Maria Stan
315 vizualizări 22 oct 2018

Anton Anton va participa, începând cu ora 18.00, la "Ora Guvernului", după plenul de luni al Camerei Deputaţilor, care va avea loc de la ora 16.00. Ministrul Energiei va prezenta poziţia Executivului pe Legea offshore, la solicitarea USR.

Ministrul Anton Anton a confirmat, pentru MEDIAFAX, participarea la Ora Guvernului. Tema dezbaterii de luni va fi "Legea offshore şi soluţiile pe care le are România pentru valorificarea gazelor din Marea Neagră".

"Sigur că vin. De fiecare dată când am fost chemat în Parlament am fost. Nu mi se pare normal să mă inviţi joi pe luni, dar mă duc. Nu am fost invitat. În momentul în care o să primesc invitaţia o să răspund", a spus Anton Anton, pentru MEDIAFAX.

Contactat, duminică, de MEDIAFAX, preşedintele USR, Dan Barna, a explicat că partidul a decis să îl cheme pe Anton Anton la Ora Guvernului pentru a prezenta poziţia Guvernului în legătură cu proiectul Legii offshore care stabileşte criteriile exploatării gazelor din Marea Neagră.

"USR a solicitat prezenţa ministrului Energiei la Ora Guvernului pentru că este de interes pentru cetăţenii României în privinţa Legii offshore. Ministerul Energiei şi ministrul nu au avut nicio ieşire, nicio declaraţie publică, în condiţiile în care aceasta este una dintre temele de la care se aşteaptă poziţia Guvernului. Am văzut că înafară de ieşirile lui Liviu Dragnea, care este preşedintele Parlamentului, şi nu un ministru al Energiei, nu am avut din partea Guvernului nicio poziţie" a declarat Dan Barna, duminică, pentru MEDIAFAX.

Liderul USR a precizat că partidul său îi oferă şansa ministrului Energiei să explice, de la tribuna plenului Camerei Deputaţilor, are este viziunea Executivului pe Legea offshore.

"Prin această Oră a Guvernului, noi, USR, ne aşteptăm ca Anton Anton să vină cu acele informaţii pe care le aşteaptă întreaga societate legate de contextul acestui zăcământ, de caracteristicile tehnice. Şi care este poziţia Guvernului României şi, mă repet, a autorităţii statului român, Guvernul, care trebuie să dea răspunsuri societăţii despre acest subiect care trezeşte preocupare în rândul cetăţenilor. (...) Îi oferim domnului ministru ca de la tribuna Parlamentului să explice exact viziunea Guvernului faţa de cum ar trebui ca această lege să răspundă, pe de o parte, necesităţii de a se demara explotarea, foarte necesară şi importantă, şi, în altă măsură, cum prin această lege intenţionează să protejeze interesele statului român", a completat Barna.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, miercuri, solicitarea USR cu privire la invitarea ministrului Energiei, Anton Anton, în cadrul Orei Guvernului.

Delegaţiile PSD-ALDE au agreat, miercuri, într-o discuţie de peste două ore, la Parlament, forma finală a legii offshore care va intra "de principiu" săptămâna viitoare în dezbaterile din comisiile de specialitate, cele două partide urmând să îşi prezinte proiectul celorlalte formaţiuni politice.

De asemenea, surse din conducerea PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele social-democrat Liviu Dragnea şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, vor avea, luni, o întrevedere la care formaţiunea maghiară îşi va prezenta punctele de vedere în legătură cu Legea offshore. PSD şi-a dorit o discuţie cu UDMR despre legea offshore până la sfârşitul acestei săptămâni, însă programul nu i-a permis lui Kelemen Hunor să se întâlnească cu Liviu Dragnea, au adăugat sursele citate.

Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat, la începutul lunii octombrie, în plen, că miza modificările aduse legii offshore este de suma de 13,5 miliarde de dolari, dar investitorii nu doresc să plătească statului român nici măcar ”un dolar în plus faţă de redevenţă”.

Citește și: