Departamentul Politic
4936 vizualizări 30 dec 2018

Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova, a criticat postarea Ambasadei Rusiei la Bucureşti, potrivit căreia se încearcă denigrarea Armatei Roşii prin faptul că ostaşii ar fi fost nişte violatori şi tâlhari.

"Mda... aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zice la Români, stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe Români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani??? Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi Români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu "eliberarea"... Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi... Lăsaţi-o baltă!", a scris Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova.

Pe 28 decembrie, Ambasada Rusiei la Bucureşti posta un mesaj pe Facebook, în care acuza că în România ar exista o campanie de denigrare a Armatei Roşii şi se încearcă etichetarea soldaţilor ruşi drept "o adunătură de tâlhari şi violatori", deşi aceştia au eliberat de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale.

"Pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală şi cea românească apar periodic diverse publicaţii menite să-i denigreze pe ostaşii Armatei Roşii care au eliberat de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale. În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici şi anti-ruşi încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roşie era o adunătură de tâlhari şi violatori care nu ştiau de nicio milă faţă de populaţia civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii.

Iniţial, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate şi replicate de foştii aliaţi ai URSS. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei s-a ajuns chiar la situaţia când, în etapa finală, propagandă s-a dovedit să fie atât de intensă încât, în cea mai mare parte, germanii au crezut în poveştile despre cruzimea ruşilor. Drept rezultat, când trupele sovietice au ajuns îndeaproape de Berlin, oraş a fost măturat de un val de sinucideri în masă. Potrivit unor date, numai în ultimele două luni ale războiului cifra de sinucideri acolo a ajuns la 30-40 de mii.

Totuşi, toţi aceşti "experţi" în materie de atrocităţi ale soldaţilor sovietici, care preferă să-i numească, pur şi simplu, ruşi, uită, de altfel, să menţioneze că asemenea acţiuni împotriva populaţiei civile (viol şi jaf) au fost interzise în Armata Roşie la cel mai înalt nivel şi erau pedepsite prin executare. Este relevant să cităm textul ordinului comandantului suprem I.V. Stalin "Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure faţă de populaţie": "Ofiţerii şi ostaşi ai Armatei Roşii! Ne îndreptăm spre ţara inamicului. Fiecare trebuie să-şi păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos... Populaţia rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovaţii vor fi pedepsiţi în conformitate cu legea marţială. În teritoriul cucerit, relaţiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovaţi de violenţă şi de viol vor fi împuşcaţi.", se arată în postarea de pe Facebook.

"O pedeapsă atât de severă, care în caz de necesitate era executată de instanţele curţilor marţiale, oferă fiecărei persoane rezonabile un motiv pentru a reflecta asupra veridicităţii tuturor presupuselor atrocităţi în masă care sunt adesea atribuite soldaţilor sovietici de către experţii occidentali. România nu face excepţie în acest caz. Mitul creat de cei cu atitudinea antirusă, cu acel "Davai ceas, davai palton" (tradus din "Dă ceasul, dă haina"), conform căruia trupele sovietice au jefuit masiv populaţia românească în 1944, are prea puţin de a face cu realitatea. Chiar dacă renunţăm la aspectul moral şi etic al problemei şi reducem totul la o logică primitivă, nici atunci un ceas de mână sau o haină nu merită ca cineva de dragul lor să-şi riste viaţa. Prin urmare, noi îndemnăm încă o dată, ca oamenii să analizeze informaţiile care apar în mass-media şi să le compare cu faptele istorice verificate. În mod firesc, apare întrebarea: cine beneficiază de pe urmele uleiului veninos al minciunii pus pe focul rusofobiei, infiltrat în conştiinţa publică a poporului român, după mulţi ani de la încheierea ostilităţilor în Europa? Oare acest lucru se datorează apropierii aniversării celor 75 de ani de la eliberarea României de către Armata Roşie?"

USR a cerut MAE să reacţioneze oficial la afirmaţiile Ambasadei Federaţiei Ruse legate de aşa-zisa “aniversare” a 75 de ani de la “eliberarea” României de către Armata Roşie în contextul discuţiilor recente despre comportamentul soldaţilor sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

”Uniunea Salvaţi România solicită Ministerului Afacerilor Externe să reacţioneze oficial la afirmaţiile Ambasadei Federaţiei Ruse legate de aşa-zisa ”aniversare” a 75 de ani de la ”eliberarea” României de către Armata Roşie în contextul discuţiilor recente despre comportamentul soldaţilor sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Reamintim pe această cale Ambasadei Federaţiei Ruse că, la nivel internaţional, nu doar Uniunea Europeană, ci şi organizaţii la care Federaţia Rusă este parte, precum Consiliul Europei şi OSCE au adoptat documente în care sunt condamnate toate regimurile totalitare, inclusiv stalinismul şi comunismul. A face apologia dictatorului Stalin într-o ţară care a trăit pentru aproape jumătate de secol trauma regimului comunist impus cu tancurile, aşa cum s-a petrecut şi în celelalte ţări “eliberate” de Armata Sovietică, înseamnă a dispreţui memoria tuturor victimelor comunismului”, se arată într-un comunicat remis Mediafax.

Uniunea Salvaţi România nu va accepta să participe la nicio manifestare care să aniverseze un moment istoric care a însemnat, odată cu sfârşitul regimului nazist, începutul totalitarismului comunist.

”Dimpotrivă, ne exprimăm speranţa că, la 80 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, pe 23 august 2019 vom organiza cum se cuvine Ziua Europeană a Comemorării Victimelor regimurilor totalitare, indiferent de natura sau numele acestora: Comunism, Fascism, Nazism, Stalinism. Doar printr-un efort comun de păstrare e memoriei colective vom putea lupta împotriva celor care folosesc frica, extremismul şi intoleranţa ca arme de luptă împotriva valorilor noastre comune europene”, se mai arată în comunicatul USR.

Ministerul Afacerilor Externe reacţionează ca urmare a postării Ambasadei Rusiei din România, potrivit căreia ar exista o campanie de denigrare a Armatei Roşii, deşi ostaşii ruşi au eliberat "de fascism ţările Europei de Est şi Centrale".

"În spiritul unor relaţii pe care ni le dorim pragmatice şi predictibile cu Federaţia Rusă este indicat ca aspectele istorice să fie un domeniu de dezbatere pentru istorici şi mediul academic în general. Postarea Ambasadei Federaţiei Ruse nu are rigoarea pe care o poate avea o dezbatere academică, iar informaţiile diseminate în spaţiul public prin această postare nu sunt complete. Regretăm ca Ambasada Federatiei Ruse continua seria “episoadelor istorice”. Trecutul relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă nu trebuie să facă loc unor speculaţii si opinii nefundamentate, care pot dăuna relaţiilor bilaterale," a reacţionat MAE.

"Amintim si pe această cale existenţa unei Comisii comune româno-ruse de istorici, care este în măsură şi are ca obiectiv sa analizeze istoria comuna a relaţiilor dintre România şi Federaţia Rusă. Ministerul Afacerilor Externe a evocat constant importanţa acestei Comisii comune de istorici, inclusiv ca răspuns la “incursiunile istorice” ale Ambasadei Federaţiei Ruse în România. Invităm Ambasada Federaţiei Ruse să actualizeze informaţiile istorice pe care le foloseşte, prin intermediul unor viitoare lucrări ale Comisiei comune," precizează comunicatul MAE.

 

Citește și: