Cristian ANDREI
8822 vizualizări 10 dec 2013

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru gândul că nu susţine legea amnistiei şi graţierii trecută luni seară prin comisia juridică cu susţinerea PSD şi PC.

Şi preşedintele Traian Băsescu a cerut parlamentarilor respingerea legii. ”Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, roagă Camera Deputaţilor să respingă Legea pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse (PLX 163/2013). O eventuală adoptare a acestei legi va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei şi va afecta încrederea în justiţie având, în acelaşi timp, efecte catastrofale pentru următorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei, semnat de purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

De asemenea, în plenul Camerei Deputaţilor, liderul grupului parlamentar al PNL, George Scutaru, a anunţat că "PNL consideră că această lege nu este oportună în acest moment".

Potrivit legii iniţiate de deputaţii Nicolae Păun şi Mădălin Voicu, pentru amnistie s-a prelungit termenul, putând intra sub incidenţa legii cei condamnaţi pentru infracţiuni pentru care au primit pedepse care prevăd o închisoare de până la şase ani, iar pentru graţiere se încadrează cei care au pedepse de până la şapte ani de închisoare cu executare. Termenele anterioare erau de până la patru ani pentru amnistie şi de şapte ani pentru graţiere.

Cu toate că la şedinţa de aseară a Comisiei Juridice, proiectul de lege nu a fost pus pe ordinea de zi, ci a fost adoptat la secret într-o altă sală, iar la şedinţă nu au participat decât şapte membri ai Comisiei din cei 27, astăzi în plenul Camerei s-a anunţat că au fost prezenţi 24 de membri ai Comsiei, iar 21 au votat pentru.

PNL, PDL şi PPDD vor vota împotriva Legii amnistierii

Grupurile parlamentare ale PNL, PDL şi PPDD au anunţat că vor vota, marţi, la sesiunea de vot final, împotriva Legii amnistierii şi graţierii unor pedepse de până la 7 ani, considerând că proiectul de lege nu este oportun în acest moment.

Proiectul de lege are caracter organic, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

"Din punctul de vedere al PNL, această lege considerăm că nu e oportună în acest moment. Grupul liberal va vota împotrivă", a declarat în plen liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, la dezbaterile generale asupra proiectului de lege.

La rândul său, deputatul PDL Adrian Gurzău a precizat că Legea amnistierii nu face altceva decât să îi "scape" pe cei care au probleme de legalitate sau sunt incompatibili.

"Acest proiect de lege îl face pe preafericitul sinucigaş Adrian Năsrase să scape de toate dosarele penale şi de situaţia în care este. Aveţi majoritatea, fiţi transparenţi! Suntem membri UE, nu avem posibiliattea să ne batem joc de lege", a spus Gurzău.

Liderul grupului PPDD, Daniel Fenechiu, a precizat, la rândul său, că PPDD consideră că proiectul de lege este în acest moment inoportun şi va vota împotrivă.

Deputaţii au admis, însă, amendamentele la proiectul de lege stabilite în anexa la Raportul favorabil al Comisiei juridice din Cameră.

Citește și: