183 vizualizări 6 iul 2009

Firmele de consultanţă politică au ajuns să fie lovite de criza financiară chiar şi după ce au încasat zeci de mii de euro într-un singur an din trei campanii electorale – pentru alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare. Capital Promotion, firma foştilor consilieri ai preşedintelui Traian Băsescu, Adriana şi Claudiu Săftoiu, este pe punctul de a se desfiinţa, surse din interior afirmând că angajaţii au fost deja anunţaţi să-şi caute alt loc de muncă. Claudiu Săftoiu, în schimb, susţine că nu va închide firma, doar o va restrânge „masiv”.

Politicienii au renunţat de tot la consiliere

În opinia sa, problemele sunt cauzate de politica internă şi comportă două aspecte. Primul se referă la „debalansarea scenei politice, care în acest moment funcţionează mecanic”. „Cine-i mai mare are dreptate.
Şi mă refer la noua coaliţie din Parlament, care face zadarnică orice iniţiativă a opoziţiei”, s-a plâns Săftoiu, care este cunoscut ca fiind apropiat de PNL. Pe de altă parte, nici politicienii pe care i-a consiliat anul trecut cu succes nu-i mai solicită ajutorul: „La noi, oamenii te caută o dată la patru ani, când au nevoie imediată. Din 20 de campanii electorale la care am lucrat, am câştigat 16. Ar fi trebuit ca acei parlamentari, primari să continue măcar o colaborare lunară, dar numai patru mai vin la noi”. În consecinţă, Claudiu Săftoiu s-a văzut nevoit să restrângă activitatea de marketing politic a firmei, reorientându-se spre domenii ceva mai profitabile: „Am restrâns zona de consultanţă politică. Nu am renunţat. Cine are nevoie e binevenit. Dar a trebuit să mă reorientez spre zona comercială”.

Până în prezent, Capital Promotion a avut clienţi în special din zona PNL. Claudiu Săftoiu s-a ocupat de „partea creativă a campaniei” soţiei sale, Adriana Săftoiu, care a câştigat un mandat de deputat după ce a candidat pe listele PNL în Prahova. Anul trecut, înaintea alegerilor parlamentare, Claudiu Săftoiu declara tot pentru „Gândul” că îşi doreşte clienţi din toate partidele „democratice”, nu doar din PNL. El nu a dorit să precizeze atunci care este cifra de afaceri a firmei.

Tot despre reorientare vorbeşte şi Dan Andronic, fondatorul Multimedia Political Communication, care ne-a declarat că a renunţat la consultanţa politică tradiţională: „M-am gândit să schimb un pic direcţia, pentru că ideea clasică de consultanţă politică nu mai e de actualitate. M-am reorientat spre alte domenii, care ţin tot de marketingul politic, dar nu se mai limitează la consultanţa tradiţională pe probleme de imagine”. Până în 2009, Multimedia Political Communication a consiliat în mod oficial PNL şi pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, firma lui Andronic colaborând cu Arthur Finkelstein şi Tal Silberstein.

Trainingul politic, o alternativă

Cea mai nouă firmă de pe piaţa consultanţei politice, Kensington Communications, fondată de Răzvan Săndulescu, este şi cea care a reuşit să-şi păstreze cea mai mare parte a clienţilor câştigaţi în campanie. „Ne-am păstrat clienţii, iar echipa a rămas aceeaşi”, ne-au declarat reprezentanţii Kensington, care au precizat că se dezvoltă şi în afara ţării lucrând pentru o formaţiune politică din Republica Moldova. Şi aceştia au fost nevoiţi totuşi să-şi mărească sfera de activitate: „Ne-am orientat inclusiv pe segmentul comercial, dar şi pe zona de training politic”.

Înaintea alegerilor parlamentare, Kensington Communications avea 10 angajaţi şi 20 de colaboratori. În ceea ce priveşte portofoliul, firma avea 14 clienţi permanenţi.

Citește și: