Clarice DINU
45794 vizualizări 20 feb 2012

Cu ochii pe sondajele care îi plasează sub Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu, democrat-liberalii plănuiesc o mişcare rapidă care să-i readucă în cărţi. Liderii PDL resuscitează "mişcarea populară", pe care o testează în aceste zile printr-un sondaj de opinie şi care să fie lansată cel mai târziu în martie. Potrivit unor surse din PDL, pe lângă fundaţiile apropiate partidului, în viitoarea platformă de dreapta ar urma să fie cooptaţi ţărăniştii, ecologiştii, dar şi UNPR. Planul de relansare al PDL este coordonat de Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Ioan Oltean şi Emil Boc, susţin aceleaşi surse.

Candidaţi comuni aleşi în funcţie de cota din sondaje

Un prim pas va fi susţinerea unor candidaţi comuni la alegerile locale, aleşi fiind cei care sunt mai bine plasaţi în sondaje. Una dintre mizele cele mai importante este Bucureştiul. În calculele pentru confruntarea cu Sorin Oprescu, PDL ar merge pe mâna deputatului PDL Silviu Prigoană, în condiţiile în care, cel puţin în momentul de faţă, uneperistul Cristian Popescu Piedone nu dă semne că ar vrea să intre în cursa pentru Capitală. "Între a pierde la Bucureştiul şi a câştiga la sectorul 4, Piedone alege să câştige la 4. Cele mai mari şanse în aceste condiţii le are Silviu Prigoană", au declarat, pentru gândul, surse din PDL. Potrivit acestora, varianta Adriean Videanu luată iniţial în calcul a fost abandonată din motive ce ţin de agenda de business a fostului primar, care ar fi acceptat o candidatură în condiţiile în care alegerile ar fi fost comasate în noiembrie.

Cristian Preda Toader Paleologu sau Costică Canacheu, alţi pedelişti vehiculaţi drept potenţiali candidaţi nu au o cotă electorală care să-i facă pe democrat-liberali să-i înscrie în cursa pentru Primăria Capitalei. Mai ales că, potrivit surselor citate, Sorin Oprescu stă foarte bine în sondaje la capitolul intenţie de vot şi nici unul dintre cei trei nu se încadrează în profilul de contracandidat care să-i pună probleme actualului primar general". "Dacă nu vom putea să-l batem pe Oprescu, măcar să pierdem onorabil", au explicat sursele, referindu-se la o candidatură a lui Silviu Prigoană.

Cât priveşte sectoarele, pedeliştii iau în calcul susţinerea unor candidaţi comuni cu UNPR la 2 şi la 4, Cristian Popescu Piedone şi Neculai Onţanu, în vreme ce la 3 să se prezinte în continuare cu Liviu Negoiţă. Deocamdată nu s-a decis cine va candida la sectorul 1, în condiţiile în care liberalul Andrei Chiliman stă foarte bine în sondaje, la 5, unde Marian Vanghelie pune în continuare probleme şi la sectorul 6, unde pedeliştii nu vor să mai meargă pe mâna lui Cristian Poteraş.

Platformă pentru Ungureanu

Schimbările pe care democrat-liberalii le iau în calcul pentru următoarea perioadă nu se rezumă doar la alegerile locale. Mişcarea populară este gândită ca o platformă politică pe termen lung. După locale, colaborarea ar urma să fie testată şi la parlamentare, iar ulterior să se bată în cuie formula juridică a acesteia în perspectiva alegerilor prezidenţiale de peste doi ani în care pedeliştii plănuiesc să-l lanseze pe actualul premier Răzvan Mihai Ungureanu drept candidat al dreptei.

De altfel, rezistenţa la schimbare în interiorul PDL şi dorinţa de a merge exclusiv pe cont propriu în alegeri nu mai este atât de mare. În sodajele comandate de democrat-liberali, pe lângă intrarea într-o coaliţie a dreptei sub titulatura Mişcarea Populară, sunt testate şi aspecte care ţin de schimbarea culorii partidului, dar şi a siglei.

Decizia PDL de a nu mai amâna o discuţie concretă pe toate aceste teme se datorează atât apropierii alegerilor, dar mai ales cotei foarte mici la care a ajuns partidul. Potrivit unor surse democrat-liberale, în ultimele măsurători, pe fondul protestelor din ultima perioadă, care la nivelul opiniei publice s-au soldat cu demisia cabinetului Boc, în măsurătorile sociologice PDL înregistrează 15%, în condiţiile în care Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu este cotat cu 18%, iar USL cu 47%.

 

 

 

 

Citește și: