1103 vizualizări 8 nov 2019
ORA 00:00 Un număr de 102.338 de alegători au votat în Diaspora
 
Un număr de 838 de secţii de votare au fost organizate în străinătate, potrivit BEC.
 
Cea mai mare prezenţă la vot este la o secţie din Londra, 664 alegători prezentându-se pentru a îşi exercita votul.
 
Prezenţă mare a fost şi la secţiile din Chişinău şi Londra, în prima de vot în diaspora, în cadrul alegerilor prezidenţiale.
 
ORA 22.14 La ora 22.00 a fost depăşit pragul de 100.000 de alegători care au votat în Diaspora
 
Un număr de 838 de secţii de votare au fost organizate în străinătate, potrivit Biroului Electoral Central (BEC).
 
Cea mai mare prezenţă la vot este la secţia din Chişinău, 660 alegători prezentându-se pentru a îşi exercita votul, iar alţi 16 au votat prin corespondenţă.
 
Prezenţă mare a fost şi la secţiile din Bruxelles, Londra, precum şi în Roma sau Torino, în prima de vot în diaspora, în cadrul alegerilor prezidenţiale.
 
ORA 21.22 Un număr de 95.326 de alegători au votat în străinătate
 
Un număr de 838 de secţii de votare au fost organizate în străinătate, potrivit BEC.
 
Cea mai mare prezenţă la vot este la secţia din Chişinău, 660 alegători prezentându-se pentru a îşi exercita votul, iar alţi 16 au votat prin corespondenţă.
 
Prezenţă mare a fost şi la secţiile din Bruxelles şi Londra, în prima de vot în diaspora, în cadrul alegerilor prezidenţiale.

ORA 17:30 Un număr de 63.045 de alegători au votat în Diaspora

Un număr de 838 de secţii de votare au fost organizate în străinătate, potrivit BEC.

Cea mai mare prezenţă la vot este la o secţie din Republica Moldova 494 alegători prezentându-se pentru a îşi exercita votul, iar alţi 16 au votat prin corespondenţă. Prezenţă mare este în Londra şi Bruxelles, în prima de vot în diaspora, în cadrul alegerilor prezidenţiale.

Românii din Diaspora vor vota pe perioada a trei zile, vineri, sâmbătă şi duminică.

ORA 14:43 MAE: Votul la prezidenţiale a început în Europa. O secţie din Germania nu a putut fi deschisă vineri

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că votul la alegerile prezidenţiale a început în Europa iar la ora 13.00, ora României, votul era în desfăşurare în 770 de secţii. De asemenea, o secţie de votare din Herne, Germania, nu a putut fi deschisă, vineri, din cauza unor "elemente obiective".

"În acest moment, sunt deschise secţiile de votare din: Afganistan, Africa de Sud, Albania, Angola, Arabia Saudită, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Republica Cehă, Republica Populară Democrată Coreeană, Republica Coreea, China, Cipru, Croaţia, Danemarca, Egipt, Elveţia, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Etiopia, Filipine, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Iordania, India, Republica Indonezia, Israel, Italia, Irak, Iran, Japonia, Kazahstan, Kenya, Kuweit, Liban, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Malaysia, Malta, Maroc, Republica Moldova, Muntenegru, Norvegia, Nigeria, Olanda, Sultanatul Oman, Pakistan, Palestina, Polonia, Qatar, Federaţia Rusă, Serbia, Republica Singapore, Siria, Slovenia, Slovacia, Spania, Sri Lanka, Sudan, Suedia, Regatul Thailandei, Tunisia, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zimbabwe, precum şi secţia de votare Perth, din Australia", arată Ministerul într-un comunicat remis, vineri, MEDIAFAX.

Până la ora 13.00, ora României, prima zi a votării în străinătate s-a încheiat în şase secţii de votare (Auckland, Noua Zeelandă şi Melbourne, Canberra, Sydney, Brisbane şi Adelaide din Australia), potrivit MAE.

Ministerul a transmis că secţia din Herne, Germania, care nu a putut fi deschisă vineri, îşi va desfăşura activitatea conform programului normal în zilele de sâmbătă şi duminică.

"Din cauza unor elemente obiective, independente de MAE, secţia de votare numărul 194 din Herne (Germania) nu a putut fi deschisă astăzi, în pofida tuturor eforturilor de remediere a situaţiei întreprinse atât de Ambasada României la Berlin, cât şi de Consulatul General al României la Bonn. Cetăţenii români din regiune au fost informaţi, pe multiple canale, de către Ambasada României la Berlin şi Consulatul General al României la Bonn, cu privire la această situaţie şi la opţiunile alternative. Secţia îşi va desfăşura în mod normal activitatea în timpul zilelor de sâmbătă şi duminică, conform orarului stabilit prin lege", arată reprezentanţii MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea adresată cetăţenilor aflaţi în străinătate pe durata alegerilor prezidenţiale de a se prezenta la vot pe durata tuturor celor trei zile (vineri, sâmbătă şi duminică) pentru a evita aglomerarea în ultima zi.

Cetăţenii români care votează în străinătate pot accesa harta interactivă a secţiilor de votare pe site-ul oficial al MAE: http://www.mae.ro/maps/4083.

ORA 14:41 Imagini de la o secţie de vot din Bruxelles unde românii au făcut coadă. VIDEO

”A început votul! Este ora 12 la Bruxelles şi deja s-a format o coadă în faţa misiunii diplomatice a României. Participarea va fi mare, simt deja că după 26 mai, în 10 noiembrie vom avea o nouă sărbătoare a democraţiei româneşti”, a scris Ştefănuţă pe Facebook.

Prima secţie de votare a fost deschisă în Auckland din Noua Zeelandă, vineri, 01.00 ora României, echivalentul orei locale 12.00.

La alegerile prezidenţiale din acest an au fost organizate 835 de secţii de votare pentru românii din străinătate.

La primul tur de scrutin românii de peste hotare vor vota între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.
 

ORA 13:30 Liberalii Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău au votat la prezidenţiale în Roma

Europarlamentarul Rareş Bogdan, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, dar şi senatorul liberal Viorel Badea au votat, vineri, la alegerile prezidenţiale în Roma, Bogdan afirmând că a ales capitala Italiei ”din respect pentru Diaspora şi cei care au fost umiliţi”.

„Din respect pentru Diaspora, pentru fraţii noştri care nu au plecat de bine, care au plecat din disperare şi că au fost umiliţi. Îi aşteptăm acasă. Am venit pentru ei, din respect pentru cei care în urmă cu cinci ani l-au adus pe preşedintele nostru în fruntea statului, pentru cei care iubesc românia în fiecare zi”, a declarat după vot Rareş Bogdan.

Las rândul său, Robert Sighiartău a spus că a votat pentru o Românie normală.

„Am votat pentru o Românie europeană, pentru o Românie occidentală. Împreună cu preşedintele României, cu oamenii de bună credinţă ne dorim ca următorii cinci ani să fie ani buni, să fie cinci ani de zile de construcţie a României, în care vrem să dăm un semnal ca românii care sunt aici să se întoarcă în România”, a punctat secretarul general al PNL.

De asemenea, Viorel Badea a spus că sunt „trei zile pentru zece ani de bunăstaee în România”.

ORA 13:00 BEC: 2.756 de persoane au votat pe listele suplimentare din străinătate din totalul de 27.945

Până la această oră 2.687 de persoane au votat pe listele suplimentare din străinătate şi 25.189 au votat prin corepondenţă. În total au votat 27.945 de persoane în străintate, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

Aproximativ 2.700 de persoane au votat până la momentul transmiterii ştirii pe listele suplimentare din străinătate, dintr-un total de 27.929 de persoane cu drept de vot exprimat. Restul de 25.189 de persoane şi-au exprimat votul prin corespondenţă.

Cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 şi 44 de ani.

ORA 12:38 Tomac, primul politician care a votat pentru prezidenţiale: A devenit o tradiţie să votez la Chişinău

Liderul PMP, Eugen Tomac, a votat, vineri dimineaţă, la Chişinău la alegerile prezidenţiale, afirmând că a devenit o tradiţie să îşi exprime votul pentru alegerile prezidenţiale în capitala Republicii Moldova. El a mai spus că a votat „singurul candidat unionist, profesorul Paleologu”.

„Pentru mine a devenit o tradiţie să îmi exprim votul la Chişinău pentru alegerile prezidenţiale. (...) Pentru viitorul preşedinte al României am decis să votez tot la Chişinău. Îi invit pe toţi cetăţenii români să-şi exprime dreptul de vot, pentru că la propunerea PMP la alegerile prezidenţiale se votează anticipat, deci nu vom mai avea cozile interminabile. Am venit azi să votez exact la ora 12.00 tocmai că îmi doresc ca un număr cât mai mare de cetăţeni să voteze”, a declarat Eugen Tomac.

El i-a îndemnat pe cei care au şi cetăţenie română să meargă să voteze.

Votez singurul candidat unionist, singurul care are prevăzută unirea României cu Republica Moldova în programul prezidenţial”, a mai spus liderul PMP.

ORA 09:00 La ora 9.00 votul era în desfăşurare  în 24 de secţii

MAE a anunţat, vineri, că au mai fost deschise secţii de votare în ţări precum Australia, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud şi China, Filipine, la ora 9.00, ora României, votul fiind în curs de desfăşurare în 24 de secţii de votare organizate în străinătate.

„Votul la alegerile pentru desemnarea Preşedintelui României a început în străinătate, vineri, 8 noiembrie, la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 01.00, ora României (ora 12.00 ora locală), la secţia de votare nr. 17, cea mai îndepărtată secţie de votare organizată în afara graniţelor României. Următoarele secţii de votare au fost deschise în Australia, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Filipine, Republica Indonezia, Vietnam, Regatul Thailandei, Malaysia, Singapore, Kazahstan, Sri Lanka, India, Pakistan, Turkmenistan”, arată MAE într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Potrivit sursei citate, la ora 9.00, ora României, votul era în curs de desfăşurare în 24 de secţii de votare organizate în străinătate. Procesul de votare decurge în condiţii normale, în toate cele 24 de secţii deschise la această oră.

„La ora 10.00, ora României, se va închide prima zi a votării la secţia din Auckland, Noua Zeelandă. Votul în cadrul celor 835 de secţii organizate în străinătate se desfăşoară pe parcursul a trei zile: vineri, 8 noiembrie 2019, în intervalul orar 12.00 – 21.00, şi sâmbătă şi duminică în intervalul orar 07.00 – 21.00. Reiterăm recomandarea adresată cetăţenilor aflaţi în străinătate pe durata alegerilor prezidenţiale de a se prezenta la vot pe durata celor trei zile (vineri, sâmbătă şi duminică) pentru a evita aglomerarea în ultima zi”, mai informează MAE.

Pentru asigurarea condiţiilor optime de vot pentru toţi cetăţenii români aflaţi în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul la vot pentru acest scrutin, MAE a trimis 4.501.107 de buletine de vot.

Cetăţenii români care votează în străinătate pot accesa harta interactivă a secţiilor de votare pe site-ul oficial al MAE: http://www.mae.ro/maps/4083

Ştire iniţială

Prima secţie de votare se deschide în Auckland din Noua Zeelandă, vineri, 01.00 ora României, echivalentul orei locale 12.00. La alegerile prezidenţiale din acest an au fost organizate 835 de secţii de votare pentru românii din străinătate.

Tot vineri noaptea vor fi deschise şase secţii de votare în Australia, în oraşele Sidney, Melbourne, Brisbane, Canberra, Adelaide şi Perth.

În străinătate au fost organizate 835 de secţii de votare.

La primul tur de scrutin românii de peste hotare vor vota între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Prin urmare, votul în diaspora se va desfăşura vineri, 8 / 22 noiembrie, între orele 12.00 - 21.00, sâmbătă, 9 / 23 noiembrie, între orele 7.00 - 21.00 şi duminică, 10 / 24 noiembrie, între orele 7.00 - 21.00.

Potrivit AEP, numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 715.752 de persoane.

De asemenea, numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secţia de votare, prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro, este de 33.802 de cetăţeni.

În schimb, un număr de 35.917 români din străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă, conform sursei citate.

Foto: Ministerul Afacerilor Externe / Facebook 

Citește și: