Florin Zafiu
538 vizualizări 7 ian 2019

Anca Jurma a trimis o scrisoare Secţiei pentru procurori a CSM, în care anunţă că nu mai doreşte să continue mandatul interimar la conducerea DNA, a anunţat luni ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. CSM trebuia să dezbată luni propunerea de prelungire a delegării acesteia la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie

"În timpul şedinţei, în timpul deliberărilor, la secţie s-a primit o declaraţie din partea doamnei Jurma prin care renunţă la consimţământul prealabil acordat. În cazul acesta, Secţia nu avea cum decât să ia act de voinţa dânsei, de retragere a acordului şi vom vedea ce va decide Secţia la o şedinţă ulterioară," a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a explicat că va trebui să propună un alt procuror şef interimar: "Altă soluţie nu ai. Sigur, altă propunere, sigur, şi CSM-ul, Secţia pentru procurori se va întâlni joia viitoare şi probabil se va decide".

"Acordul de voinţă este o chestiune strict personală. Dânsa cred că este cea mai în măsură să spună în condiţii şi-a exprimat acordul şi în ce condiţii şi l-a retras. Personal, nu pot să mă substitui domniei sale în a da explicaţii.(...) Am convingerea că Secţia pentru procurori va identifica cel puţin provizoriu un procuror care să-şi asume responsabilităţile respective, care să respecte dorinţa cuiva de a nu continua în această funcţie," a completat Toader.

În iulie 2018, Anca Jurma a fost delegată de către procurorul general Augustin Lazăr pentru interimatul la şefia DNA. Ea deţinuse înainte două mandate de şef al Serviciului de cooperare internaţională, ulterior fiind consilierul Laurei Codruţa Kovesi, însă nu instrumentase dosare penale de mai bine de 10 ani.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus-o în două rânduri pe Adina Florea pentru funcţia de procuror-şef DNA, însă preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că aceste propunerea se află încă în analiza departamentului de resort din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, prin urmare o decizie încă nu a fost luată în ceea ce priveşte fostul post al Laurei Codruţa Kovesi. Oricum, şeful statului a anunţat că nu va aproba propunerea.

 

Citește și: