Biro ATTILA
4747 vizualizări 8 nov 2012

Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", a declarat pentru gândul că, în opinia sa, Mihail Neamţu vehiculează şi transmite constant mesajele unei ideologii fasciste.  Institutul "Elie Wiesel", prin directorul său, a reacţionat după ce Mihail Neamţu a recitat, în cadrul lansării candidaţilor ARD la alegerile parlamentare, poezia "Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane", a lui Radu Gyr. Poet, membru al Mişcării Legionare, Gyr este o figură marcantă a temniţelor comuniste şi autor al versurilor imnului neoficial al Mişcării Legionare, "Sfântă tinereţe legionară".

Citeşte şi Co-preşedintele ARD, Mihail Neamţu, acuzat oficial de incitare la extremism: "Sunt doar eclectic în stil"

Alexandru Florian, director al Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", susţine că Mihail Neamţu a greşit promovând în spaţiul public ideologia legionară.

”Condamn faptul că, într-o campanie de lansare a candidaţilor la nişte alegeri democratice, sunt promovate în spaţiul public valori sau simboluri ale unei mişcări fasciste, ale unei mişcări nedemocrate, ale unei mişcări cu ideologii nedemocrate. Mihail Neamţu vehiculează şi transmite mesajele unei ideologii fasciste crezând că astfel a promovat valorile unei ideologii anticomuniste", a declarat Alexandru Florian pentru gândul.

Directorul Institutului "Elie Wiesel" spune se raliează criticilor dure formulate de Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului la adresa lui Mihail Neamţu. Alexandru Florian susţine că Neamţu nu este la prima faptă de acest gen.

"Domnul Neamţu promovează în spaţiul public mesaje care sunt direct legate ideologia legionară. În urmă cu doi trei ani, a făcut acelaşi lucru. Acum trei luni, a spus că a făcut-o fără să ştie, că era prea tânăr. Acum vedem că a recidivat. Radu Gyr a fost membru activ în mişcarea legionară, a fost ideolog al mişcării, a scris imnul legiunii", a explicat Alexandru Florian.

Explicaţia lui Neamţu

Mihail Neamţu a explicat pentru gândul că atunci când a recitat poezia lui Radu Gyr dorea de fapt să elogieze victimele opresiunii comuniste. "Când am recitat "Ridică-te, Gheorghe...", am vrut să onorez memoria ţăranilor ucişi de comunişti, iar nu să cauţionez aberaţiile politice din tinereţea lui Gyr. Ele sunt respingătoare şi stupide. Legionarismul a fost o aberaţie politică, combinând extremismul naţionalist, recursul la crimă şi cultul morţilor", spune Neamţu

Directorul Institutului "Elie Wiesel" susţine că explicaţiile lui Radu Gyr nu sunt deloc argumentate.”Dacă dintr-o perspectivă totalitară te opui unui regim nedemocratic, asta nu înseamnă că devii un erou şi un martir şi că trebuie să fii promovat astăzi”, susţine Alexandru Florian.

De altfel în spaţiul public au fost discutate mai multe articole scrise de Mihail Neamţu în tinereţe şi în care vorbea admirativ despre mişcare legionară. ”Când avea 17 ani a scris nişte articole care au fost mediatizate. În urmă cu câteva luni, a explicat că, de fapt, a cunoscut în tinereţe membri ai mişcării legionare care s-au prezentat ca fiind membri ai mişcării anticomuniste. A explicat că era tânăr, dar că ştie că mişcarea legionară este o miscare extremistă care nu trebuie promovată, dar vedem că promovează simboluri clare ale mişcării legionare. Radu Gyr a avut funcţie în guvernul Horia Sima, a fost directorul teatrelor, adică a fost în elita mişcării legionare”, a mai declarat Alexandru Florian.

Citește și: