Andrei Ilinca
623 vizualizări 10 iun 2019

„Sincer, da. Am regretat la un moment dat pentru că am avut impresia că de fapt nu pot să coagulez în jurul meu oamenii pe care mi i-aş fi dorit. Am regretat că nu am luat atitudine atunci când trebuia să o facă. Am regretat faptul că nu am avut inspiraţia sau curajul să fiu mult mai directă. Am regretat faptul că nu m-am implicat în partid şi să avem această separare între Guvern şi viaţa de partid. Am considerat mereu că un guvern politic trebuie să fie implicat şi în luarea deciziilor politice, în reformele care se fac în partid, în activitatea p timpul campaniei electorale. Nu am reuşit destul de mult pentru că exista această separare între Guvern şi partid, ceea ce nu a fost un lucru foarte bun şi poate trebuie să trag mai multe semnale de alarmă”, a afirmat Viorica Dăncilă, luni seară, la TVR 1.

Întrebată dacă s-a gândit că va avea soarta Guvernelor Grindeanu şi Tudose, demise de PSD prin moţiune de cenzură, premierul a răspuns: „Sincer nu. M-am gândit că fiind un om echilibrat şi care caută întotdeauna consensul, nu a ceda atunci când îţi spune cineva să faci acel lucru, am crezut că va fi o cooperare foarte bună pentru că toţi voiam ca guvernarea să meargă bine pentru că acest lucru ridica partidul. Am crezut că o să am foarte multă susţinere, că voi avea un dialog foarte bun. De multe ori nu. V-am spus nu trebuie să dau vina pe altcineva. Cred că şi noi toţi dacă la momentul acela semnalam anumite lucruri care nu mergeau foarte bine atunci lucrurile se putea regla. Acum fiecare are o viziune, fiecare are modul lui de a privi reformele din partid, interacţiunea cu formele statutare, cu guvernul”.

Şeful Executivului a adăugat că, în perioada când era Liviu Dragnea preşedinte al PSD, au fost momente când a avut un discurs pe care nu trebuia să îl aibă şi mesajele nu aveau credibilitate pentru că nu se identifica cu acestea.

„Era un discurs pe care trebuia să îl am, anumite elemente pe care trebuia să le transmit. De multe ori dacă nu te identifici cu nişte mesaje nici nu au credibilitate. Important este prezentul şi modul în care ne raportăm la viitor. Ce a fost a fost. Poate a fost şi vina mea că am acceptat anumite lucruri. Trebuie să îmi asum şi partea mea de vină. Îmi dau seama că trebuie să mă implic mai mult”, a conchis Dăncilă.

Dăncilă, despre refuzul restructurării: Nu aveam reglementat ce se întâmplă dacă Iohannis refuza iar

Viorica Dăncilă a afirmat că nu a mers pe ideea restructurării Guvernului în Parlament, dorită de Liviu Dragnea, pentru că nu există reglementări clare cu privire la situaţia în care preşedintele României ar fi refuzat din nou miniştri şi s-ar fi ajuns la o criză guvernamentală.

„Nu funcţia mea era importantă. Nu ştiu dacă s-a jucat, dar eu am simţit că nu trebuie să facem acest lucru. Din punct de vedere legislativ mergea pe restructurare şi ea trecea, nu aveam reglementat foarte clar ce se întâmplă dacă preşedintele refuza şi acest lucru. Atunci nu aveam nici interimari. Atunci cred că aveam o criză la nivel guvernamental. Eu mi-am spus foarte clar punctul de vedere şi mi l-am susţinut. Am argumentat de ce n uvreau restructurarea şi mi-am menţinut punctul de vedere. Eu cred că trebuie să demonstrezi de ce susţii acel lucru şi să mergi până la capăt”, a afirmat Viorica Dăncilă, luni seară la TVR 1.

Întrebată dacă refuzul ei a fost cel mai de jos moment în relaţia cu Liviu Dragnea, premierul a răspuns: „Au mai fost şi alte lucruri, dar v-am spus că nu aş vrea să fac referire la aceste lucruri”. 

Citește și: