496 vizualizări 17 iun 2009

Andrei Pleşu a reiterat zilele trecute, în revista Dilema Veche, necesitatea impunerii prezenţei la vot a electoratului. “Cred că e preferabil să consolidăm, prin lege, anemicul simţ civic autohton, decît să fim campionii absenteismului european şi să ne lăsăm conduşi de opţiunile (aproximative) ale unei minorităţi active sau manipulate. Cred că nervii sînt mai buni decît lehamitea, că îndeplinirea unei obligaţii antipatice e mai utilă decît satisfacţia unei libertăţi fără reguli”, spune Pleşu în publicaţia amintită.

Ideea votului obligatoriu a fost pusă în circulaţie, în urmă cu câteva săptămâni de Adriana Săftoiu, deputat PNL şi fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu. Dar aşa cum nici în politică, liderii diverselor formaţiuni politice nu cad de acord asupra acestui aspect, liderii de opinie, artişti, filosofi, scriitori - reprezentanţii elitei intelectuale - se află într-un diferend de opinie.

Victor Rebengiuc: “Sper să nu mă bage la puşcărie dacă nu mă prezint la vot”

Actorul Victor Rebengiuc spune că polemica pe această temă îl cam lasă rece. “Eu mi-am făcut filozofia mea de viaţă pentru cât voi mai trăi: nu mai votez atâta timp cât aceiaşi oameni se schimbă la conducere, între ei. Spre să nu mă bage la puşcărie dacă va fi vot obligatoriu şi eu n-am să mă prezint!”

Nicolae Manolescu: “Absenteismul este un efect şi nu o cauză”

În schimb, profesorul Nicolae Manolescu se declară un aprig combatant al acestei impuneri. “Sunt categoric împotriva introducerii votului obligatoriu, pentru că asta nu ar ezolva cu nimic situaţia. Votul este un drept şi nu o obligaţie, şi nu mă poţi forţa să mă duc la vot dacă eu nu vreau. Faptul că s-a absentat atât de mult de la urne este un efect, nu o cauză. Şi asta este o formă de vot, se cheamă vot prin omisiune”.

Mircea Cărtărescu: “O astfel de obligativitate este şi nedemocratică şi neconstituţională”

Scriitorul Mircea Cărtărescu spune că nu s-am gândit la acest aspect, dar că “o astfel de obligativitate este şi nedemocratică, şi neconstituţională. Oricum, sistemul este pe cale de dipariţie – mai există în Belgia şi în alte câteva ţări”. Cărtărescu este de părere că un astfel de sistem nu ar fi nici plăcut, nici oportun. “Obligativitatea presupune şi un sistem de coerciţie... Ar trebui să facem închisoare, să plătim amenzi?! Nu sunt de acord cu obligativitatea votului nici măcar pe o perioadă determinată. Nu cred că este valabil nici teoretic şi nici practic”.

Radu Cosaşu: “Sunt de acord cu votul obligatoriu, dacă pe buletin va exista o casetă pentru votul alb”

Spre deosebire de Mircea Cărtărescu, scriitorul Radu Cosaşu consideră normală o astfel de decizie. “Sunt de acord cu votul obligatoriu, cu o condiţie: existenţa pe buletin a casetei pentru vot alb. Votul alb este secretul acestui vot obligatoriu”, susţine Cosaşu. “Aş putea face o trimitere, vizavi de opţiunea mea privind existenţa votului alb, către romanul scriitorului portughez, Jose Saramago, laureat al premiului Nobel pentru literatură. Veţi vedea ce pot crea, într-un oraş democratic, voturile albe”. Radu Cosaşu este de părere că şi în România, cu siguranţă, voturile albe ar fi extrem de numeroase, situaţie care i-ar determina pe politicieni să nu fie de acord cu o astfel de obligativitate. “Marea problemă ar consta în şocul produs de numărul foarte mare al celor care nu votează niciunul dintre candidaţii propuşi”.

Mircea Mihăieş: “Şi dacă am vota 1000 la sută, rezultatul ar fi acelaşi”

Criticul literar Mircea Mihăieş spune că este bine să avem un exerciţiu de civism şi să ne supunem regulilor democratice. “Dar nu trebuie să uităm care a fost rezultatul prezenţei masive la vot - dacă nu de 100 la sută, măcar de 90 la sută – la începutul anilor ’90. Eu nu cred că un astfel de vot ar duce la rezultate convenabile. Aşa arată poporul român, cum arată Parlamentul actual, Guvernul... Şi dacă am vota 1000 la sută, rezultatul ar fi acelaşi. În consecinţă eu nu sunt pentru votul obligatoriu”.

Citește și: