Cristian ANDREI
10199 vizualizări 8 dec 2012

În urmă cu doar şase luni candidau din partea PDL pentru a fi aleşi în fruntea comunităţilor locale, iar acum, simţind valul schimbării, susţin candidaţii USL. Primarii din mai multe judeţe au trecut oficial sau prin înţelegeri secrete de partea Uniunii, sprijinând candidaţii acesteia pentru a intra în Parlament. Cu toate acestea, ei nu pot demisiona din PDL, deoarece şi-ar pierde mandatul. În schimb, dacă vor fi excluşi din tabăra democrat-liberalilor îşi continuă fără probleme mandatul câştigat la alegerile din 10 iunie.

În vreme ce liderii USL din teritoriu fac statistica trădărilor din judeţe, conducerea PDL susţine că totul "este o poveste" şi fenomenul trecerii în barca puterii nu este atât de mare cum îl prezintă adversarii politici. "Or să aibă o foarte mare surpriză", a fost verdictul dat de secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, contactat de gândul.

Şeful CJ Constanţa: „Primarii au nevoie de proiecte, toţi cei patru primari PDL din judeţ au venit să ne sprijine”

„Niciun primar din judeţul Hunedoara nu mai susţine ARD, toţi sunt cu USL. Este libertate de opţiune, este democraţie”, a declarat pentru gândul senatorul PNL, Dan Radu Ruşanu. Motivele primarilor traseişti le explică preşedintele organizaţiei PNL Hunedoara Mircea Moloţ. „Toţi primarii susţin USL. Observând ce a realizat USL, s-au delimitat de politica PDL dinainte de luna iunie şi merg pe mâna noastră”, susţine liberalul.

Cu toate acestea nu vede un avantaj sigur în această mişcare politică pentru câştigarea mandatelor de parlamentar. „Nu înseamnă că automat alegătorii vor merge pe mâna primarului”, a spus Moloţ.

Adrian Duicu, preşedintele CJ Mehedinţi, nu se ascunde după vorbe: „primarii vor continuitate, vor o relaţie bună cu autorităţile judeţene”. În judeţul său, traseismul politic în tabăra ARD este la cote alarmante pentru partidul condus de Vasile Blaga. Potrivit lui Duicu, treizeci de primari, din 34, şi-au anunţat deja sprijinul pentru candidaţii USL.

Şi Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, susţine această teorie. „Primarii au nevoie de proiecte, toţi cei patru primari PDL din judeţ au venit să ne sprijine”, a susţinut pentru gândul Constantinescu. Astfel primarii din Poarta Albă, Castelul, Dobromir Sud şi Ciobanu sunt de partea USL la alegerile parlamentare.

Situaţia se repetă în judeţul Bistriţa Năsăud unde, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, primarii din Şintereag, Budacu de Jos, Dumitra şi Căianu Mic susţin în mod oficial candidaţii USL. Pe lângă aceştia, alţi cinci primari sunt tot de partea candidaţilor Uniunii.

„Majoritatea primarilor PDL care susţin acum USL spun că PDL nu mai există”

În judeţul Suceava, considerat până în vară un fief democrat-liberal, situaţia este în datele USL dramatică pentru ARD. Nu mai puţin de 15 primari au întors armele şi au trecut în tabăra USL. În inventarul preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, se numără: municipiul Suceava, Vatra Dornei, Dolhasca, Frasin, Vama, Hânţeşti, Capul Câmpului, Dolheşti, Rădăşeni, Malini, Berchişeşti, Mănăstirea Humorului, Şerbăuţi, Stroieşti şi Ciprian Porumbescu.

„Majoritatea primarilor PDL care susţin acum USL spun că PDL nu mai există”, a declarat pentru gândul Cătălin Nechifor.

Mai jos, tot în Moldova, în judeţul Bacău, jumătate din primarii care aparţin PDL au început să simtă valul schimbării. Preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea, anunţă că opt din cei 17 primari care aparţin PDL au venit alături de USL. Pe lista trădării se numără: Doftana, Sărata, Horgeşti şi Solont.

„În Giurgiu doar doi primari nu aparţin USL. Săracii de ei nici măcar nu contează”

O situaţie specială se înregistrează în judeţele Olt şi Giurgiu. În ele, numărul primăriilor care aparţin PDL sunt luate „în glumă” de adversarii de la USL. „În Giurgiu doar doi primari nu aparţin USL. Săracii de ei nici măcar nu contează”, a declarat pentru gândul preşedintele PSD Giurgiu, Nicolae Bădălău. Cum s-a ajuns la această situaţie? „La USL a venit Marin Anton cu toată organizaţia PDL şi primarii lor. Restul nu mai contează”, a precizat social-democratul.

La Olt, potrivit deputatului Florin Iordache ARD se bazează pe doi primari, în timp ce USL are de partea sa 110 primari.

Transferul de la Giurgiu s-a repetat în vară în judeţul Caraş-Severin, unde organizaţia PDL, în frunte cu Sorin Frunzăverde, a trecut la PNL. Pentru parlamentare, transferurile politice nu mai sunt de mare actualitate.

Veştile rele pentru ARD în judeţul Călăraşi sunt anunţate de preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu. „Zece primari PDL vor trece la noi”, a declarat pentru gândul Filipescu. Nici ceilalţi primari nu sunt „agresivi” şi joacă „la două capete”.

Situaţia se repetă în judeţul Iaşi. „La începutul campaniei au fost foarte mulţi primari de la ARD care au venit la întâlnirile noastre, dar nu le pot da numele că vor avea probleme”, a spus pentru gândul primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita. USL este pe cai mari în judeţ: are deja 88 din cei 98 de primari. Cu toate acestea alţi „şapte-opt sunt dispuşi să ajute USL”.

În judeţul vecin, Botoşani. USL are toate primăriile de oraşe, dar aşteaptă 15 din cei 24 de primari ai PDL să li se alăture.

„Vin primari, dar caractere vin?”

Valul primarilor care se mută cu bagaje şi arme de la ARD spre USL nu este pe placul preşedintelui PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. „Primarii care pleacă demonstrează lipsă de caracter. Oameni sunt mulţi, dar caractere puţine. Nu sunt de acord cu această strategie”, a declarat pentru gândul Buzatu.

Flutur: "Suntem mobilizaţi la maxim. USL s-a amăgit încă o dată"

Situaţia din teritoriu prezentată de liderii USL este considerată „o poveste” de conducerea PDL care îi avertizează chiar pe oamenii lui Ponta şi Antonescu că vor avea „o surpriză” în ziua alegerilor.
„Domnii de la USL am văzut că folosesc nişte declaraţii ca şi cum au consumat ceaiuri de etnobotanice. Au venit, au făcut poză cu primarii noştri, le-au dat bani la rectificare şi bine au făcut, dar o să aibă o mare surpriză. O şedinţă foto la Suceava a costat 8 miliarde. Este vorba de primarul din Frasin care ne susţine tot pe noi”, a declarat, pentru gândul, secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur. Liderul democrat-liberal a adăugat că USL "a lucrat necinstit", încercând să atragă primarii PDL de partea sa şi va primi ceea ce merită dacă chiar au crezut că aceştia vor schimba macazul.

"Suntem mobilizaţi la maxim. USL s-a amăgit încă o dată", a spus Flutur.

Berca: "Pot fi discuţii de genul <Mă ajuţi?>, <Da, dom`ne, te ajut>, dar nu te ajută"

Vicepreşedintele PDL Gabriel Berca şi lider al organizaţiei de la Bacău admite că în judeţ există un caz al unui primar al partidului care şi-a declarat public susţinerea faţă de candidatul USL, însă situaţia este departe de a fi aşa cum o prezintă USL. "Presiunile sunt uriaşe. <Vreţi să mai primiţi fonduri? Vreţi să mai intraţi la Consiliul Judeţean>. Aşa se încearcă şantajarea primarilor PDL, dar nu are efect. Pot fi discuţii de genul <Mă ajuţi?>, <Da, dom`ne, te ajut>, dar nu te ajută", a declarat Berca, pentru gândul.

La rândul său, liderul PDL Bistriţa, Ioan Oltean, susţine că un singur primar a trecut în barca USL, restul rămânând să se bată de partea democrat-liberalilor. "Asupra oricărui primar s-au făcut presiuni, au fost şantajaţi să susţină candidaţii USL. Nu cred însă că vor fi probleme", a declarat Oltean, pentru gândul.

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. REZULTATE şi EXIT POLL. HARTA INTERACTIVĂ A ALEGERILOR PARLAMENTARE 2012

Citește și: