Anca SIMINA
1137 vizualizări 14 dec 2014

În schiţa noului Guvern Ponta 4, numele lui Andrei Gerea figurează în dreptul portofoliului Energiei, IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turismului. Deputatul nu este la prima intrare în guvern, mandatul său anterior, ca urmare a propulsării din partea PNL, rămânând unul şters. Desemnat ministru în octombrie 2013, după demisia lui Varujan Vosganian, Gerea a gestionat portofoliul Economiei timp de cinci luni în Guvernul Ponta 2, fiind retras de conducerea PNL în condiţiile conturării unor suspiciuni în interiorul partidului legate de infidelitatea sa în relaţia cu Crin Antonescu.

În februarie 2014, liberalii i-au cerut astfel demisia, asimilându-l, alături de Daniel Chiţoiu şi de Radu Stroe, unui grup guvernamental mai apropiat de Victor Ponta decât de propriul partid. Patru luni mai târziu, deputatul de Argeş a decis, de altfel, să plece din PNL, alăturându-se grupului lui Călin Popescu Tăriceanu pentru formarea unui nou partid, neoficializat încă la tribunal.

În scurtul mandat de ministru, Gerea şi-a făcut un steag din tema privatizării combinatului Oltchim, nelăsând însă în acest sens un plan notabil la plecare. A doua sa sarcină importantă trasată în Guvern, rezolvarea situaţiei companiei CupruMin, a rămas, de asemenea, în acelaşi stadiu.

Absolvent de Cibernetică la ASE, Gerea a intrat în politica la nivel înalt venind din sistemul bancar, acolo unde a fost director de sucursală. În 1999, a fost numit politic, timp de un an, membru în CA al Poştei Române.

După două mandate de consilier local la Sectorul 1 (1996-2000 şi 2000-2004), a obţinut altele trei de parlamentar (2004-2008, pe listele Alianţei DA) şi (2008-2012, 2012 - prezent, prin vot uninominal din partea PNL). Membru al Comisiei economice din Camera Deputaţilor şi lider al Grupului deputaţilor PNL la momentul primei numiri în Guvern, Andrei Gerea şi-a câştigat în mod real notorietatea după promovarea în Executiv.

Potrivit declaraţiei de interese, Andrei Gerea este asociat în trei firme, Valahia Investments SRL (50%), Valahia Motor SRL (66,67%) şi Gamma Asig Broker SRL (15%).

Citește și: