Silviu Bănilă
5746 vizualizări 28 oct 2014

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. REZULTATE şi EXIT POLL-URI. IRES, BCS, CSOP sunt cele trei case de sondare a opiniei publice acreditate până acum de BEC să realizeze exit-poll-uri la ieşirea de la urne. gândul vă va prezenta duminică în timp real toate rezultatele şi exit-poll-urile imediat ce secţiile de votare se vor fi închis. De asemenea, gândul vă propune un exerciţiu în premieră: ziua votului online, ca avans la votul de duminică. Primele rezultate oficiale parţiale vor fi comunicate de BEC pe parcursul zilei de luni, în funcţie de centralizarea voturilor din ţară şi din străinătate.

Operatorii de sondaj vor putea să lucreze, în baza acreditării, în zona de protecţie de 500 de metri a secţiilor de votare, fără a avea acces în unităţile respective.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. REZULTATE şi EXIT POLL-URI. BCS este o fundaţie fondată de sociologul Bruno Ştefan şi în vara acestui an a realizat un sondaj în care Klaus Iohannis ar fi câştigat turul II al alegerilor prezidenţiale. BCS a fost acreditat şi la alegerile europarlamentare de la începutul anului.

CSOP este o firmă la care figurează ca acţionari companiile BBSS (înregistrată în Bulgaria) şi TNS (înregistrată în Olanda). În 2013, CSOP avea cea mai mare cotă pe piaţa sondajelor, de 31%, cu afaceri de 6,6 milioane lei în 2013.

Totodată, joia trecută, Biroul Electoral Central a adoptat în şedinţa o decizie de acreditare a IRES (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie) pentru realizarea unui sondaj de opine la ieşirea de la urne la alegerile prezidenţiale. Instituţia este condusă de sociologul Vasile Dâncu, membru PSD, fost senator. Orice entitate poate face asemenea sondaje, cu precizarea că în zona de protecţie stabilită de BEC - 500 de metri în jurul secţiilor de vot - pot acţiona doar operatorii entităţilor acreditate.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. REZULTATE şi EXIT POLL-URI. Mai multe despre oamenii din spatele sondajelor de opinie, citiţi aici:

 

 

Citește și: