Gandul.info
Alina Matis
9492 vizualizări 6 mai 2015

Unul dintre cei mai experimentaţi diplomaţi de carieră din România, Constantin Grigorie, fost ambasador în Rusia, Turcia, Bulgaria şi Italia, este vizat de o anchetă internă după ce a apărut într-o reclamă pentru un dispozitiv medical.

Într-un clip postat în 18 martie pe YouTube de centrul de detoxifiere care a realizat dispozitivul promovat de diplomat, ambasadorul vorbeşte despre inventatorului aparatului, un medic pe care spune că îl cunoaşte de 20 de ani. Mai departe, îşi prezintă experienţa pozitivă pe care a avut-o cu acel doctor şi efectele benefice ale curelor de detoxifiere.

Contrar informaţiilor iniţiale din presă, ambasadorul nu a primit bani pentru această reclamă de tip testimonial şi insistă că a apărut în ea într-un scop „strict umanitar”: „Ministerul Afacerilor Externe nu a fost informat cu privire la această activitate – de ordin personal –, ministerului nesolicitându-i-se acordul, sub nicio formă, cu privire la activitatea în cauză”, explică MAE într-o reacţie la solicitarea gândul. „Ca primă reacţie, persoana în cauză a invocat scopul strict umanitar al demersului său, acesta având caracter personal şi fără obţinerea de foloase materiale, conform spuselor sale”, a mai transmis Ministerul.

De altfel, Legea 269 din 2003 privind Statutul Corpului Diplomatic le interzice diplomaţilor români să presteze orice fel de activitate comercială. Singura activitate suplimentară pe care au voie să o aibă diplomaţii este să predea.

Deşi primele informaţii sugerează că nu a încălcat legea, ambasadorul Grigorie, care a fost propus săptămâna trecută de preşedintele Iohannis pentru şefia misiunii diplomatice din Praga, a asociat funcţia şi ministerul cu această reclamă, ceea ce nu le este permis diplomaţilor. „MAE consideră regretabilă şi inacceptabilă folosirea, în cadrul acestui demers, a numelui instituţiei şi a funcţiei/gradului diplomatic din cadrul MAE”, a precizat Ministerul.

Constantin Mihail Grigorie a intrat în diplomaţie în 1990 şi a deţinut postul de ambasador al României în Rusia, din 2008. Anterior, din 2004 a fost ambasadorul României în Turcia, iar din 1999 în 2003 a fost ambasadorul României în Bulgaria, după cum gândul a scris AICI. Din 1995 şi până în 1999, a fost şeful misiunii româneşti din Italia şi Malta. Din 1993, a fost consilierul lui Teodor Meleşcanu, pe când acesta era ministru de Externe.

Citește și: