Alina Matis
10675 vizualizări 3 nov 2012

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, avertizează, în cadrul ultimului interviu dinainte de încheierea mandatului său, acordat emisiunii DUPĂ 20 DE ANI, de la PRO TV, difuzată duminică dimineaţa, că România nu îşi mai permite un blocaj constituţional şi instituţional precum cel din vara acestui an, din timpul suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

"N-am idee ce se va întâmpla după alegerile parlamentare. Spun numai că o nouă perioadă de criză constituţională şi de nesiguranţă privind guvernul nu ar fi un lucru bun. Nu iau poziţie în privinţa suspendării, nici în privinţa alegerii lui Ponta de către preşedinte", a declarat Gitenstein la DUPĂ 20 DE ANI, cu referire la diverse scenarii post-alegerile legislative din 9 decembrie.

Invitatul lui Cristian Leonte si al lui Claudiu Pândaru şi Cristian Hostiuc a subliniat în repetate rânduri nevoia de stabilitate în România. Nu este doar o chestiune de politică, este, mai ales, o chestiune economică, a încercat să demonstreze trimisul Administraţiei Obama la Bucureşti, în cadrul emisiunii difuzate de PRO TV şi de VOYO.RO.

"A avut foarte puţin de-a face cu Traian Băsescu"

FOTO: Răzvan Chiriţă/Mediafax

Criticat în mediile româneşti pentru gradul în care s-a implicat în politica ţării noastre, mai ales în timpul încercării de demitere a preşedintelui, Gitenstein a arătat că nu a făcut decât să apere interesele Statelor Unite în România, interese care sunt, în definitiv, şi ale noastre. „Ne interesează credibilitatea şi stabilitatea instituţiilor voastre. Stabilitatea României în calitate de republică şi stat de drept este importantă pentru SUA din două motive principale: întâi, pentru că sunteţi un aliat de-al nostru şi vrem un aliat stabil şi, în al doilea rând, pentru că pe piaţa românească sunt şi companii americane", a declarat Mark Gitenstein.

Despre eticheta de "apărător al lui Traian Băsescu", americanul a refuzat să spună prea multe. "A avut foarte puţin de-a face cu Traian Băsescu. A fost o chestiune de respectare a statului de drept şi a regulilor proprii", a declarat Gitenstein. Mai departe, el a atras atenţia că autorităţile române au schimbat regulile „din mers”, în timpul procedurii de suspendare şi, ulterior, de demitere a lui Traian Băsescu. Ceea ce este important pentru comunitatea internaţională este ca un stat cu care interacţionează să fie stabil şi să îşi respecte propriile reguli, a punctat diplomatul american, care a refuzat să comenteze atacurile lui Crin Antonescu la adresa lui.

Gitenstein, al cărui mandat de ambasador se încheie odată cu începerea unui nou mandat prezidenţial în SUA, a refuzat să comenteze propunerile pentru funcţia de procuror general al României şi şef al DNA. „Nu am multe de spus despre aceste nominalizări, nu îi cunosc, dar, după cum am spus într-un discurs de la începutul săptămânii, important este procesul de selecţie, nu nişte candidaţi anume. Or, procesul nu este încă finalizat. Îl vom analiza abia la sfârşit”, a declarat ambasadorul, care a punctat că acest proces de numire a fost transparent "în anumite privinţe". "Sunt nerăbdător să văd dacă există sprijin din partea principalelor partidelor pentru oricare ar fi nominalizaţii şi să existe un consens că aceştia sunt cei mai buni oameni pentru aceste posturi, că par să fie apolitici şi la fel de competenţi şi curajoşi ca şi predecesorii lor", a afirmat oficialul SUA.

2013, "un an greu pentru România"

Problemele economice actuale şi provocările din viitor au fost un alt subiect foarte important abordat în timpul interviului cu Mark Gitenstein, de la DUPĂ 20 DE ANI. În acest context, ambasadorul a emis şi un avertisment: „Cred că 2013 va fi un an greu pentru România, nu neapărat din cauza a ce se întâmplă aici, ci mai ales ce se întâmplă în Europa. Pieţele dumneavoastră de export sunt europene, iar Europa are probleme acum”.

Întrebat dacă au existat semnale din partea companiilor americane că sunt presate să dea mită pentru a face afaceri în România, ambasadorul a evitat să dea un răspuns clar, însă a explicat: "Ştiu companii care au vrut să vină în România, dar au fost îngrijorate de calitatea mediului de afaceri – aici intră şi corupţia şi transparenţa guvernelor. Am avut multe companii americane frustrate de imprevizibilitatea procesului decizional şi mă refer aici mai ales la restituirea de TVA. Ştiu companii care se află deja în România, ale căror board-uri au avut de ales să facă investiţii aici sau în Turcia ori Slovenia. Şi au ales să nu investească aici”.

FOTO: Bogdan Iordache/Mediafax

Chiar şi aşa, există mai multe companii americane care ar investi în România, mai ales în domeniul energetic, crede Gitenstein, care a repetat pe parcursul emisiunii de la Pro TV că, pentru a atrage afaceri americane pe piaţa românească, indiferent de sector, este nevoie de stabilitate pe toate palierele statului românesc.

În ceea ce priveşte problema privatizărilor, readusă în atenţia publică prin „show-ul Oltchim-DD”, americanul s-a pronunţat în favoarea privatizărilor cu un management extern, cu acţionari care să controleze bunurile. „Dacă asta nu e posibil, măcar trebuie să aduceţi un management profesionist. Sunt complet de acord cu poziţia FMI în această chestiune”, a declarat ambasadorul Statelor Unite.

Gazele de şist: "Folosiţi deja fracturare hidraulică foarte mult"

Cu referire la scandalul recent al gazelor de şist din România, în care opinia publică s-a „răzvrătit” împotriva americanilor de la Chevron, Gitenstein a subliniat că „problema României” este să afle mai întâi dacă are sau nu astfel de gaze, tehnologia necesară într-un astfel de proces fiind foarte „comună”.

„Dacă aş face parte din guvernarea română sau aş fi cetăţean român, mi-aş dori să aflu măcar răspunsul la întrebarea asta. Dacă aveţi gaze de şist, într-o cantitate şi de o calitate care să permită exploatarea, apoi trebuie să decideţi cum veţi proceda. Dacă aveţi gaze de şist, rezolvaţi problemele de mediu. Dar dacă nici măcar nu încercaţi să aflaţi, deşi plătiţi pentru gazele naturale de două ori mai mult ca noi, pentru gazele naturale de producţie proprie, şi de cinci ori mai mult ca noi, pentru gazele naturale de import...”, a spus Gitenstein, ambasadorul punctând că românii trebuie să afle, înainte de orice altă discuţie, răspunsul la întrebarea privind existenţa gazelor de şist.

”Apropo, vorbind de fracţionare hidraulică, am înţeles că 90% din autorizaţiile pentru energie din România presupun folosirea acestui procedeu. Deci folosiţi deja fracţionarea hidraulică foarte mult, pentru petrol şi, uneori, pentru gazele naturale. Deci tehnica e deja foarte răspândită în România”, susţine diplomatul Statelor Unite cu rădăcini moldoveneşti.

Prima preşedintă a Statelor Unite

Pornind de la ancheta realizată recent de gândul, când reporterului nostru sub acoperire i s-a oferit un loc pe listele PPDD la alegerile parlamentare din 9 decembrie, în schimbul sumei de 50.000 de euro, Mark Gitenstein a notat că problema finanţării electrorale din România este una pe care o are, deşi din alte motive şi sub o altă formă, şi ţara lui.

„Şi eu, ca şi preşedintele american, sunt foarte îngrijorat de Super PAC-uri (comitete politice foarte controversate în SUA, prin care se strâng donaţii electorale fără plafon, n.red.) şi sunt foarte nemulţumit de decizia Curţii Supreme care a permis aceste Super PAC-uri. Prefer un sistem în care micile contribuţii influenţează procesul politic şi în care transparenţa e mai mare. Nu cred că e o idee bună ca sume enorme de bani să fie puse în joc în procesul politic. Nu ştii de unde provin. Poţi fi sigur că oamenii care primesc aceşti bani ştiu de unde provin”, a declarat ambasadorul. De altfel, recent, ambasada SUA din Bucureşti a organizat o masă rotundă, la care au venit doi strategi electorali americani, care au vorbit, printre altele, şi de cât de nocive sunt aceste Super PAC-uri, care au devenit o formă de cumpărare legală de influenţă.

Tot într-un context electoral a apărut şi Hillary Clinton, „şefa” lui Gitenstein, în discuţia din platoul DUPĂ 20 DE ANI. Secretarul de stat american şi-a anunţat deja retragerea din executivul american, după încheierea acestui mandat. În Statele Unite, există un consens că motivul din spatele acestei retrageri este intenţia fostei prime doamne de a candida din nou la preşedinţia SUA, cel mai probabil în 2016, şi, în consecinţă, nevoia de a-şi pregăti până atunci o campanie câştigătoare. „Nu ştiu dacă (Hillary Clinton va câştiga, n.red.) va fi la următoarele alegeri, dar ar putea fi. Nu văd niciun motiv pentru care o femeie n-ar putea fi preşedinte. Cred că Hillary Clinton a fost aproape aleasă, a fost la un pas de nominalizare şi probabil că ar fi fost aleasă, dacă ar fi câştigat în 2008 (nominalizarea din partea democraţilor, pe care a câştigat-o în cele din urmă Barack Obama, n.red.). Cred că e posibil ca acest lucru să se întâmple şi cred că ar fi un lucru foarte bun”, a declarat Mark Gitenstein.

Vizele, o chestiune de informare

De departe unul dintre cele mai importante subiecte pentru români atunci când vine vorba despre relaţia cu SUA sunt vizele, de care nu reuşim să scăpăm şi, de altfel, pe care puţini dintre noi reuşesc să le primească. Întrebat care sunt motivele pentru care românii au rată atât de mare a refuzului în procesul de aplicare pentru o viză în Statele Unite, ambasadorul a dat vina pe incapacitatea aplicanţilor de a dovedi că au legături cu România - cu alte cuvinte, că au motive şi îşi doresc să se întoarcă în ţară odată ajunşi pe „tărâmul făgăduinţei”.

„Când stau în faţa funcţionarilor consulari, nu-i pot convinge pe aceştia că au aici familie, proprietăţi, aşa că impresia funcţionarului de la consulat este că merg în SUA ca să rămână acolo, ceea ce nu au voie să facă. MAE a făcut o treabă foarte bună, cu ajutorul nostru, încercând să-i educe pe români în domeniul ăsta. Ar trebui să vizitaţi site-ul  MAE şi site-ul Ambasadei SUA, ca să fiţi siguri că oferiţi informaţiile adecvate, când faceţi cererea”, a sugerat diplomatul.

"În Europa nu există loc mai frumos decât România"

FOTO: Răzvan Lupică/Mediafax

Din ultimul interviu din mandatul de ambasador în România al lui Mark Gitenstein nu puteau lipsi nici evaluările. În ceea ce priveşte cea mai mare realizare a anilor petrecuţi în România, diplomatul speră ca aceasta să fie „concretizarea poziţiei SUA în privinţa respectării legii, a stabilităţii, precum şi în convingerea României că sunt chestiuni importante. Primesc semnale că românul de rând înţelege acest lucru, de aceea cred că e un lucru foarte bun. Dar cel mai mult mă bucur de relaţiile personale închegate aici, de afecţiunea pe care o simt pentru ţară şi de profunzimea iubirii mele pentru România, de dorinţa mea de a-mi consacra restul vieţii lucrând pentru ţara asta, chiar dacă nu voi mai fi ambasador, ci doar continuând să revin aici, ca persoană privată”, a mărturisit Gitenstein.

Despre români, numai de bine. Gitenstein se descrie „româno-american” cu fiecare ocazie şi pare să o facă cu afecţiune pentru România, sentiment pe care l-a mărturisit şi în emisiunea difuzată duminică dimineaţa de PRO TV.

„Românii mi se par captivanţi, foarte inteligenţi... Sunt oameni lângă care îţi place să trăieşti, iar asta m-a încântat. Şi sunt oameni foarte creativi. În al doilea rând, ţara în sine mi se pare frumoasă. N-aveam idee cât de frumoasă este ţara. În Europa nu există loc mai frumos decât România”, susţine ambasadorul, care să mândreşte că, în timpul mandatului său, el şi soţia lui au bătut România în lung şi în lat.

Cu toate acestea, nimeni şi nimic nu este perfect, iar poporul român, aşa cum îl vede Mark Gitenstein nu face execepţie de la această regulă nescrisă. „Văd foarte mult cinism în România, foarte mult pesimism”, a spus ambasadorul, la finalul interviului de adio din funcţia de reprezentant al lui Barack Obama în România.

Citește și: