Departamentul Politic
991 vizualizări 6 aug 2018

"Ambasada Statului Israel confirmă că şedinţa comuna dintre cele două guverne va avea loc la începutul lunii noiembrie. Din delegaţie urmează să facă parte miniştrii cabinetului Netanyahu, având în vedere că este vorba de o şedinta G2G. Temele de discuţie abordate vor fi relaţiile bilaterale, relaţia cu Uniunea Europeană, precum şi cooperarea româno-israeliană în numeroase domenii. În ceea ce priveşte mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, acesta este un subiect deschis in continuare, la fel cum rămâne deschis şi în discutiile cu alte state", se arată în răspunsul Ambasadei Israelului, către Mediafax.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea anunţase duminică seară, că şedinţa de Guvern cu reprezentanţii Guvernului din Israel va avea loc în octombrie sau noiembrie.

"Se va ţine, în octombrie sau noiembrie. Acum nu sunt sigur exact, 8 octombrie sau 8 noiembrie, ceva de genul", a anunţat Liviu Dragnea duminică, la Antena 3, întrebat despre informaţiile potrivit cărora reprezentanţii Guvernului israelian ar urma să vină la Bucureşti, pentru o şedinţă de Guvern.

La începutul lunii iulie, Ambasada Israelului la Bucureşti confirma că premierul Benjamin Netanyahu şi-a amânat vizita în România, din cauza altor angajamente. Aceasta era programată pentru luna august, iar amânarea vine în contextul discuţiilor privind mutarea ambasadei.

“Premierul Benjamin Netanyahu a decis să efectueze o vizită oficială în România, dar evenimentul va fi reprogramat. Într-adevăr, era planificată o întâlnire G2G pentru luna august, dar premierul Netanyahu a fost nevoit să amâne sosirea în România din cauza altor angajamente. Guvernul României a fost informat deja cu privire la acest lucru. Prim-ministrul Netanyahu şi-a exprimat dorinţa de veni în Romania alaturi de o delegatie importanta oficiala care va intensifica relatiile dintre cele doua state”, se arată în răspunsul ambasadorului Israelului la Bucureşti, Tamar Samash, în urma solicitării Mediafax.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, pe 25 aprilie 2018, o întrevedere cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, în cadrul vizitei oficiale în Statul Israel. La întrevederea cu Dăncilă, Benjamin Netanyahu a salutat adoptarea de către Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.

Subiectul relocării reprezentanţei diplomatice a României în Israrel a generat o dezbatere aprinsă între preşedintele Iohannis şi Guvern. Şeful statului a invocat faptul că nu a fost informat în prealabil despre memorandumul discutat în Guvern privind dezbaterea pe tema relocării ambasadei României. 

 

Citește și: