Gabriel Pecheanu
903 vizualizări 8 ian 2019

”Liderul dumneavoastră a fost găsit vinovat pentru corupţie, din acest motiv nu a putut deveni prim-ministru. Şi acum, ţara dumneavoastră încearcă să introducă o nouă amnistie care să le permită politicienilor să scape. Cel fel de semnal trimite acest lucru?”, l-a întrebat jurnalista BBC Emily Maitlis.

Teodor Meleşcanu a spus că autorităţile de la Bucureşti încearcă să rezolve problema supraaglomerării din închisori.

 

”Vă pot spune foarte direct că una din cele mai dificile chestiuni pentru România este problema penitenciarelor şi centrelor de detenţie. Există procedură de sancţionare (infringement) despre aglomeraţia din închisori şi studiem posibilitatea de a încerca să găsim soluţii care ar oferi condiţii mai bune pentru cei aflaţi în închisoare. Din acest punct de vedere, ne gândim la posibilitatea de a folosi dispozitive electronice ce vor permite ca cei condamnaţi (...)să stea acasă”, a răspuns ministrul român al Afacerilor Externe.

 

El a fost întrerupt de jurnalista BBC: ”Mă scuzaţi. Vorbim despre o practică politică coruptă şi dacă ţara dumneavoastră, guvernul dumneavoastră va permite o amnistie pentru acei politicieni care sunt găsiţi vinovaţi. Este absurd”.

”Poate credeţi că este absurd, însă vă pot asigura că, din când în când, dacă lucrurile nu merg bine în ceea ce priveşte codul penal, sunt posibilităţi să studiem soluţii alternative”, a mai afirmat Meleşcanu.

Măsuri REPARATORII pentru abuzurile în justiţie

În timp ce ministrul Justiţiei Tudorel Toader pregăteşte măsuri reparatorii pentru abuzurile din Justiţie, secretarul general al Guvernului Toni Greblă readuce în discuţie necesitatea unui moment T0. El reaminteşte că, la intervale diverse de timp, o amnistie este necesară, însă se speculează politic prea mult momentul acesteia.

 Tudorel Toader anunţă măsuri reparatorii pentru condamnaţii care au depăşit termenul depunerii unei contestaţii în anulare, însă au primit pedepse din partea completelor de 5 judecători ale ÎCCJ nelegal constituite.

 ”În termen scurt, vom veni cu măsuri reparatorii şi pentru cei care au pierdut sau au depăşit termenul de contestaţie în anulare.(...) Că a pierdut termenul de contestaţie sau nu, s-a aflat în aceeaşi ipoteză. Au fost condamnaţi de complete nelegal constituite,” a declarat ministrul Justiţiei, la Antena3.

 Secretarul general al Guvernului Toni Greblă crede că măsurile reparatorii ar trebui propuse chiar de reprezentanţii Justiţiei, care să încerce să-şi îndrepte erorile.

”Justiţia refuză la nivelul conducerii să recunoască că au existat abuzuri, că au fost făcute excese şi să propună măsurile juridice necesare îndreptării erorilor comise. Şi din această cauză, situaţia devine şi mai tensionată între cei care solicită respectarea drepturilor şi libertăţilor omului, cei care solicită continuarea luptei împotriva corupţiei. Combaterii corupţiei, i-aş zice eu, dar cu respectarea prevederilor legale. Tot acest amestec de activităţi şi influenţe între Servicii, parchete, instanţe de judecată va fi resimţit, din păcate, în activitatea de justiţie, pe foarte mulţi ani de acum în colo. Ar fi rolul justiţiei însăşi să vină cu propuneri de îndreptare a lucrurilor acolo unde aceeaşi justiţie sau parchetele, sub influenţa unora sau altora, au comis abuzuri împotriva oamenilor,” a declarat Toni Greblă la România TV.

  Fără să dea sfaturi guvernului, acesta e de părere că un moment T0 ar fi necesar în România.

”Din punct de vedere tehnic, mai ales în situaţia actuală, având în vedere abuzurile care s-au comis şi necesitatea de a exista totuşi un T0. Scuze, măsuri reparatorii şi plecăm la un drum curat şi având încredere în justiţie. Pentru că dacă populaţia nu are încredere în justiţie, lucrurile nu stau bine într-o ţară. De asemenea, s-ar linişti situaţia şi în interiorul acestor instituţii, mă refer la Parchetele şi la instanţele de judecată, unde lucrurile sunt tensionate, ca urmare, tot la fel a multor abuzuri, şantaj sau tentative de şantaj comise împotriva unora sau altora sau a impresiei pe care o au că s-ar fi putut exercita. Acest T0 ar putea să liniştească lucrurile,” crede Greblă.

 ”Aceasta este o decizie politică care va fi luată la nivel de coaliţie. Eu pot să vă spun, din punct de vedere tehnic, că uneori, la intervale diverse de timp, o graţiere, o aministie chiar este necesară. Acum sigur că se speculează politic care este momentul, care să fie întinderea celor două acte de clemenţă. Nu poţi să îi exceptezi acolo pe unii oameni, dar cu atât mai mult trebuie găsite măsuri reparatorii, cu cât justiţia însăşi a demonstrat numeroase abuzuri comise în perioada recentă sau relativ recentă, care trebuie îndreptate într-un anume fel.”

Citește și: