Sorina Ionaşc
10705 vizualizări 6 feb 2014

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, va fi înlocuit de Teodor Atanasiu în funcţie, după un vot al Biroului Politic Naţional al PNL, în urma căruia i s-a retras sprijinul politic pentru acest portofoliu.

Anterior, Andrei Gerea le-a transmis liderilor PNL că „se pune la dispoziţia partidului”, liderii liberali vorbind imediat despre demisia acestuia. Surse liberale anunţaseră joi seara pentru gândul că ministrul Andrei Gerea urmează să-şi dea demisia în cursul zilei de vineri. Aceleaşi surse ne-au precizat, vineri, că Gerea nu a demisionat formal deocamdată, din lipsă de timp.

UPDATE 14:00 Teodor Atanasiu: "Principala ocupare va fi de a asigura o concurenţă reală şi egală şi atunci vom avea ş preţuri bune, şi servicii de calitate".

UPDATE 13:50 Crin Antonescu: "Aşteptăm ca împreună să dăm o guvernare mai puternică şi mai eficientă. Aştept de la domnul Atanasiu, un om cu experienţă, să atace marile probleme care ţin de privatizări şi marile proiecte care ţin de perspectiva industrializării, să construiasca formule rapide şi eficiente pentru soluţii la marile dosare economice".

UPDATE 13:30 Gerea: „Nu s-a pus neapărat problema demisiei, mai ales că nu exista un motiv anume pentru demisie. Am solicitat acest vot partidului, pentru că este vorba despre o responsabilitate de continuare a muncii cu un alt coleg, şi anume Teodor Atanasiu. Acest vot a avut loc. M-am bucurat inclusiv de aprecierea preşedintelui Crin Antonescu. Nu e neapărat un reproş, ci dorinţa de a merge mai departe mai închegat şi la o altă viteză, într-o nouă echipă guvernamentală"

UPDATE 13:20 Gerea nu şi-a dat demisia, colegii lui votând să i se retragă sprijinul politic. Urmează, deci, fie să îşi dea în mod formal demisia, fie să fie demis.

Teodor Atanasiu, despre care surse PNL spun că va fi înlocuitorul lui Gerea la ministerul Economiei, a confirmat demisia colegului său. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a vorbit despre demisia lui Gerea, spunând că este opţiunea acestuia, pe care el o respectă şi poate că acesta a înţeles că acum în PNL se încearcă "alte direcţii".

Întrebat de jurnalişti dacă va face „multe schimbări” în şedinţa BPN, preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, a răspuns: „Cât de multe va fi nevoie”.

Gerea s-a aflat vineri dimineaţă la discuţiile liderului PNL, Crin Antonescu, cu o serie de liberali.

În biroul lui Crin Antonescu a venit şi liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, care ar urma să fie nominalizat pentru postul de ministru al Economiei.

gândul a relatat joi că ministrul Economiei ar putea fi remaniat vineri, la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, la o zi distanţă după ce vicepremierul Daniel Chiţoiu a părăsit ministerul Finanţelor şi Guvernul.

Andrei Gerea a fost numit la conducerea Ministerului Economiei în octombrie 2013, după ce Varujan Vosganian şi-a dat demisia din fruntea ministerului, după ce Senatul a respins cererea DIICOT privind începerea urmăririi sale penale, alături de Adriean Videanu, cei doi fiind acuzaţi de subminarea economiei naţionale.

La momentul respectiv, Andrei Gerea era liderul deputaţilor liberali şi vicepreşedinte în cadrul comisiei speciale privind exploatările minieră de la Roşia Montană. 

Gerea s-a înscris în PNL în februarie 1990, iar din 1994 a devenit vicepreşedinte la TNL Bucureşti. Ulterior, a fost vicepreşedintele organizaţiei PNL Sector 1, iar din 2002 până în 2008 a fost vicepreşedintele organizaţiei PNL Argeş.

Între 1996 şi 2004, liberalul a ocupat funcţia de consilier local la Sectorul 1. În perioada 1999 – 2000, Gerea a fost membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale Poşta Română SA.


 

Citește și: