Petriana Condrut
1329 vizualizări 6 mar 2019

Ordonanţa pentru modificarea Codului penal şi a Codului de Procedură penală a fost anunţată la începutul lunii decembrie 2018, la scurt timp după ce Curtea Constituţională a motivat decizia. Ministrul Justişiei Tudorel Toader a spus că urmează să ia ceea ce a fost declarat constituţional din lege şi să transpună într-o ordonanţă de urgenţă. Cu toate acestea, la patru luni de la acel moment, OUG nu a fost emisă. În timpul dezbaterii moţiunii pe Justiţie, din cursul zilei de marţi, chiar Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei în Guvernarea Grindeanu, l-a întrebat pe Toader pe când va da un act normativ pe Coduri.

Un alt social democrat vocal, Cătălin Rădulescu, l-a acuzat azi pe Toader că are propria agendă.

„Stăm cu Codurile în care sunt articole neconstituţionale pe care dânsul nu le-a făcut. OUG prin care se permite revizuirea celor care se consideră nevinovaţi, nu a făcut-o. Dânsul îşi face o agendă proprie". Drept răspuns, Toader a afirmat în plenul Camerei Deputaţilor că a redactat proiectul, dar oportunitatea promovării proiectului nu stă în responsabilitatea sa.

O altă ordonanţă, care nu a mai văzut lumina zilei, deşi a fost mult anunţată, este cea legată de completurile de 5 judecători. CCR a stabilt, pe 7 noiembrie, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători, iar problema constatată ca fiind nelegală se menţinea din anul 2014. În acest sens, Toader a anunţat pe 21 ianuarie că ministerul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Cu privire la această ordonanţă, Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, a cerut detalii Vioricăi Dăncilă. Aceasta i-a transmis că actul normativ va fi unul de dreptate, nefiind vorba despre amnistie sau graţiere. Cu toate acestea ordonanţa nu a fost emisă.

Nemulţumirile sunt legate şi de actele emise deja la propunerea lui Tudorel Toader. Acestuia i se reproşează că nu a dezbătut cu magistraţii OUG 7 înainte de a fi emisă, astfel încât să nu pună într-o situaţie sensibilă Guvernul. Mai mult, Eugen Nicolicea a precizat că ministrul Justiţiei se laudă că a făcut modificările impuse de CCR, însă dacă „ai astfel de acţiuni doar după deciziile Curţii Constituţionale, înseamnă că nu construieşti nimic nou".

Ministrul Justiţiei este acuzat şi că a tărăgănat revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

„La Lazăr se vede că a tărăgănat revocarea acestuia şi văd că îl lasă la pensie. Nu văd de ce ar trebui să se oprească şi să meargă mai departe în a cere revocarea. Se pare că a fost mai impresionat de activitatea domnului Lazăr şi i-a îngăduit să iasă la pensie”, a afirmat Nicolicea.

Întrebat, în octombrie 2018, care e relaţia cu Tudorel Toader, Liviu Dragnea a spus: este una bună în sensul că eu „îl rog şi el ascultă".

Ulterior, în ultimele zile ale lui 2018, liderul PSD a afirmat, într-un interviu televizat, că e nevoie ca ministrul Justiţiei să dea în timp rezonabil ordonanţele aflate în discuţie:

„Nu am treabă nici cu aplopexia, nici cu disperarea. Ei sunt disperaţi, dacă te uiţi la ochi şi la colţurile gurii. Ce facem? Cât mai repede trebuie să intre în vigoare Codurile penale, eu cred că ministrul Justiţiei într-o perioadă rezonabilă trebuie să le prezinte premierului pentru a fi adoptate prin ordonanţă. Bâlciul acesta de a ataca la CCR nu poate continua la nesfârşit pentru că totuşi vorbim de o legislaţie importantă".

Soarta lui Tudorel Toader va fi decisă în şedinţa coaliţiei, cel mai probabil lunea viitoare. Dragnea a anunţat miercuri că în partid există o stare de nemulţumire cu privire la Tudorel Toader şi că va exista o discuţie legată de această situaţie după revenirea premierului Viorica Dăncilă.

Foto: Hepta

Citește și: