Gandul.info
Cristina ANDREI
625 vizualizări 7 sep 2017

„Buna guvernare şi statul de drept reprezintă fundamentul acestor principii-cheie şi sunt criterii importante atunci când investitorii iau în calcul posibilitatea de a stabili noi investiţii sau de a le extinde pe cele existente. România nu trebuie să facă paşi înapoi în ceea ce priveşte progresele înregistrate în ultimii 10 în lupta împotriva corupţiei şi în domeniul respectării statului de drept", a transmis ambasadorul SUA, la în întrevedere cu investitorii străini la Bucureşti. 

Acesta a mai spus că indicatorii internaţionali care influenţează investiţiile în ţara noastră s-au îmbunătăţit considerabil în ultimii ani şi că toate măsurile luate până acum în Justiţie pentru a combate corupţia şi a sprijini statul de drept au avut un loc primordial. 

„Când ne uităm la performanţa României din 2004, de exemplu, când au fost luate deciziile cheie pentru a creşte independenţa justiţiei şi procurorii au început să vizeze corupţia de la nivel înalt şi mediu, indicatorii au crescut repede pentru România. În clasament, controlul corupţiei s-a îmbunătăţit cu 20% din 2004, deci în 12-13 ani. Indexul statului de drept s-a îmbunătăţit cu aproape 30%. Transparency International face un sondaj despre percepţia asupra corupţiei, iar din 2004 şi până în ianuarie anul acesta, când a fost făcut public ultimul sondaj, locul României în acel index a crescut cu 30 de locuri, şi au mai fost alte trei ţări care au avut o îmbunătăţire asemănătoare sau mai bună. Succesul pe care România l-a avut în îmbunătăţirea statului de drept şi îmbunătăţirea luptei împotriva corupţiei a fost cuantificat", a mai precizat ambasadorul. 
 
După o discuţie de două ore cu ministrul Justiţiei, ambasadorul SUA a ajuns la o concluzie simplă. „Vom transmite o declaraţie comună”
 
Intrat marţi cu „îngrijorări” la discuţiile cu ministrul Justiţiei, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a ieşit după două ore anunţând că „abia aşteaptă să lucreze mai departe” cu Tudorel Toader şi cu Guvernul României. „Discuţiile au avut loc într-un spirit de cooperare”, a spus el, precizând că dialogul a fost „eficient”. Întrevederea a avut loc la solicitarea ambasadorului. 
 
„Am avut o discuţie foarte eficientă cu domnul ministru Toader, în această dimineaţă, într-un spirit pozitiv, care trebuie să existe în cadrul parteneriatului nostru strategic. Vom transmite o declaraţie comună pe parcursul acestei zile. Discuţiile au avut loc într-un spirit de cooperare. Am făcut schimb de informaţii şi păreri şi abia aştept să lucrez mai departe cu ministrul şi Guvernul”, a spus Klemm, după întâlnirea cu Tudorel Toader, de la sediul Ministerului Justiţiei.
 
Ministrul Justiţiei a declarat, luni seara, referitor la declaraţiile ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, care a susţinut că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modificarea legilor justiţiei, că poate este îngrijorat pentru că nu a propus ca procurorul general să fie numit de Senat.
 
„Poate (n.r. este îngrijorat) pentru că în proiectul de modificare a legilor justiţiei nu am propus sistemul cel mai democratic din SUA prin care procururorul general e numit de Senat. Mă gândesc să propun şi eu ca procurorul general să fie propus de Senat şi să tindem şi noi spre acelasi standard de democraţie", a declarat Tudorel Toader la Antena 3.
 
Ministrul Justiţiei a declarat că marţi va avea o întâlnire cu ambasadorul SUA, în urma căreia va afla cum îşi motivează Hans Klemm îngrijorarea.
 
„Am văzut că media a titrat, oarecum specific modului de abordare, că ambasadorul a chemat ministrul Justiţiei la dialog. De principiu, nu poate să ma cheme la mine în birou. Daca mă chema la ambasadă, mergeam. E a treia oară când mă întâlnescu cu ambasadorul. Am primit la Ministrul Justiţiei mai mulţi ambasadori, de fiecare dată la iniţiativa dânşilor. Mi-a oferit mai multe variante de întrevedere, am oferit varianta mea, pe care a acceptat-o cu promptitudine. Aş fi preferat şi motivarea exprimării îngrijorării. Discursul a fost prin media. Mâine o sa aflu, am să întreb, probabil, sau o să-mi spuna domnia sa. Deşi e foarte posibil ca mâine să nu discutăm de legile justiţiei pentru că în vizitele anterioare m-a invitat să fac o vizită în SUA. Voi vedea mâine (marţi-n.r.)", a mai spus Toader.
 
Reacţia ministrului vine după ce ambasada a afirmat, referindu-se la propunerile de modificare a legilor justiţiei, că SUA au luat la cunoştinţă de acestea cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar şi că statul de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent.
 
Liviu Dragnea: Şi eu sunt îngrijorat de nişte ambasadori în România care îşi permit să ne interzică şi dreptul de a începe dezbaterea
 
Liderul PSD, Liviu Dragnea a criticat dur reacţia ambasadei SUA la Bucureşti cu privire la propunerile de modificare a legilor justiţiei, declarându-se îngrijorat de faptul că „nişte ambasadori” în România îşi permit să ne interzică şi dreptul de a începe dezbaterea privind legile Justiţiei, el arătând că urmează să ni se interzică dreptul de a gândi.
 
„Am văzut ce s-a încercat să se facă ieri la CSM. Şi eu sunt îngrijorat de nişte ambasadori în România care îşi permit să ne interzică şi dreptul de a începe dezbaterea. Urmează să ni se interzică dreptul de a gândi”, declara Liviu Dragnea joia trecută la Arad.
 
„Am înţeles, fiecare cu îngrijorările lui. Şi eu sunt îngrijorat când ambasadorii merg la miniştri în fiecare zi să promoveze interesele unor companii străine. Cine ştie, poate cineva se gândeşte că poate şi asta înseamnă acte de corupţie. Că sigur că dacă aţi merge dumneavostră la un ministru să promovaţi interesele companiei (...) aţi avea o problemă”, mai spunea Dragnea.
 
 

Citește și: