blocat din cauza zăpezii. Blaga s-a întors la Timişoara urmând să facă o nouă încercare de a ajunge la vot mai târziu.

UPDATE 09:00 La Şcoala nr.17 din Capitală îşi exercită dreptul la vot primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. La ieşirea din cabină, Oprescu a declarat  că a votat "pentru intrarea în normalitate": "după opt ani de zile cred că îi ajunge neamului ăsta toate zbaterile astea", a spus acesta.

UPDATE 08:45 Andrei şi Dana Năstase au votat, duminică dimineaţă, la Liceul "Jean Monnet" din Bucureşti, fiul fostului premier declarând, la ieşirea de la urne, că a făcut aceeaşi alegere pe care ar fi făcut-o tatăl său.

UPDATE 08:27 Un număr de 12 secţii de votare din judeţul Timiş mai sunt închise, la ora transmiterii acestei ştiri, din cauza viscolului, majoritatea fiind în zona de graniţă cu Serbia.

UPDATE 08:20 Ministerul Administraţiei şi Internelor a cerut ajutorul Armatei pentru deblocarea drumurilor înzăpezite şi a căilor de acces către secţiile de votare organizate pentru alegerile parlamentare 2012.

UPDATE 07:30 Secţiile de vot s-au deschis la ora 7:00. Probleme au fost în Timiş unde 200 de secţii ar rămas închise din cauza zăpezii, La Suceava secţiile au fost deschise după ce s-a luccrat toată noaptea la deszăpezire.

Pentru cele 452 de colegii uninominale, 315 pentru Camera Deputaţilor şi 137 pentru Senat s-au înscris 2.451 de candidaţi. Acestora li se adaugă 18 candidaţi ai minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, care candidează în colegiile naţionale şi care au ca şi asigurat locul de parlamentar dacă obţin un număr de voturi cel puţin egal cu 10% din coeficientul electoral naţional, în cele mai multe cazuri două-trei mii de voturi.

La une sunt aşteptaţi 18.248.414 români cu drept de vot, cat este numărul total al alegătorilor anunţat de BEC.

Pentru ALEGERILE PARLAMENTARE 2012, au fost organizate 18.762 de secţii de votare, dintre care 18.457 în România şi 305 în străinătate.

Ordinea publică, pe timpul procesului electoral, şi protecţia secţiilor de votare din ţară se va asigura de aproape 59.000 de cadre ale MAI..

Pentru ALEGERILE PARLAMENTARE din acest an au fost tipărite în jur de 41,3 milioane de buletine de vot, s-au confecţionat 17,6 milioane timbre autocolante şi 93.780 ştampile cu menţiunea "VOTAT".

Românii pot vota doar la secţiile de votare la care sunt arondaţi potrivit domiciliului, pe baza unui act de identitate valabil.

La ALEGERI PARLAMENTARE 2012 în cursa electorală au intrat 12 partide sau alianţe: USL- Uniunea Social Liberală, ARD - Alianţa România Dreaptă, PPDD - Partidul Poporului Dan-Diaconescu, PRM - Partidul România Mare, UDMR - Uniunea Democrată Maghiară din România, PP - Partidul Popular, EMNP-PPMT - Erdélyi Magyar Néppárt - Partidul Popular Maghiar din Transilvania, PER - Partidul Ecologist Român, PSDM - Partidul Social Democrat al Muncitorilor, PAS - Partidul Alianţa Socialistă, PPPS - Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale şi PNDC - Partidul Naţional Democrat Creştin.

Citește și: