97 vizualizări 10 nov 2019

„La ora 7, procesul de vot a început fără incidente deosebite”, a anunţat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

La alegerile prezidenţiale, pot vota cetăţenii care au vârsta de 18 ani. 534 de tineri au împlinit chiar duminică 18 ani şi pot vota pentru prima dată. 627 de persoane aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale Poliţiei Române au formulat cereri pentru a vota duminică, mai anunţă sursa citată.

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

37.000 de angajaţi ai MAI sunt mobilizaţi pentru a se asigura că procesul electoral se desfăşoară în condiţii normale.

„13.800 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi lucrători de la alte structuri operative ale ministerului asigură ordinea publică la nivel naţional, iar 3.600 de specialişti au ca misiune soluţionarea sesizărilor privind posibile incidente electorale. Alţi 20.000 de angajaţi ai MAI asigură paza şi protecţia celor 18.748 de secţii de votare din întreaga ţară”, mai transmite Monica Dajbog.

De asemenea, ministrul Ion Marcel Vela a solicitat tuturor angajaţilor MAI ca activităţile de duminică să fie marcate de „maximă rigurozitate şi echidistanţă”.

Atribuţiile preşedinţilor de secţii se întind şi în afara locaţiilor, până la 500 de metri

Ministerul de Interne a prezentat, dumincă, atribuţiile şi obligaţiile preşedinţilor de secţii, care se întind şi în afara localului de votare, precum şi pe străzile de lângă secţie, până la o distanţă de 500 de metri.

„Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, inclusiv măsurile pentru menţinerea ordinii publice.
Atribuţiile acestuia se întind şi în afara localului de votare, în curtea acestuia, în jurul localului de vot, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri.
În această zonă de protecţie a secţiilor de votare este interzisă staţionarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru a vota.

Excepţie fac membrii biroului electoral al secţiei de votare, operatorii de calculator, persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, candidaţii, persoanele acreditate, dar şi altele prevăzute expres de lege”, a declarat, duminică, Minica Dajbog, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit sursei citate, pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate apela la efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

„Persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Cu aceeaşi amendă se pedepseşte comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare în intervalul orar 7.00-21.00, precum şi continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat”, a precizat Dajbog.

Sursa citatată mai arată că oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, spune reprezentantul MAI, persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

„Vă reamintesc că şi la aceste alegeri se foloseşte Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”, a mai precizat Monica Dajbog.

 

Citește și: