Gandul.info
Ana Petrescu
2020 vizualizări 2 iul 2018

"Abuzul în serviciu! Măcel! Definiţia aceasta a PSD înseamnă închiderea majorităţii dosarelor pe această infracţiune! Au scos terţii ca beneficiari ai acestei infracţiuni! Asta deşi majoritatea dosarelor sunt cu persoane terţe beneficiare. Ca să nu mai zic ca se reduc limitele de pedeapsă, închisoare de la 2-5 ani, deci se reduc şi termenele de prescripţie. Adică faptele până 2012 vor fi prescrise. Super legiferare! Dragnea, încă puţin şi deschizi şampania pentru amnistia asta mascată!!!", a scris, luni, senatorul PNL, Alina Gorghiu, pe Facebook.

SD şi-a însuşit în mare parte varianta propusă de Ministerul Justiţiei pentru abuzul în serviciu, care prevede introducerea unui prag valoric echivalent cu un salariu minim brut pe economie, însemnând 1.900 de lei.

Amendamentul nu a fost votat încă, şedinţa fiind întreruptă pentru ca parlamentarii să poată participa la şedinţa plenului Camerei Deputaţilor.

"Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu reglementeate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanţe de urgenţă, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de guvern sau ordonanţă de urgenţă, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul II, inclusiv, un folos material patrimonial şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amendă", prevede amendamentul formulat ad-hoc de PSD.

"Abuzul în serviciu - Art 297 Alin. (1) – Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până în gradul al II lea inclusiv, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constantă în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă", se arată în documentul care conţine propunerea Ministerului Justiţiei trimisă Comisiei speciale, obţinut de MEDIAFAX.

O diferenţă faţă de textul propus de Tudorel Toader, în varianta PSD este sintagma "un folos material patrimonial şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie".

La momentul trasmiterii acestei ştiri, şedinţa Comisiei pentru legile justiţiei în care se dezbat şi votează modificările la Codul penal este în desfăşurare. Ulterior Comisia penru legile justiţiei va da raport pe proiectul de lege. Senatul va vota, în calitate de prim for sesizat, în plenul de marţi, proiectul de lege, potrivit ordinii de zi.

 

Citește și: